Atnaujintas 2004 liepos 2 d.
Nr.50
(1253)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Sutvirtinimo sakramentas veda į Kristų

Jaunoji parapijietė atnešė
duonos kepalą šv. Mišių aukai
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Jaunieji Vilkijos tikintieji
laukia Sutvirtinimo sakramento

Klebonas kun. Leonas
Kalinauskas bendrauja
su jauniausiaisiais
bendruomenės nariais

Arkivyskupas Sigitas
Tamkevičius atvyko į Vilkiją

VILKIJA. Gausus būrys tikinčiųjų su savo vaikais rinkosi į Vilkijos Šv. Jurgio bažnyčią, savo bokštais nuo aukšto kalno kone visą šimtmetį besižvalgančią į savas ir tolimesnes apylinkes, Nemuno vingį ir miškus. Tą dieną šioje bažnyčioje įvyko gražios katalikiškos iškilmės. Daugiau nei 120-iai vaikų ir jaunuolių buvo suteiktas Sutvirtinimo sakramentas. Į šventę atvyko Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, arkivyskupijos kurijos kancleris kun. Adolfas Grušas. Garbiuosius svečius su gražiais sveikinimais ir linkėjimais pasitiko parapijiečiai su savo atžalomis.

Šv. Jurgio bažnyčioje parapijos klebonas kun. Leonas Kalinauskas arkivyskupą S. Tamkevičių, visus čia susirinkusiuosius supažindino su parapijiečių, jų šeimų pasaulietiškojo bei katalikiškojo, dorovinio gyvenimo situacija, trumpai nušvietė bažnyčios bendruomenės ateities perspektyvas.

Kaip sakė klebonas, parapiją sudaro dvi – Vilkijos miesto bei apylinkių – seniūnijos, kuriose iš viso gyvena apie 5000 žmonių. Mieste socialinė aplinka esanti šiek tiek geresnė negu kaime. Vilkijoje gyvena mokytojai, medicinos, prekybos darbuotojai, o kai kurie, nors ir turintys specialybę, priversti važinėti dirbti į Kauną ar kitur. Kaime daugeliui žmonių dar sunkiau sudurti galą su galu, kai kuriems vos užtenka pajamų tik minimaliems gyvenimo poreikiams tenkinti.

Nepaisant vienokių ar kitokių sunkumų, žmonės nepamiršta savo tikėjimo, lankosi šv. Mišiose. Atkreiptinas dėmesys, kad parapijoje veikia dvi, Vilkijos vidurinė ir Saulėtekių pagrindinė, mokyklos. Vadinasi, parapijoje gyvena daug jaunimo. Apie tai byloja ir šventės diena, – bažnyčioje ir lauke matėsi daug jaunų veidų, – kaip minėta, be priimančiųjų Sutvirtinimo sakramentą, buvo dar jų sesės, broliai, kurie irgi skaidrino visą aplinką,

Kun. L. Kalinauskas pasidžiaugė, kad šv. Mišiose, ypač sekmadieniais, dalyvauja ir nemažas būrelis jaunimo, čia giedamos liturginės jaunuomenės giesmės. Pastebimai į bažnyčios bendruomenės veiklą pagal savo galias įsitraukė Pirmąją Komuniją priėmę vaikai. Sutvirtinimui jaunimas pradėtas rengti nuo šv. Velykų, kiekvieną sekmadienį dalyvaujant liturgijoje.

Klebonas kalbėjo ir apie kitus parapijos darbus bei rūpesčius. Pavyzdžiui, sužadėtiniai pasirengti santuokai yra nukreipiami į Kauno šeimos centrą, nes Vilkijoje tokio centro kol kas nėra. Kun. L. Kalinauskas nuolat lanko ir sakramentais aptarnauja Vilkijos slaugos namų ligonius, kitus gyventojus, čia rengiamos šv. Mišios. Be to, parapijoje veikia Marijos legiono maldos grupė, o kiekvieno mėnesio pirmą sekmadienį vyksta Švč. Sakramento adoracija. Gyvuoja ir „Caritas“ grupė, palaikomas ryšys su Paštuvos vienuolėmis, kurios neretai apsilanko parapijoje. Pasidžiaugta, kad joje yra daug gerų žmonių, kurie padeda bažnyčiai, klebonui.

Kalbėdamas apie ateities planus, klebonas kun. L. Kalinauskas priminė, kad po ketverių metų Vilkijos bažnyčia švęs savo gyvavimo 100–ąsias metines. Todėl šiai iškiliai datai reikia deramai pasirengti. Tiek organizuojant būsimas iškilmes, o svarbiausia, nusiteikiant dvasiškai. Vis aktualu mokyklinio amžiaus jaunuomenės pastoracija, jo įtraukimas į bažnyčios gyvenimą. „Tikiu, kad Dievo ir geros valios žmonių pagalba įveiksime kliūtis ir pasieksime, kad Viešpaties vynuogynas žydėtų”, - įsitikinęs klebonas kun. L.Kalinauskas. Šv. Mišias aukojo Kauno arkivyskupas S.Tamkevičius, jam talkino arkivyskupijos kurijos kancleris kun. A.Grušas bei klebonas kun. L.Kalinauskas, dalyvavo kiti kunigai.

Savo pamoksle arkivyskupas S. Tamkevičius nemažai dėmesio skyrė jaunimui. Jis atkreipė dėmeši, kad dabar žiniasklaidoje daug rašoma, rodoma apie gyvenimo malonumus, šlamančius dolerius, prabangą, kitus panašius dalykus. Tai klaidingai formuoja jaunų žmonių pažiūras, įsitikinimus. Gyvenime viskas yra žymiai sudėtingiau. Moralinis blogis nepripažįsta valstybių sienų, santvarkų, valdymo sistemų, jis keroja įvairiuose lygmenyse. Ganytojas patarė, susidūrus su sunkumais, neprarasti vilties, o visa siela atsigręžti į Jėzų Kristų. Ne estrados ar kino žvaigždės, gyvenančios su nežinia kelintu vyru ar žmona, turi būti pavyzdžiu gyvenime. Ne jie ar panašūs į juos, o Kristus turi būti kiekvieno mūsų vadovu, sakė ganytojas.

Susikaupę jaunuoliai, merginos, visi susirinkusieji klausėsi šių išmintingus žodžių.

Po to įvyko Sutvirtinimo sakramento iškilmės. Sutvirtinamieji viešai atsisakė piktosios dvasios darbų ir vilionių. Jie išpažino savo tikėjimą į Dievą Tėvą, Sūnų ir Šventąją Dvasią. Sutvirtinimo sakramentą suteikė arkivyskupas S. Tamkevičius.

Po iškilmių arkivyskupas visiems šv. Mišių dalyviams suteikė palaiminimą. Jaunuomenės atstovai padėkojo ganytojui už apsilankymą šioje šventovėje, įteikė jam gėlių puokštę.

Sutvirtinimą priėmę Vilkijos vidurinės mokyklos moksleiviai – aštuntokas Ignas su jį atlydėjusiais tėveliais ir broliu, devintokė Justina su draugėmis, jų artimieji, giminės, draugai teigė švente esą patenkinti, ji buvusi džiaugsminga ir pakili.

Benjaminas ŽULYS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija