Atnaujintas 2004 liepos 2 d.
Nr.50
(1253)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Globos namų šventė

Vyskupas Rimantas Norvila
maloniai bendravo
su Alvito žmonėmis

Šimtą metų stovinti buvusi
dvarininkų Gauronskių
koplyčia nuo pokario
alvitiečiams tarnauja kaip
maldos namai, todėl didesnių
švenčių metu Mišios
švenčiamos šventoriuje,
senosios bažnyčios vietoje

ALVITAS. Prieš penkerius metus, 1999-ųjų birželio13 d., šiame miestelyje Vilkaviškio vyskupas J. Žemaitis pašventino Šv. Kazimiero vaikų globos namus. Jie buvo įkurti nuo 1996 metų Velykų pradėjusio dirbti jauno klebono kun. Vytauto Kajoko rūpesčiu. Pradėjęs darbus jaunas kunigas sulaukė didžiulės moralinės ir materialinės paramos iš Vokietijoje gyvenančios Margaritos ir Alfonso Hopingų šeimos. Ši šeima ir dabar yra nuolatinė namelių rėmėja. Pagalbos sulaukiama iš vyskupijos „Caritas“, Vilkaviškio rajono savivaldybė klebonui suteikė globėjo statusą nuolat šiuose namuose priglaudžiamiems sunkiai besiverčiančių, probleminių, asocialių šeimų vaikams.

Gegužės pabaigoje, švenčiant Šeštines, Alvite buvo paminėtas globos namelių gyvavimo penkmetis. Atvyko ir šv. Mišias aukojo Vilkaviškio vyskupas R.Norvila, vyskupijos „Caritas“ direktorius kun. D. Brogys, kun. A. Poniškaitis. Po šv. Mišių Alvito pagrindinės mokyklos mokiniai ir mokytojai atliko meninę programą. Namelių įkūrėją ir puoselėtoją kleboną kun. V.Kajoką sveikino ir suvenyrines dovanėles teikė seniūnijos, mokyklos, kaimo bendruomenių, rajono savivaldybės, Vaiko teisių apsaugos, Socialinės paramos skyriaus atstovai, Seimo narys, finansų ministras A.Butkevičius.

Rajono Socialinės paramos skyriaus vedėja D.Grabauskienė atkreipė dėmesį, jog tai vieninteliai rajone tokio pobūdžio globos namai. Juose daug kas daroma netradiciškai, daug vietos ir dėmesio skiriama dvasiniam ugdymui, tačiau jų veiklą dar per mažai lėšomis remia valstybė. Vyskupijos „Caritas“ atstovai perdavė rėmėjų M. ir A. Hopingų linkėjimus bei Švč. M. Marijos bareljefą, kad ji toliau saugotų namelių gerąją dvasią. Bareljefą ir prie namelių pastatytą rūpintojėlio koplytstulpį išdrožė alvitietis R.Blažaitis, pašventino vyskupas R.Norvila. Po to žmonės buvo pakviesti pabendrauti prie vaišių stalo.

Alvito parapijos klebonas kun. V. Kajokas daug jėgų padėjo, kol atgautuose senosios klebonijos namuose įrengė globos namelius. Juose toliau kuria jaukią aplinką, čia dirba jautrių širdžių kaimo moterys. Per penkerius metus nameliuose šilumą, sotų kąsnį, dvasinę ir materialinę paramą gavo apie dvidešimt vaikų ir jaunuolių. Vasaromis klebonas čia organizuoja jaunimo poilsio stovyklas.

Prieš Šeštines vyskupas R.Norvila Alvito parapijai parodė išskirtinį dėmesį. Aplankė vietinės valdžios įstaigas, susitiko su seniūnijos, mokyklų vadovais, darbuotojais ir kolektyvais, domėjosi kaimo bendruomenių aktyvia veikla, pasigėrėjo dvasinio atsinaujinimo programos „Atgaivink“ judėjimu ir tuo, kad į tikėjimo pasidalijimo grupeles susibūrė per du šimtai parapijos tikinčiųjų. Ganytojas pasidžiaugė atnaujintos parapijos pastoracinės tarybos veiklumu. Į žmonių pasiteiravimus, ar bus atstatoma 1944-aisiais sugriauta Alvito bažnyčia, vyskupas atsakė: „Jūs patys ir nuspręsite, ar ji reikalinga, kada imtis šio nelengvo ir brangaus darbo”. Pamoksle vyskupas R.Norvila padrąsino tikinčiuosius ir skatino juos neužsisklęsti savyje, o tuo gėriu, kurį gauna lankydami bažnyčią, ta bendryste su Kristumi drąsiau dalytis su kitais, po gėrio kruopelytę parnešti į savo namus, aplinką, nebijoti liudyti savo tikėjimą, daugiau, atviriau kalbėti apie amžinąsias vertybes. Jis linkėjo kasdieninį gyvenimą dažniau pripildyti šviesiomis spalvomis ir nepasiduoti niūriai nuotaikai, pesimizmui.

Birutė Nenėnienė

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija