Atnaujintas 2004 liepos 14 d.
Nr.53
(1256)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Melsta išminties ir ryžto
statyti valstybę ant tvirtos uolos

Prezidentas Valdas Adamkus
prie Arkikatedros sveikinasi
su Vilniaus arkivyskupu
kardinolu Audriu Juozu Bačkiu

Prezidentas Valdas Adamkus
su žmona Alma atvyksta
į inauguracijai skirtas
šv. Mišias Vilniaus Arkikatedroje.
Dešinėje – jos administratorius
kunigas Ričardas Doveika

Iškilmingas Seimo posėdis
prasidėjo Vilniaus arkivyskupo
metropolito kardinolo
Audriaus Juozo Bačkio
invokacija Valdo Kopūsto
(ELTA) nuotrauka

Prezidento Valdo Adamkaus inauguracijai skirtose šv. Mišiose Vilniaus Arkikatedroje melsta išminties ir ryžto Lietuvos vadovams rinktis tikrąsias, gyvenimo išbandytas vertybes, kurios leistų sumūryti tvirtus pamatus ir ant jų pastatyti audrų nebijantį valstybės rūmą.

Šv. Mišias už tėvynę svarbiausioje Lietuvos šventovėje lietuvių ir lotynų kalbomis aukojo Vilniaus arkivyskupas kardinolas Audrys Juozas Bačkis ir Lietuvos vyskupai. Mišiose dalyvavo prezidentas Valdas Adamkus su ponia Alma Adamkiene, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ir ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas su žmonomis, taip pat Vyriausybės, Seimo nariai, Lietuvos ir užsienio šalių ambasadoriai.

Šv. Mišiose prašyta Dievo palaimos tautai ir valstybei, melsta išminties, drąsos ir ryžto Lietuvos vadovams.

„Dievas į kiekvieno širdį įrašė aiškias moralines nuostatas. Kristus mokė žmones pažinti šias nuostatas ir jomis gyventi, nes mūsų amžinąjį likimą nulems ne tai, ką mes sakome, bet tai, ką darome. Mūsų žodžius turi lydėti moralinis įsipareigojimas“, - savo homilijoje pabrėžė kardinolas A. J. Bačkis.

Kokią tragediją lemia žodžių ir darbų priešprieša, atskleidė šios dienos Evangelijos pasakojimas apie protingą ir paiką žmogų, sumaniusius pasistatyti namą. Protingasis pastatė namą ant uolos, o paikasis pasirinko lengvesnį ir greitesnį būdą - jis pastatė namą ant smėlio. Iš pradžių nesimatė, kuo skyrėsi abu namai, nes tai slypėjo pamatuose. Bet atėjus išbandymui, atsiskleidė lemtingasis skirtumas: namas ant uolos atlaikė audrą, o namas ant smėlio buvo sugriautas.

Kardinolas kvietė pažvelgti į savo ir tautos gyvenimą: „Staigios pervartos privertė mus rūpintis gausiomis naujomis statybomis. Iš pradžių buvo labai sunku atskirti, kas yra kas. Tiek daug gražių žodžių, tiek masinančių pažadų. (...) Tik audra atskleidžia tikrą tiesą. Krizės, nelaimės išduoda, koks yra žmogus. (...) Nuoširdžiai paklauskime savęs, ar ne per daug dažnai pasirinkdavome lengvesnį būdą susiręsti namą ant smėlio. Kurgi tos mūsų smėlio pilys, į kurias sudėta tiek daug vilčių? Didesnės ar mažesnės audros seniai jas išblaškė, nepalikdamos nė ženklo“, - metaforiškai kalbėjo Vilniaus arkivyskupas.

„Nelaimė ne tuomet, kai mums kas nors nesiseka, ko nors nesugebame, nemokame ar suklystame. Nelaimė ir tragedija tuomet, jei nenorime to matyti ir pripažinti, nenorime iš to pasimokyti ir klaidas atitaisyti“, - sakė kardinolas A. J. Bačkis, kvietęs imtis statyti savo ateitį ant tvirtos uolos.

Po šv. Mišių prezidentas V. Adamkus atvyko į Daukanto aikštę, kur prasidėjo iškilminga Prezidento rūmų perdavimo ceremonija.

Tomo Černiševo
(ELTA) nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija