Atnaujintas 2004 liepos 2 d.
Nr.50
(1253)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Dėmesys jaunimo dvasiniam auklėjimui

Dvasinio ugdymo centrą
atidaro LŽŪU rektorius
prof. Albinas Kusta
ir vyskupas Rimantas Norvila

Iškilmių dalyviai
prie LŽŪU koplyčios

Noreikiškės. Mūsų bažnyčiose jaunų veidų šiokiadieniais išvysi ne itin daug. Nors, tiesa, sekmadieniais, metinių katalikiškų švenčių metu šv. Mišiose jaunuomenės dalyvauja žymiai daugiau - tai geras ženklas, teikiąs gražių vilčių. Tam įtakos turi vaikų dorinis, katalikiškas auklėjimas šeimose, jų kreipimas į Aukščiausiąjį, skatinimas lankyti bažnyčią. Bet nemažai įtakos turi ir mokyklos aplinka, kurioje moksleiviai, studentai taip pat praleidžia nemažai laiko. Gražu, kai religinio dvasingumo ugdymas švietimo, studijų bendruomenėse susiejamas su kultūros, psichologijos motyvais, savojo akiračio plėtojimu. Tai suvokia Lietuvos žemės ūkio universiteto vadovybė, savo įvairiapusę veiklą sumaniai ir kūrybingai derinanti su sielovados darbininkais - kunigais. Kaip tik neseniai šioje aukštojoje mokykloje buvo atidarytas Dvasinio ugdymo centras. Jo veiklos programoje - daug reikšmingų darbų auklėjant jaunuomenę, doros keliu kreipiant vaikinus ir merginas į dar gilesnį Aukščiausiojo pažinimą, Jo nuorodas visiems šiame gyvenime.

Kaip Centro atidarymo iškilmėse prisiminė universiteto rektorius prof. Albinas Kusta, kiti renginio dalyviai, šios aukštosios mokyklos akademinio jaunimo dvasinio ugdymo pradžia buvo pirmasis nepriklausomybės atkūrimo laikotarpis. Visi lengviau atsikvėpė, nes galėjo laisvai, be jokių varžymų, apribojimų ir baimės savo širdis kelti į Aukščiausiąjį, Jį atvirai išpažinti. Tuomet šios aukštosios mokyklos kapeliono pareigų ėmėsi šviesaus atminimo kun. Pranas Račiūnas. Netrukus jo iniciatyva bei rūpesčiu čia buvo atidaryta koplyčia. Į ją rasdavo ir dabar randa kelią ne vien studentai, bet ir dėstytojai, aplinkiniai gyventojai. Vėliau kapeliono pareigas perėmė jau Amžinybėn išėjęs kun. Ričardas Mikutavičius. Jis ėmėsi koplyčios remonto, pagal galimybes dailino, puošė. Dabartiniam universiteto kapelionui, Tabariškių parapijos klebonui kun. Jordanui Kazlauskui prieš kurį laiką kilo nauja idėja - po tuo pačiu stogu įsteigti dvasinio ugdymo centrą. Tai būtų tarsi dviejų dvasingumo krypčių - bažnyčios ir kultūrinės dvasinės veiklos derinys, dar labiau įprasminąs jaunuomenės gyvenimo siekius bei lūkesčius.

Iškilmėse dalyvavęs Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila pasveikino visus čia susirinkusius studentus, dėstytojus su gražios idėjos įgyvendinimu, padėkojo universiteto vadovybei už dėmesį jaunimo dvasiniam auklėjimui. Vyskupas pabrėžė, kad ten, kur labiau vyrauja protinės veiklos savybės, taigi ir akademinėje aplinkoje, labai reikia ir sielovados, kuri stiprina žmogaus sielą, jo asmenybę. Vyskupas pašventino duoną ir vyną, kaip Kristaus aukos ženklą, taip pat gaublį – mokslo bei pažinimo simbolį, kuriam, kaip ir tikėjimui, neturi būti sienų, kitų ribų. Taip pat buvo pašventinta koplyčia, jai suteiktas Šventosios Dvasios titulas. „Telydi mus visus Šventoji Dvasia“, - vieni kitiems linkėjo susirinkusieji.

Beje, kaip tik birželio 29 dieną sukako septyneri metai, kai kun. R.Norvila drauge su kun. Eugenijumi Bartuliu Kauno Arkikatedroje Bazilikoje buvo konsekruoti vyskupais.

Universiteto kapelionas kun. J. Kazlauskas dar papasakojo, kad Dvasinio ugdymo centre vyks susitikimai su įdomiais žmonėmis, poezijos, muzikos popietės, bus rengiamos diskusijos jaunimo ugdymo, kitais aktualiais klausimais. Taip pat bus palaikomi tamprūs ryšiai su universiteto Studentų atstovybe, kuri taip pat turi nemažai idėjų. Ir ne vien tai. Kapelionas kun. J. Kazlauskas lauks studentų, kurie norėtų pasitarti dėl savų problemų, gal kam prireiks kunigo psichologinės pagalbos - kapelionas pasirengęs kiekvienam patarti, padėti.

Vyskupas R. Norvila, LŽŪU universiteto rektorius A. Kusta, Senato pirmininkas A. Sirvydas netoli pastato, kuriame įsikūrę koplyčia ir Dvasinio ugdymo centras, pasodino lietuviškumą, tvirtybę ir ilgaamžiškumą simbolizuojantį ąžuoliuką.

Benjaminas ŽULYS

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija