Atnaujintas 2004 liepos 9 d.
Nr.52
(1255)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

,,Pasaulio spalvos“

Panevėžio krašto ateitininkų vasaros stovykla

Stovyklautojai su Panevėžio
vyskupu Jonu Kaunecku

Pasibaigus mokslo metams ir vasaros spinduliams sušildžius Berčiūnų pušynėlį, birželio 20dieną Panevėžio krašto ateitininkų (PKA) tarptautinė stovykla ,,Pasaulio spalvos“ atidarė vasaros ateitininkų stovyklų maratoną. Šiais metais PKA valdybos parašytą projektą finansavo Tautos fondas, Lietuvių Katalikų Religinės Šalpos fondas (abu iš JAV), Panevėžio miesto savivaldybė. Projektą rėmė Panevėžio vyskupas J. Kauneckas, nuostabius marškinėlius dovanojo akcinė bendrovė ,,Utenos trikotažas“. PKA stovyklos vadovai – savanoriai ateitininkai iš Panevėžio miesto, dauguma jų iš ,,Žemynos“ vidurinės mokyklos Šv. Kazimiero ateitininkų kuopos. Į Berčiūnų stovyklavietę suvažiavo daugiau nei 100 ateitininkų iš Panevėžio, Smilgių, Pandėlio, Papilio, Joniškėlio, Naujamiesčio miestelių, keletas moksleivių iš Žemaitijos ir keletas lietuvių moksleivių iš kaimyninės Rusijos. Taip pat ateitininkiškai dvasiai kelti atvyko septyni Vilniaus ir Kauno kunigų seminarijų seminaristai.

Įsikūrus įvyko PKA stovyklos atidarymas. Po iškilmingos Lietuvos valstybės ir Panevėžio krašto ateitininkų vėliavų pakėlimo, sugiedojus Lietuvos himną, stovyklautojai buvo supažindinti su stovyklos programa. Paskui stovyklos grupelių vadovai suvaidino spektaklį ,,Šv. Jurgis – nugalėtojas“, kuriam abejingų neliko. Po spektaklio visi dalyvavo šv. Mišiose Berčiūnų Tautos Kankinių bažnyčioje, kurias aukojo PKA stovyklos kapelionas kunigas Markus. Po sočios vakarienės stovyklautojai išsiskirstė į savas grupeles – kurti PKA stovyklos dvasią, kad nuo mažų grupelių sukurtos šilumos susidarytų viena, tvirta ateitininkiška bendruomenė, gyvenanti šūkiu: ,,Visa atnaujinti Kristuje“. Vakare visų stovyklautojų laukė siurprizas – susipažinimo linksmavakaris. Išaušus birželio 21-osios rytui, PKA ateitininkų stovyklą sveikino šiltas lietus, o iš saldaus miego kėlė linksma daina: ,,O atsikelkite visi...“. Dienos tema buvo ,,Kiekviena diena man prasideda Tavim...“, todėl mąstyti apie gyvenimą ir jo prasmę, savęs pažinimą, draugystę ir kt. padėjo Vilniaus arkivyskupijos šeimos centro darbuotojai s. Klara – Daiva Stonkutė ir Artūras Virbutas.

Jaunimas noriai dalyvavo diskusijose, dirbo grupelėse, kėlė įvairius klausimus. Visiems buvo labai naudinga į save ir įvairias bendravimo bei draugystės problemas pažvelgti naujais aspektais. Jaunesnieji moksleiviai taip pat mokėsi bendrauti žaisdami įvairius žaidimus. Po bendrų užsiėmimų dar labiau visus suvienijo liturginiai šokiai, kuriuose kartu persipynusios ir bendrystė, ir meditacija, o dienos pabaigą vainikavo susikaupimo vakaras.

PKA dvasios tėvas kun. Gediminas Jankūnas jaunatvišku žvilgsniu vaizdžiai paaiškino Evangelijos ištrauką apie Gerąjį Ganytoją ir paklydusią avelę, kvietė susitaikymui su savimi, artimu ir Dievu. Jaunimą mylintys ir jų dvasiniam ugdymui atsidavę kunigai kėlė jaunimo dvasią nuoširdžiu bendravimu ir patarimais, teikė Susitaikymo sakramentą. Tuo metu bažnyčioje skambėjo giesmės, kurios visus ,,gaivino“ ir kvietė naujai bendrystei. Nors visą dieną krapnojo įkyrus lietus, stovyklautojams jis netrukdė savo širdyse išlaikyti ramybę ir viltį. Birželio 22 dienos rytą skardus komendanto balsas visus kvietė į rytinę mankštą. Stovyklautojai entuziastingai bėgo pušyno takais ir kliūčių ruožu, atliko įvairius fizinius pratimus, o saulėtas rytas žadėjo gerą dieną Berčiūnų stovyklavietėje. 10 val. įvyko olimpinių žaidynių atidarymas. Po olimpinių žaidynių vėliavos pakėlimo olimpiados prezidentas sakė sveikinimo kalbą, džiaugėsi dalyvių gausa. Dalyviai savo jėgas galėjo išbandyti įvairiose sportinėse rungtyse pagal amžiaus grupes ir savo sugebėjimus. Vyko įvairios varžybos – tinklinis, krepšinis, estafetės. Po olimpiados pirmos dalies laukė poilsis – sotūs pietūs ir siurprizas – ledai. Antroje dalyje taip pat vyko rungtys, po jų – vadovų ir seminaristų krepšinio varžybos. Nedideliu skirtumu laimėjo vadovai.

Dienos pabaigoje įvyko netikėtos ,,šlapios“ varžybos per Sanžylos brastą, kur visiems buvo daug džiaugsmo, nes galėjo linksmai išsimaudyti upėje. Stovyklos olimpinių žaidynių proga visos grupės gavo diplomus už laimėtas prizines vietas. Žaidynių tikslas buvo ne laimėti, bet dalyvauti, džiaugtis, išbandyti savo jėgas ir išgyventi bendrystę.

Ketvirtoji diena – Menų – buvo ypač sunki. Rytas prasidėjo šv. Mišiomis. Po trumpo poilsio išvykome į Panevėžį, į susitikimą su Panevėžio lėlių vežimo teatro režisieriumi A. Markuckiu. Stovyklautojai susipažino su lėlių valdymo paslaptimis ir sudėtingu, bet įdomiu aktoriaus darbu keliaujant vežimais po Lietuvą. Po pietų stovykloje įvyko šv. Jono mugė ir aukcionas, čia stovyklautojai už ,,berčius“ galėjo pirkti, parduoti stovykloje pagamintus meninius darbelius. Vakare prasidėjo Joninių šventė, kur, pasveikinus du stovyklos varduvininkus, visus

į bendrą ratą kvietė linksmintis ir šokti prie Joninių laužo armonikos garsai.

Paskutinė stovyklos diena buvo skirta Talentų dienai. Jau nuo pat ryto visi galvojo, kokį gi talentą galės atskleisti draugams, tėveliams. O talentų tikrai buvo gražių ir netikėtų. Čia buvo galima išgirsti smuiko garsų, savos kūrybos eilių, skaitovų, scenos etiudų, gitaros skambesio, dainininkų, improvizuotojų ir netgi galėjome susitikti su ,,Cicinu“. Ypač talentais buvo sužavėti į stovyklą atvykę tėvai, kurie tik čia galėjo išvysti savo vaikų nepakartojamus talentus.

Stovyklos uždarymo metu stovyklautojai buvo apdovanoti prisiminimo dovanėlėmis, šv. Mišias aukojo Panevėžio vysk. J. Kauneckas. Vyskupas negailėjo daug šiltų ir prasmingų žodžių ateitininkams. O vakare visų laukė nepamirštamas atsisveikinimo vakaras.

S.Kristina
PKA stovyklos vyr. vadovė

Berčiūnai,

Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija