Atnaujintas 2004 liepos 2 d.
Nr.50
(1253)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pristatyta knyga apie Valkininkų praeitį

Renginio dalyviai varto
knygą „Valkininkų bažnyčia
ir vienuolynas“. Pirmoje
eilėje (iš kairės): dr. Antanas
Tyla, Seimo narys Gediminas
Jakavonis, kun. Valentinas
Virvičius, kun. Antanas Dilys,
profesorius Zigmas Zinkevičius

VALKININKAI. Kunigo Prano Bieliausko 120-ųjų gimimo metinių proga valkininkiečiams ir svečiams pristatyta jo knyga ,,Valkininkų bažnyčia ir vienuolynas“.Renginys prasidėjo šv. Mišiomis Valkininkų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje, kurias už Valkininkų parapijos kleboną kun. P.Bieliauską aukojo buvęs Valkininkų parapijos klebonas kun. Valentinas Virvičius, dabar - Vilniaus Šv. arkangelo Rapolo parapijos klebonas. Šv. Mišiose dalyvavo ir Valkininkuose praeityje dirbę kunigai: Vilniaus Šv. Dvasios bažnyčios rez. jubiliatas Antanas Dilys, Vilniaus Šv. Jono Bosko bažnyčios klebonas kun. Mykolas Petravičius, SDB, bei dabartinis klebonas kun. Vytautas Pūkas.

Vėliau visi rinkosi į Valkininkų laisvalaikio ir pramogų centro salę. Pasidalyti mintimis apie dienos šviesą išvydusią unikalią ir itin vertingą knygą atvyko akademikas profesorius Zigmas Zinkevičius, dr. Antanas Tyla, knygą išleidusios leidyklos ,,Voruta“ direktorius Juozas Vercinkevičius, Seimo nariai Gediminas Jakavonis ir Algis Kašėta, Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša, valkininkiečiai.

Kun. V.Virvičius, kurio pastangomis unikalūs šviesaus atminimo kun. P.Bieliausko rankraščiai nedingo, o pateko į leidyklą, sakė, kad Valkininkai, praeityje žymus miestelis, gali didžiuotis, nes tokį vertingą leidinį toli gražu turi ne kiekviena parapija.

,,Valkininkų bažnyčia ir vienuolynas“ nėra vien Valkininkų parapijos bažnyčios ir vienuolyno istorija nuo seniausių laikų. Šioje knygoje skelbiama gana daug dokumentų, kurie bus naudingi besidomintiesiems ne tik Valkininkų krašto, bet ir visos Lietuvos praeities istorija. Joje taip pat rašoma ir apie Valkininkuose dirbusius dvasininkus.

Kun. Antanas Dilys prisiminė, kad P. Bieliausko, kunigo šviesuolio, Valkininkuose dirbusio dešimt metų – nuo 1947-ųjų iki 1957-ųjų – vardas šioje parapijoje nebus užmirštas. Po mirties jis palaidotas bažnyčios šventoriuje, o jo sukaupta medžiaga apie Valkininkų parapiją ir pranciškonų vienuolyną įvairiais istorijos tarpsniais domėsis ir naudosis ne viena valkininkiečių ir visų besidominčių istorine praeitimi karta. Knygos leidimą parėmė Kultūros ministerija, Varėnos rajono savivaldybė, Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos rinktinė, UAB ,,Merkys“, Valkininkų miškų urėdija, kun. V. Virvičius, valkininkiečiai.

Rūta AVERKIENĖ

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija