Atnaujintas 2004 liepos 21 d.
Nr.55
(1258)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Reikia laidų apie sovietmečio istoriją

Lietuvos radijo ir televizijos
Tarybos pirmininkui p.R.Pakalniui

Pasidžiaugus, apskritai paėmus, solidžia, turininga ir objektyvia, pilietiškai akcentuota LRT veikla, vis dėlto reikia atkreipti dėmesį į nepakankamą švietėjiškų laidų kiekį. Ypač trūksta laidų naujųjų laikų tematika.

Nebūtina kartoti įvairių laikų įžymių asmenybių teiginius, kad tauta, visuomenė, nežinanti ar prastai žinanti savo praeitį, lieka nesubrendusi, o tokios visuomenės piliečiai pasmerkti likti pilietiniais paaugliais. Gyvenimo aktualijos nuolatos pabrėžia visuomenės, piliečio brandos svarbą, tiksliau kalbant, lemtingą svarbą.

Praėjus keturiolikai metų nuo okupacijos pabaigos, pribrendo laikas sistemingai, nuosekliai, įdėmiai ir atvirai nagrinėti okupacijos laikotarpį, jį nulėmusias aplinkybes, būdingiausius to meto įvykius bei pasekmes. Didelei (ir aktyviausiai) mūsų visuomenės daliai – tai jau miglota, tik fragmentiškai ir labai dažnai iškreiptai suvokiama praeitis. Tuo tarpu archyvuose gausu įvairių rūšių dokumentų. Kaip savotišką pavyzdį nurodyčiau daugelio Rusijos TV kanalų reguliarias laidas, kuriose pakankamai subtiliai, pasiremiant archyvine dokumentika, be nereikalingų preferencijų, pateikiama Sovietų Sąjungos istorijos įvykių analizė (galbūt nepakankamai gili) bei bolševikmečio „veikėjų“ portretai. Siūlyčiau Lietuvos TV pradėti transliuoti reguliarias laidas, skirtas sovietmečio Lietuvoje istorijai.

Suprantama, greta (galbūt tai galėtų tilpti į tas pačias laidas) yra pasipriešinimo (ginkluoto ir neginkluoto) okupacijai bei disidentinio judėjimo istorijos įvykiai ir asmenybės.

Daugelį metų rengiamos ekspedicijos į kalinimo ir tremties vietas, fiksuojamos lietuvių politinių kalinių ir tremtinių kapavietės, jiems pastatyti paminklai. Lietuvos delegacijos dalyvauja kalinių sukilimų (Vorkutoje, Kengyre) minėjimuose. Sukaupta gausi kino ir kitokia dokumentinė medžiaga, kuri guli Kultūros ministerijos spintose ir beveik visiškai nežinoma plačiajai visuomenei.

Esu įsitikinęs, kad tokios laidos, jeigu jos būtų objektyvios ir turiningos, nesigriebtų forsuotos manieros, būtų patrauklios ir taptų populiariomis.

Baigdamas norėčiau atkreipti dėmesį į dar vieną LRT laidų aspektą, - nepakankamą dėmesį tautosakai. Man, kaip vyresnio amžiaus žmogui, - manau, man pritars dauguma mano bendraamžių, - labai norėtųsi girdėti mūsų vaikystės ir jaunystės laikų dainas, kurias jaunimas ir ne jaunimas dainuodavo prieš 50, 60, 70 ar 80 metų. Lietuvių tautosakos, o ypač dainų lobynas yra neišmatuojamai turtingas. Radijo, o gal ir TV, reguliarios laidos, skirtos senajai dainai, labai pasitarnautų mūsų visuomenei ir praturtintų mūsų visų dvasinį gyvenimą.

Būčiau labai dėkingas, jeigu apsvarstytumėte mano keliamas mintis bei siūlymus ir rastumėte galimybę teigiamiems sprendimams.

Pagarbiai

Antanas Stasiškis
Seimo narys, Lietuvos politinių
kalinių sąjungos pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija