Atnaujintas 2004 liepos 2 d.
Nr.50
(1253)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Mokyklos jubiliejus

Šakyna. Birželio 19 dienai Šakynos pagrindinės mokyklos bendruomenė pradėjo rengtis prieš metus. Buvo rašomi projektai, mokykla dailinama, gražinama, kuriama. Prisidėjo visi. Stengtasi dėl šeštadienį įvykusio Šakynos pagrindinės mokyklos 200 metų jubiliejaus.

Iškilmės prasidėjo Šakynos Šv. archangelo Mykolo bažnyčioje. Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis aukojo šv. Mišias už Šakynos mokyklą, jos gyvuosius ir mirusius mokytojus bei mokinius, pamokslą skyrė jaunosios kartos auklėjimo problemoms. Buvo svarstoma, kodėl tiek daug vaikų po Pirmosios Komunijos nutolsta nuo bažnyčios, kodėl vaikams draudžiama lankyti tikybos pamokas, ko tikisi valdžia, įteisinusi nuodėmę – partnerystės įstatymą. Nelengva jauniems žmonėms susivokti prieštaringose situacijose, todėl ganytojas ragino atsiversti amžinojo meilės testamento knygą – Šventąjį Raštą, kuris yra paliktas mums, kad mes nepaklystume žemiškoje kelionėje. Taip pat buvo pasidžiaugta mokytojais, ateinančiais į bažnyčią, prie Amžinojo Mokytojo kojų, pasisemti „iš to gyvojo vandens šaltinio, kuris atgaivina kiekvieną žemės keleivį ir parodo gyvenimo prasmę, nurodo tikrąjį kelią“. Mokyklos jubiliejus sutapo su Nekaltosios Mergelės Marijos Širdies švente, todėl ganytojas kvietė pasimokyti iš Marijos kiekvieną akimirką Dievo valiai tarti: „Taip“.

Po šv. Mišių buvo šventinamas kryžius lietuviškai parapijinei mokyklai Šakynoje atminti. „Tegul jis stovi vardan tiesos ir šviesos, kad mokykla Šakynoje ir toliau liktų lietuviško žodžio ir kalbos puoselėtoja“, – sakė mokiniai. „Kad jis būtų žmonėms išganingas, stiprintų tikėjimą, lemtų gerų darbų sėkmę, gelbėtų sielas, teiktų paguodą, priedangą ir būtų gynėjas nuo visų priešų antpuolių“, - meldėsi kryžių laimindamas vyskupas.

Iš šventoriaus procesija patraukė mokyklos link ir sustojo prie paminklinės lentos – atverstos knygos. Mokyklos direktorius palygino ją su miestelyje stovinčiu kario paminklu, nes tiek knyga, tiek karys, „jau daug metų stovėjo, kad išliktų lietuviškas žodis, kad sklistų šviesa”. „Knyga, kaip ir karys, gali pavargti, padėkime jai, suremkime pečius, kad išliktų žodis, kad išsaugotume savo mokyklą”, - kvietė direktorius.

Laisvu laiku svečiai galėjo aplankyti mokyklą, svetingai priimančią tiek buvusius mokytojus ir mokinius, tiek naujai atvykusiuosius.

Istorijos kabinete sudėtos medinės kuprinės, grafitinės lentelės, prirašyti sąsiuviniai, pirmieji vadovėliai, seniai užpildyti dienynai bylojo apie šios mokyklos istoriją: vyskupas Motiejus Valančius mini, kad pirmąją Romos katalikų bažnyčią Šakynoje 1680 metais pastatęs Šakynos laikytojas Bergas. XIX a. pradžioje, apie 1804-uosius, Šakynoje jau veikė parapinė mokykla. Po 1863 metų sukilimo mokykla buvo uždaryta. 1894 metais buvo susekta slapta mokykla, kurioje vienuolika vaikų mokėsi lietuviško ir rusiško rašto, tikybos. 1898 metais įsteigta valdinė (rusiška) mokykla. Tačiau tai nepalaužė lietuviškos parapinės mokyklos dvasios, kuri buvo jaučiama ir šią iškilmių dieną, žiūrint į tautiškais drabužiais apsirengusius mokinius, klausantis jų skambių žodžių, poezijos posmų, skirtų gimtajam kraštui, lietuvių kalbai, mokyklai.

Džiugino tai, jog didelis dėmesys yra skiriamas moksleiviams, jų laimėjimams. Ir ne tik čia besimokantiems, bet ir jau pabaigusiems, savais keliais išėjusiems. Neseniai įrengtoje sporto salėje buvo galima ne tik kamuolį į krepšį įmesti, bet ir pasidžiaugti Šakyną ir Lietuvą garsinančių sportininkų medaliais. Viena klasė buvo virtusi mokinių piešinių galerija.

Mokykloje ne pirmą kartą apsilankanti buvusi Šiaulių rajono savivaldybės vicemerė Rima Baškienė gyrė mokyklos direktorių Vytautą Arvasevičių bei miestelio seniūną Algimantą Rudį už pastangas rūpinantis mokyklos atnaujinimu bei mokinių užimtumu. Mokykloje sudaryta komisija rengia projektus, dalyvauja konkursuose. Už laimėtas premijas vietoj apgriuvusių kultūros namų įrengta sporto salė, treniruočių, žaidimų kambariai, dušai. Mokiniai taip pat džiaugiasi nauja kompiuterių klase. Praeivio akį traukia kruopščiai sutvarkyta aplinka. Prie projektų įgyvendinimų nemažai prisidėjo ir rajono savivaldybė.

Šakynos 200 metų jubiliejus baigėsi smagia vakarone.

Inesė RATNIKAITĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija