Atnaujintas 2004 liepos 14 d.
Nr.53
(1256)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Įamžintas partizanų atminimas

Paminklas žuvusiems
partizanams Kubiliuose

Surink mus, Dieve, iš visų pasviečių,
gyvuosius likusius namo parvesk.

                      A.Miškinis

Iškilmingas minėjimas sukvietė žmonių iš visos Lietuvos

Liepos 3 dieną Utenos rajone, Kubilių kaime, vyko Lietuvos laisvės kovų minėjimas, skirtas „Vytauto“ apygardos „Liūto“ rinktinės „Perkūno“ būrio žuvusiems partizanams pagerbti. Renginys prasidėjo šv. Mišiomis Spitrėnų bažnyčioje. Kubiliuose buvo atidengtas paminklas, suprojektuotas skulptoriaus Kęstučio Musteikio. Paminklą šventino Spitrėnų parapijos klebonas kun. Povilas Klezys.

1945–1949 metais žuvo 27 Kubilių kaimo partizanai. 1947-aisiais už tėvynės laisvę galvą paguldė „Liūto“ rinktinės būrio vadas Antanas Mintautiškis.

Džiugu, kad savo krašto praeičiai neliko abejingi kubiliškiai, aplinkinių kaimų gyventojai. Šventėje dalyvavo daug garbių svečių iš visos Lietuvos: monsinjoras Alfonsas Svarinskas, Lietuvos laisvės kovų dalyviai, LR Seimo narys Napoleonas Stasiškis, politiniai kaliniai ir tremtiniai, kariai, Atkurtos Lietuvos „Vytauto“ apygardos partizanų vadas Bronius Zabulis, Utenos rajono meras Alvydas Katinas, Utenos rajono tarybos narys Edmundas Pupinis, Daugailių seniūnijos seniūnė Giedrė Eimutienė, Vilniaus politinių tremtinių choras, vadovaujamas Bronislovo Jankausko, Utenos rajono politinių kalinių ir tremtinių grupė, Šaulių sąjungos nariai. Šventės rengėjai: paminklo statybos iniciatyvinė grupė, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjunga, Krašto apsaugos bičiulių klubas, Lietuvos kariuomenės rezervo karių asociacija, Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga. Renginį vedė LLKS Utenos apskrities skyriaus pirmininkė Marytė Kazlauskienė.

,,Pilietis prasideda savo kaime, o ne Prezidentūroje“

Utenos rajono pakraštyje tarp kalvų ir jaukių beržynėlių rymantys Kubiliai garsūs istorine praeitimi, didžiais savo dvasia ir pasiaukojimu tėvynei žmonėmis. Ši šventė įprasmino mūsų tautos nueitą kelią, pažadino patriotinius jausmus, buvo siekiama ugdyti pilietiškumą, skatinti jaunus žmones domėtis rezistencine praeitimi. Dar visai neseniai, birželio 12 dieną, Utenos rajono Šarkių kaime buvo pagerbti kovotojai už Lietuvos laisvę. Kaip ir tądien, liepos trečiąją Kubiliuose netilo buvusių partizanų Broniaus Zabulio ir Broniaus Skardžiaus dainos, iš automatinių ginklų išauta salvė priminė 1944–1953 metų partizanų kovas. Prisiminimais dalijosi buvę partizanai, kalbėjo renginio svečiai. Pabrėždamas šventės svarbą, renginio organizatorių pastangas LR Seimo narys N.Stasiškis sakė, kad pilietis prasideda savo kaime, o ne Prezidentūroje. Paklaustas apie renginį, monsinjoras A.Svarinskas nusišypsojo: ,,Ne visi tokie laimingi kaip Kubiliuose ir ne visur tokia gera valdžia kaip Utenoje“‘. Bendraujant su minėjimo svečiais teko išgirsti ir kitokių nuomonių. Pateikiame kelias jų:

Svajūnė Petkevičiūtė, VU studentė: „Mano močiutė Veronika Pilipavičienė gyveno Kubiliuose. Ten užaugo mama, todėl sužinojusi, kad kaime organizuojama partizanų pagerbimo šventė, nusprendžiau dalyvauti. Renginio idėja labai graži, tačiau atsirado žmonių, kurie viską sugadino. Aš pritariu Utenos rajono merui A.Katinui, jog tokią šventą akimirką nereikia klausyti tų, kurie kalba apie rinkimus. Man atrodo, kad agituoti buvo ne laikas ir ne vieta“.

Raimonda Namikaitė, studentė: „Aš manau, kad šventė buvo puiki. Kai pamačiau paminklą, buvau labai nustebusi. Tiesą sakant, nesitikėjau, kad jis bus toks didingas. Jau seniai Kubiliuose buvo tiek daug besišypsančių žmonių. Kaimo žmonėms tai nepaprastas įvykis“.

Kostas Rėza, savanoris, buvęs partizanas: „Šventė kaimo žmonėms - įvykis, uteniškiams – pasididžiavimas, savanoriams – paprasta išvyka. Manau, kad būtų buvę geriau, jei paminklas stovėtų ant kalvos.

Stasys Mikalauskas, kraštietis: „Šventės idėja originali, o renginys buvo geresnis negu tikėjomės“.

Kubilių kaimo žmonės dėkingi kraštiečiams V. Šireikai, S. Mikalauskui, V. Norkūnui ir kitiems šio renginio organizatoriams. Tikėkimės, kad ši šventė taps gražia tradicija, kad kasmet Kubilių krašto žmonės susirinks pabendrauti, prisiminti tuos, kurie paaukojo savo jaunystę ant tėvynės aukuro.

Žydrė DARGUŽYTĖ

Utenos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija