Atnaujintas 2004 liepos 2 d.
Nr.50
(1253)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

„Caritas“ ne vien guodžia

Ruklos miestelis – tai gyvenvietė Jonavos rajone, kur yra daugiausia bedarbių. Kai iš čia buvo išvesta rusų kariuomenė, vietos gyventojai neteko darbo ir liko be jokių pragyvenimo šaltinių. Laikui bėgant, vietos bedarbių gretas vis papildydavo buvę kauniečiai, kurie, degradavę ir pardavę Kaune savo butus, atsikėlė gyventi į Ruklą, kur butus įsigijo už palyginti menką pinigų sumą.

Daugelio Ruklos asocialių šeimų vaikai nuolat valkatauja. Tokių valkataujančių vaikų galima sutikti ne tik Jonavoje, Kaune, bet ir kituose šalies miestuose. O kai kurios rukliečių mamos, vos tik gavusios pašalpas už vaikus, tuoj jas prageria su savo sugyventiniais.

Kada prieš trejus metus Ruklos karinės įgulos kapelionu pradėjo dirbti kun. mjr. Arnoldas Valkauskas, jam ši problema buvo didžiausias galvos skausmas. Prie Ruklos „Caritas“ organizacijos, kuriai sėkmingai vadovauja Virginija Noreikienė, buvo atidaryta valgykla, turėjusi maitinti tokius vietos gyventojų vaikus, bet iškilo pagrindinė problema – iš kur gauti lėšų valgyklai išlaikyti.

Kapelionas kun. A.Valkauskas ilgai kūrė planus, kaip valgyklą išlaikyti, nuolat kalbino rajono verslininkus, kaimo ūkininkus, kad jie pagelbėtų. Kapelionas dėl savo užsispyrimo ir kantrybės pasiekė gerų rezultatų.

Jonavos rajone atsirado nemažai geradarių, kurie, gerai suprasdami reikalo esmę, padėjo ir padeda Ruklos „Caritas“ organizacijai. Tai koncerno „Achemos grupė“ prezidentas Bronislovas Lubys ir AB „Achema“ direktorius Jonas Sirvydis, kurie 2003 metais šiai „Caritas“ organizacijai skyrė per penkis tūkstančius litų. Daugiau kaip už dvidešimt tūkstančių litų maisto produktų, daugiausia kiaulienos, skyrė UAB „Beržų kompleksas“, vadovaujama generalinio direktoriaus Jono Sungailos. Neliko nuošalyje ir žemės ūkio bendrovė „Nematekas“, praėjusiais metais kiekvieną mėnesį valgyklai skyrusi po 100 kilogramų faršo. Didelę paramą pernai suteikė Ruklos kaimo ūkininkai Irena ir Kazimieras Janiulioniai, kurie „Caritas“ maitinamiems vaikams pernai užaugino keturias kiaules.

Niekada neužmiršta rukliečių „Caritas“ paremti Jonavos rajono savivaldybės Taryba, ypač rajono meras Bronislovas Liutikas. Jis pats ne kartą važinėjo po rajoną ir ieškojo žemdirbių, kurie galėtų paremti rukliečius daržovėmis. Įvairiais maisto produktais sušelpė verslininkai Irena ir Vladimiras Zagorodnuckai, Pauliukų žemės ūkio bendrovės vadovas Andrejus Štombergas, Jonavos miškų urėdijos urėdas Vytautas Daukševičius, verslininkas jonavietis Virginijus Vizbaras, Ruklos pabėgėlių priėmimo centro direktorius Algimantas Drėnėnis, Kulvos ir Žeimių parapijų tikintieji ne kartą atvežė rukliečiams pačių išaugintų daržovių.

Šiuo metu rukliečių „Caritas“ kiekvieną dieną (išskyrus šeštadienį ir sekmadienį) maitina per 80 vaikų iš 56 asocialių šeimų. Jie čia ne tik valgo, bet ir ruošia pamokas, linksminasi, žiūri televizorių. „Caritas“ darbuotojos vaikams organizuoja ekskursijas. Minėtoje valgykloje, be vaikų, nuolat maitinami ir 20-25 suaugusieji.

Kaip sakė karinės įgulos kapelionas, Ruklos karitietės už darbą negauna jokio atlyginimo, nes tam nėra lėšų. Todėl kapelionas kun. A.Valkauskas toms moterims nuolat dėkoja už jų triūsą ir nuoširdų rūpinimąsi vaikais.

Alfonsas ZUBRECKAS

Rukla, Jonavos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija