Atnaujintas 2004 liepos 9 d.
Nr.52
(1255)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Arkivyskupijos šventė

Arkivyskupas Sigitas
Tamkevičius teikia diakono
šventimus Dariui Augliui

Ką tik įšventintas kunigu
Saulius Pavalkis dalijo komuniją

Kun. Juozas Kaknevičius
(kairėje) apdovanotas
Šiluvos Švč. Mergelės
Marijos medaliu, kurį įteikė
arkivyskupas S. Tamkevičius

Kaunas. Birželio 24 dieną mieste vyko ne tik Šv. Jono Krikštytojo, bet ir Kauno arkivyskupijos šventė. Mat Kristaus pirmtaką esame pasirinkę savo globėju.

Tad Kaune pradedama nauja tradicija - minint Šv. Jono Krikštytojo liturginę iškilmę kartu bus švenčiama Arkivyskupijos diena. Pasak arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus, „šv. Jonas Krikštytojas yra Kauno arkivyskupijos globėjas, ir tai suteikia puikią progą iškilmingai švęsti bei Dievui dėkoti už teikiamas malones, užtariant mūsų dangiškajam globėjui, o, be to, tai gera proga padėkoti ir mūsų arkivyskupijos žmonėms, ištikimai tarnaujantiems Dievui ir Bažnyčiai“.

Tos dienos rytą kunigai, vienuolės, vienuoliai, gausiai susirinkę tikintieji iš visos Kauno arkivyskupijos kartu su arkivyskupu S.Tamkevičiumi, vyskupu Jonu Ivanausku, vyskupu emeritu Vladislovu Michelevičiumi šventė iškilmingą Eucharistijos liturgiją. Pamokslo metu arkivyskupas sakė, kad „šiandieninė Bažnyčia, supama mirties kultūra alsuojančio pasaulio, nebijo jokių negandų ir pralaimėjimų, nes ji remiasi ne į save, ne į amžių patirtį, bet į mirusį ir prisikėlusį Viešpatį. Tačiau mes, šitos Bažnyčios sūnūs ir dukros, esame atsakingi, kokį jos veidą mato ir matys nūdienos žmonės, kurie yra Dievui abejingi, o kartais net priešiški. Mūsų misija yra kažkuo panaši į Jono Krikštytojo misiją - parodyti Kristų mūsų dienų žmonėms, pasinėrusiems į malonumų ieškojimą ir labai dažnai kenčiantiems dėl klaidingų pasirinkimų“.

Šv. Mišių metu buvo suteiktas diakono šventimai Dariui Augliui, o kunigo šventimai - Sauliui Pavalkiui. Giedojo jungtinis Kauno miesto parapijų choras.

Po pamaldų arkivyskupijos konferencijų salėje (Papilio g. 5, III a.) vyko šventinė konferencija.

Išsamų pranešimą apie Kauno arkivyskupijos dabartį ir ateitį perskaitė vyskupas augziliaras J.Ivanauskas. Pranešime vyskupas teigė, kad „kiekvienas krikščionis, o ypač kunigas yra pašauktas skelbti Gerąją Naujieną - Dievo žodį. Jis turi būti toks, kuris gebėtų šildyti ypač tuos, kurie atitolsta nuo Bažnyčios, nuo krikšto pažadų“. Daug dėmesio ganytojas skyrė Atgailos, Santuokos sakramentams.

Po vyskupo J.Ivanausko pranešimo, arkiv. S.Tamkevičius pagerbė už tikėjimo liudijimą savuoju gyvenimu bei ištikimą tarnystę Dievui ir Jo žmonėms Kauno arkivyskupijos nusipelniusius kunigus, vienuoles ir pasauliečius naujai įsteigtu arkivyskupijos garbės ženklu - Šiluvos Švč. Mergelės Marijos medaliu. Pats pirmasis šiuo medaliu apdovanojamas monsinjoras, daktaras, docentas Pranciškus Tamulevičius. Apdovanojimai taip pat teko: Girkalnio Šv. Jurgio bažnyčios klebonui dekanui kun. Juozui Kaknevičiui, vienuolei Viktorijai Maknauskaitei, pasaulietei Sofijai Mikėnaitei, Panoterių Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios klebonui kun. Vytautui Kazimierui Pesliakui, „Caritas“ atstovei Kristinai Mišinienei, Kėdainių Šv. Juozapo bažnyčios zakristijonui Kęstučiui Variakojui, Kauno kunigų seminarijos dėstytojui dr. doc. Faustui Jončiui, Kauno Arkikatedros Bazilikos choro vadovei Ritai Vaitkevičienei ir daugeliui kitų.

Po apdovanojimų Kauno arkivyskupijos kurijoje įvyko bendra Viešpaties vynuogyno darbininkų agapė.

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija