Atnaujintas 2004 liepos 23 d.
Nr.56
(1259)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Protėvių dvasia jungia santarvei
ir vienybei

Stasys GENTVILAS

Klebonas kun. Tomas
Kedušis šventina paminklą
lietuviškos spaudos
atgavimo 100-mečiui

Jau tapo tradicija kas penkeri metai švęsti Baisogalos įkūrimo sukaktį. Šiemet paminėtos miestelio įkūrimo 465-osios metinės. Šią Baisogalos šventę gyventojai sutiko dar gražiau papuošę miestelio gatves. Didžiausioji – Mokyklos gatvė – tapo žydinčiu gėlynu. Ant metalinių stulpelių įrengtuose stoveliuose visomis spalvomis sužydo petunijos ir surfinijos (ne veltui žmonės šią gatvę jau vadina gėlynų gatve).

Švenčių išvakarėse miestelio aikštės bei gatvės pasidabino įvairiaspalvių vėliavėlių girliandomis. Tad liepos 9 ir 10 dienomis vykusį Baisogalos įkūrimo jubiliejų žmonės minėjo išgražėjusiame, išpuoštame miestelyje, jausdami didelį dvasinį pakilimą.

Šventėje dalyvavo nemažai garbių svečių: kultūros ministrė R.Žakaitienė, kraštiečiai – muziejininkas R.Budrys, dailininkas A. Každailis, literatūrologas J.Linkevičius, šiaulietis profesorius V.Rimkus, Šiaulių apskrities viršininkas A.Šedžius, Radviliškio rajono meras A.Čepononis, vicemeras J.Povilaitis, Radviliškio savivaldybės administracijos direktorius A.Stavginskas, Kultūros skyriaus vedėjas A.Jurgauskas, rajono Viešosios bibliotekos direktorė A.Januševičienė ir kt.

Šventės pradžioje, orkestrui grojant Lietuvos himną, buvo pakelta Baisogalos vėliava. Ji suplevėsavo šalia Valstybės ir Europos Sąjungos vėliavų. Baisogalos atskirojo šaulių būrio vadas G.Kuckailis, lydimas tautiniais drabužiais pasipuošusių mergaičių, padėjo gėlių prie paminklo savanoriams, žuvusiems už Lietuvos laisvę. Su švente baisogaliečius pasveikino Šiaulių apskrities viršininkas A.Šedžius ir Radviliškio rajono meras A. Čepononis.

Dvyliktą valandą šv. Mišias už Baisogalos parapiją aukojo ir pamokslą pasakė parapijos klebonas kun. T.Kedušis. Po šv. Mišių kultūros namuose vyko parodos „Baisogala baisogaliečių akimis“ atidarymas. Joje buvo eksponuojami Nacionalinės premijos laureato kraštiečio dailininko A.Každailio darbai ir Baisogalos darželio-mokyklos mokinių darbeliai. Vyko V.Malinausko videofilmo „Saulės ir žiedo spindesy“ demonstravimas. Didelio dėmesio susilaukė Taikomosios dailės muziejaus ansamblio „Arsenalas“ koncertas.

Kultūros ministrė R.Žakaitienė miestelio aikštėje atidengė atminimo ženklą baisogaliečiui knygnešiui Juozui Zaukai (ženklo autorius – baisogališkis Edvardas Bielokopitovas). Šventinimo apeigas atliko klebonas kun. T.Kedušis.

Vakare miestelio parke vyko teatralizuotas koncertas „Baisogala – dalelė Lietuvos“. Gražuolių medžių prieglobstyje susirinko šimtai baisogališkių, aplinkinių kaimų gyventojų. Jie klausėsi sveikinimų ir šventinio koncerto.

Baisogališkius šventės proga pasveikino Radviliškio rajono meras A.Čepononis. Pasidžiaugęs kultūros namų meno kolektyvų laimėjimais, jis pažymėjo, kad seniūnija daug nuveikė rūpindamasi miestelio grožiu. Rajono meras taip pat pabrėžė, kad baisogališkiai gali didžiuotis savo kraštiečiais, šiandien garsiais Respublikos žmonėmis – R.Budriu, A.Každailiu, J.Linkevičiumi, kurie ne tik švenčių dienomis lankosi Baisogaloje, bet visą laiką kiek galėdami padeda savo rajonui ir gimtinei.

Kultūros ministrė, mūsų rajono žmonių išrinkta Seimo narė R.Žakaitienė, pasveikinusi baisogališkius miestelio 465 metų sukakties proga, pasidžiaugė, kad Baisogala kasmet gražėja, kad jos gyventojai mėgsta dainą, šokį, neabejingi grožiui ir menui. Viešnia palinkėjo žmonėms stiprybės,vienybės ir susitelkimo vardan Lietuvos ateities.

Jaudinančiai kalbėjo rajono Kultūros skyriaus vedėjas A.Jurgauskas, kuris kuo nuoširdžiausiai pasveikino baisogališkius ir iš šio krašto kilusius žmones, dėkojo už tai, kad jie neužmiršta gimtinės, gražiai bendrauja ir padeda puoselėti tėviškės aplinką. Teatralizuoto koncerto pradžioje Kultūros namų direktorė V.Kaščionienė pažymėjo, kad visi kolektyvai intensyviai ir atsakingai rengėsi miestelio įkūrimo 465 metų sukakties šventei, kad noriai dalyvavo visuose renginiuose.

Koncerto metu daina, šokis buvo skiriami įstaigoms, darbo kolektyvams ir organizacijoms. Nė vienas kolektyvas nebuvo užmirštas ar nepasveikintas. Po koncerto grojo R.Juzukonio estradinė grupė, sukosi poros, skambėjo dainos. O vidurnaktį vyko šventiniai fejerverkai.

Antroji šventės diena prasidėjo kapelų eisena iš miestelio centro į dvaro parką. Parko estradoje buvo paminėtas Baisogalos kultūros namų kaimo kapelos „Žvangulis“ 30-ies veiklos metų jubiliejus.

Kultūros namų direktorė V.Kaščionienė papasakojo, kaip prieš tris dešimtmečius V.Malinauskas subūrė kaimo senolius į kapelą, o vėliau nuosekliai ugdė ir puoselėjo atžalyną. Pamažu „Žvangulis“ jaunėjo ir populiarėjo. Šiandien kaimo kapela ir jos vadovas V.Malinauskas žinomi ne tik šalyje, Europoje, bet ir plačiame pasaulyje. Maestro žinomas kaip kaimo kapelos vadovas bei kompozitorius. Atgimimo metais jis sukūrė dainų, bažnytinių giesmių chorams, kartu su G.Petrošiumi išleido pjesių rinkinį kapeloms „Muzika, muzika…“ , giesmių ir dainų rinkinį „Padėkos giesmės Viešpačiui“, sukūrė muziką Baisogalos poetų eilėms. V.Malinauskas – ir 2003 metų Pasaulio lietuvių dainų šventės dirigentas, J.Švedo muzikinės premijos laureatas, DLK Gedimino ordino kavalierius, apdovanotas už nuopelnus Lietuvos valstybei, daugkartinis Lietuvos dainų švenčių, tarptautinių muzikos festivalių dalyvis ir laureatas, 2001 metų „Aukso paukštės“ laureatas.

Maestro V.Malinauską sveikino Liaudies kultūros centro atstovė G.Juknevičienė, rajono Kultūros skyriaus vedėjas A.Jurgauskas, kuris įteikė mero padėkos raštą, palinkėjo tolesnės sėkmės kūrybinėje veikloje, puoselėjant muzikos meną rajone, Respublikoje ir Europoje.

Sveikinimus ir linkėjimus išsakė seniūnijos įstaigų bei organizacijų, mokyklų, Gyvulininkystės instituto, kultūros namų atstovai ir svečiai. Kaimo kapelą „Žvangulis“ ir jos vadovą V.Malinauską pasveikino kompozitorius J.Gaižauskas, kuris kartu su žmona pagrojo „Liaudišką valsą“.

Jubiliejinis „Žvangulio“ koncertas tęsėsi net dvi su puse valandos. Baisogaliečiai negailėjo atlikėjams šiltų aplodismentų. „Žvangulio“ kapelą pasveikinti atvyko Panevėžio kultūros centro dainų ir šokių ansamblis „Pynimėlis“ ir Šeduvos kultūros namų kapela „Užuovėja“ (beje, V.Malinauskas yra minėtos kapelos įkūrėjas ir globotojas). Abu kolektyvai atliko savo parengtą programą. Šventiniai miestelio 465 metų minėjimo renginiai, koncertai, svečių kalbos, sveikinimai ir linkėjimai mus, baisogaliečius, ir nukėlė į tolimą praeitį, atgaivino protėvių dvasią, ir suteikė jėgų siekti santarvės ir vienybės kasdieniniame gyvenime.

Baisogala,

Radviliškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija