Atnaujintas 2004 liepos 23 d.
Nr.56
(1259)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Knyga apie kunigą

Dešimtmetį gyvuojantis Anykščių krašto tautotyrininkų klubas „Spingsulė“, vadovaujamas anykštėno muziejininko Raimondo Guobio, vis pradžiugina rajono gyventojus naujomis „Spingsulės“ knygynėlio knygomis.

Neseniai pasirodžiusi R.Guobio parašyta knyga „Kunigas Steponas Galvydis“ – jau aštuonioliktoji „Spingsulės“ knygynėlio knyga. Kun. S.Galvydis yra gimęs (1916 m. spalio 5 d.) ir augęs Svėdasuose, čia išėjo pirmuosius mokslus. Nors jam teko dirbti įvairiose vietose (Vabalninko, Biržų, Klovainių, Smilgių, Ragelių, Pušaloto, Traupio parapijose), savo gimtinės nepamiršdavo, dažnai lankydavosi ir Svėdasuose. 1964 metų balandį kunigas apsigyveno Traupyje – buvo paskirtas Šv.Onos parapijos klebonu. Tolesnis šio dvasininko gyvenimo kelias susietas būtent su Traupio kraštu, netgi ir amžinajam poilsiui jis atgulė Traupio bažnyčios šventoriuje.

Kraštotyrine veikla besidomintis R.Guobis tiesiog preciziškai surinko daugybę kun. S.Galvydžio gyvenimo faktų, įdomiai ir populiariai nušvietė visą šio dvasininko gyvenimo ir ganytojiškos veiklos kelią. Tam buvo pasitelkti archyviniai dokumentai, dvasininką pažinojusių žmonių prisiminimai.

Kun. S.Galvydis buvo įvairiapusis žmogus, jis tiesiog trykšte tryško energija, neapsiribojo vien tik bažnytiniais reikalais, Dievo žodžio skleidimu. Kunigas vokiečių okupacijos metu slėpė žydų tautybės piliečius, „buldozerinio ateizmo“ metais drąsiai katechizavo vaikus, nepaisydamas draudimų, persekiojimų uoliai vykdė ganytojiškas pareigas, stiprino Katalikų Bažnyčios ryšį su tikinčiaisiais. Lietuvai atgimus, įsteigė parapijos knygynėlį, koplyčią Baleliuose (Ukmergės r.), rėmė Šv.Martyno vaikų sodybos steigimą Traupyje. Šv.Onos atlaidai parapijoje tapdavo ne tik religine, bet ir spalvinga švente su koncertais, vaidinimais, misterijomis. Ši ir kitokia parapijos klebono veikla taip pat plačiai aprašyta knygoje. Daug dėmesio skiriama ir kun. S.Galvydžio kūrybai. Juk neatsitiktinai jis buvo vadinamas Panevėžio vyskupijos metraštininku.

Knygoje „Kunigas Steponas Galvydis“ gausu nuotraukų, kurios akivaizdžiai liudija apie didelę šviesios atminties kun. S.Galvydžio veiklą.

Vytautas BAGDONAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija