Atnaujintas 2004 liepos 23 d.
Nr.56
(1259)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Tėviškėje paminėjo kunigystės 50-metį

Prel. Antanas Maskeliūnas,
vyskupas Juozas Žemaitis
ir kun. Vytautas Palubinskas

Kun. Vytautas
Palubinskas su rūtų
vainiku, simbolizuojančiu
amžiną jaunystę

SINTAUTAI. Švč.M.Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje liepos 3-ąją, kunigystės 50 metų jubiliejų šventė iš šios parapijos kilęs, Argentinoje ir JAV ilgiau gyvenęs, o prieš ketverius metus į Lietuvą sugrįžęs kun. Vytautas Palubinskas, dabar gyvenantis Vilniuje.

Kun. V.Palubinskas gimė 1926 m. liepos 3 d. Sintautų parapijoje, Vilkeliškių kaime. Krikštytas Sintautų bažnyčioje, kuri per Antrąjį pasaulinį karą buvo sugriauta. Baigiantis karui, su tėvais išvyko į Argentiną, ten baigė mokslus ir 1954 m. liepos 4 d. buvo įšventintas kunigu. Kun. V.Palubinskas gražiai bendravo ne tik su lietuviais, bet ir su kitais tikinčiaisiais, nes moka devynias kalbas: be gimtosios lietuvių, dar vokiečių, anglų, ispanų, lotynų, graikų ir kt.

Vėliau su tėvais persikėlė į JAV, dirbo Niujorke Bruklino parapijos klebonu. Būdamas toli nuo tėvynės, niekada jos nepamiršo ir vis galvojo sugrįžti į gimtąją žemę. Kai Sintautų parapijos klebonas prel. Antanas Maskeliūnas iš pelenų ir dulkių kėlė Sintautų bažnyčią, kun.V.Palubinskas rėmė bažnyčios statybą.

Prieš ketverius metus, pablogėjus sveikatai, jubiliatas grįžo į Vilnių ir ten savo žinias bei talentą atiduoda žmonėms. Švęsti savo kunigystės 50-mečio jubiliejų panoro tėviškėje, Sintautuose, nes čia krikštytas, čia praėjo jo vaikystė, čia, netoliese, jo gimtasis Vilkeliškių kaimas. Sintautų klebono, Šakių dekano prel. A.Maskeliūno dėka į jubiliejines šv. Mišias gausiai rinkosi parapijiečiai ir jubiliato artimieji. Šventėje dalyvavo Vilkaviškio vyskupas emeritas Juozas Žemaitis, MIC, kuris yra jubiliato vienmetis.

Presbiterijoje, prie altoriaus, pastatoma kėdė, kurios atkaltę puošia rūtų vainiku išpintas skaičius – 50, į ją pasodinamas jubiliatas. Jam ant galvos uždedamas rūtų vainikas, simbolizuojąs amžiną jaunystę. Įteikiama jubiliejinė lazda, papuošta gėlėmis. Sveikinimo žodį taria vyskupas J.Žemaitis. Jis primena, kad kunigystę įsteigė Kristus, surinkęs apaštalus, kad kunigystė yra ne profesija, o pašaukimas tarnauti Dievui. Tam Dievo pašaukimui 50 metų ištikimai tarnavo jubiliatas. Vyskupas primena, kad Sintautų parapija turtinga Dievo pašaukimais, iš čia kilo 40 kunigų, kurie vieni Lietuvoje, kiti užsienyje ištikimai tarnavo ar tebetarnauja pašaukimui.

Šv.Mišias kancelebravo vyskupas J.Žemaitis, jubiliatas kun. V.Palubinskas ir Sintautų klebonas prel. A.Maskeliūnas. Po šv.Mišių bažnyčios choras, vadovaujamas vargonininkės Birutės Garmuvienės, jubiliatui sugiedojo „Ilgiausių metų“. Kun. V.Palubinską sveikino giminės ir artimieji.

Antanina KLIMAITIENĖ

Gedimino JOKŪBAIČIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija