Atnaujintas 2004 liepos 21 d.
Nr.55
(1258)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Restauruojama istorinė Raudonės pilis

Raudonės pilis

Jurbarko rajone pradėti vienos iš turistų pamėgtų Panemunės pilių - Raudonės pilies rūmų atnaujinimo darbai. Manoma, kad Raudonės pilies rūmų atnaujinimui reiks daugiau nei dviejų milijonų litų. XVI a. pabaigoje iš raudonų plytų pastatyta Raudonės pilis 1996 metais įrašyta į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registro Statinių kompleksų ir ansamblių sąrašą. 1998 metais Vyriausybės nutarimu ši kultūros vertybė buvo paskelbta paminklu.

Šiuo metu pradėti mokyklos pastato avarinės būklės likvidavimo ir renovavimo darbai - numatoma išramstyti rytinio korpuso centre esančio bokšto stogo medines konstrukcijas, kapitališkai suremontuoti pastato stogą ir didžiojo bokšto mūrą, pakeisti visus langus ir palanges, išorės duris bei lietaus vandens nuvedimo sistemą, suremontuoti dūmtraukius ir parapetų kuorus, kai kuriose patalpose pakeisti grindis.

Jurbarko rajono savivaldybė ir Kultūros vertybių apsaugos departamentas pastato renovacijos darbams skyrė po 300 tūkst. Lt, 560 tūkst. Lt skyrė Švietimo ir mokslo ministerija, likusiais lėšas - apie milijoną litų - Pasaulio bankas.

XVI-XIX amžiais Raudonės pilies ansamblis buvo vienas ryškiausių renesanso architektūros pavyzdžių Lietuvoje. Kaip privačią įtvirtintą rezidenciją pasistatydino Lietuvos miško eksportuotojas Krišpinas Kiršenšteinas. XVIII amžiuje atlikta rekonstrukcija gerokai sumenkino ansamblio vertę, paslėpė monumentalią renesanso architektūrą, iškraipė jos vieningą charakterį, suteikdamas piliai eklektiškų neogotikos elementų.

1903 metais visos pilies patalpos buvo kapitališkai suremontuotos. Per Pirmąjį pasaulinį karą vokiečiai paveikslus, biblioteką ir kitas vertybes sunaikino arba išvežė, sudegino didžiojo bokšto medinius laiptus. Antrojo pasaulinio karo metais didysis bokštas buvo susprogdintas.

1959 metais istorinėje pilyje įsikūrė Raudonės vidurinė mokykla. Tais pačiais metais buvo atliktas pastato restauravimas ir kapitalinis remontas, nuo to laiko pilies rūmuose vyko tik priežiūros darbai. 1996 metais suremontuota dalis pastato stogo: sutvarkyta medinė jo konstrukcija, užklota nauja čerpių danga.1998 metais didžiojo bokšto viršūnėje įrengta apžvalgos aikštelė, o 1999-2001 metais parengtas Raudonės pilies teritorijos ir didžiojo bokšto avarinės būklės likvidavimo projektas.

Pagal Eltą

Lauros Pačtauskaitės (ELTA) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija