Atnaujintas 2004 liepos 30 d.
Nr.57
(1260)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Popiežius ragina liautis
liejus kraują Sudane ir Ugandoje

Pabėgėliai iš Sudano Darfuro
provincijos ieško prieglobsčio
kaimyniniame Čade.
Šį pirmadienį Europos
Sąjungos užsienio reikalų
ministrai svarstys, kaip
paveikti Sudano valdžią,
kad ši pažabotų arabų
smogikus, šalies vakaruose
iš gimtųjų vietų išvariusius,
anot vertinimų, apie milijoną
juodųjų afrikiečių

Sekmadienio vidudienio maldos proga sakytoje trumpoje kalboje popiežius Jonas Paulius II viso pasaulio katalikų ir geros valios žmonių dėmesį atkreipė į du žiaurius pilietinius karus, vykstančius Afrikoje: į jau daug metų trunkantį konfliktą Ugandoje ir į neseniai prasidėjusį naują pilietinį karą Sudane, Darfuro regione.

„Šiomis dienomis, – kalbėjo Popiežius, – kai visi atsipalaidavę ilsimės ir džiaugiamės vasaros atostogomis, savo mintimis dažnai lankau tuos pasaulio regionus, kurių gyventojai verčiami kentėti nepakeliamus vargus. Šiandien noriu atkreipti ir jūsų dėmesį į tragiškus įvykius brangiajame Afrikos žemyne.

Jau daugiau kaip 18 metų šiaurinėje Ugandoje vyksta nežmoniškas konfliktas, į kurį įvelti milijonai žmonių, ypač vaikų. Daugelis jų, įbauginti ir viską praradę, verčiami kovoti su ginklu rankose. Kreipiuosi į tarptautinę bendruomenę ir į vietinius politinius vadovus; prašau kuo greičiau nutraukti šį nežmonišką konfliktą ir grąžinti taiką bei tikėjimą ateitimi visai Ugandos tautai.

Lygiai taip pat daug nerimo kelia padėtis, kurioje atsidūrė Sudano Darfuro gyventojai, šalies vakaruose, prie sienos su Čadu. Dėl pastaraisiais mėnesiais įsiliepsnojusio karo miršta, skursta ir viltį prarado nesuskaitomi to regiono gyventojai. Pietų Sudane dvidešimt metų vykusiame pilietiniame kare žuvo milijonai žmonių. Tad kaipgi galima abejingai žiūrėti į šį naują karą? Politiniai vadovai ir tarptautinės organizacijos tenepamiršta ir tenepalieka likimo valiai tų tiek daug iškentėjusių mūsų brolių“.

Popiežius taip pat pridūrė, jog ir Ugandoje, ir Sudane karą kenčiančių žmonių labui uoliai darbuojasi katalikiškos humanitarinės organizacijos, kad kaip tik šiomis dienomis į Sudano Darfurą nukeliavo Popiežiaus pasiųstasis Cor Unum tarybos pirmininkas arkivyskupas Paulius Jozefas Kordesas, kuris buvo įpareigotas perduoti vietiniams žmonėms viso pasaulio katalikų solidarumo ir artumo žodžius, o taip pat suteikti materialinę paramą.

„Raginu visus krikščionis melstis už mūsų seseris ir brolius, gyvenančius Afrikoje. Tegloboja juos Mergelė Marija“, – baigė popiežius Jonas Paulius II sekmadienio vidudienį Kastelgandolfo rūmų kieme sakytą savo kalbą.

Popiežiaus pasiuntinys arkivyskupas P.Kordesas Sudane lankėsi liepos 22–25 dienomis. Vizito metu susitiko su Sudano Katalikų Bažnyčios vadovais, su šalies viceprezidentu ir kitais valdžios atstovais, aplankė pabėgėlių stovyklas prie sostinės Chartumo, kuriose gyvena pabėgėliai iš pietinių regionų, kur du dešimtmečius vyko dabar jau pasibaigęs karas, ir naujas stovyklas, kuriose laikiną prieglobstį surado dešimtys tūkstančių žmonių, bėgančių nuo naujo karo Darfuro regione. Arkivyskupas taip pat įteikė vietos katalikiškų humanitarinių organizacijų vadovams Šventojo Tėvo perduotą pinigų sumą. Vizito pabaigoje, sekmadienį, arkivyskupas P.Kordesas, kartu su Chartumo arkivyskupu ir apaštaliniu nuncijumi Sudane aukojo šv.Mišias Sudano sostinės katedroje.

Darfuro konfliktas, vadinamas nauju Sudano pilietiniu karu, tęsiasi daugiau nei metus, o pasaulis to regiono gyventojų pagalbos šauksmą išgirdo tik šių metų pradžioje. Daug kam pats Darfuro vardas ilgą laiką nieko nereiškė, todėl ir misionierių bei žmogaus teisių organizacijų įspėjimai apie gresiančią didžiausią katastrofą liko neišgirsti. Žinios apie karo veiksmus ir žudynes, badą, ligas, moterų ir vaikų prievartavimą bei kitus Darfuro pabėgėlių vargus pasaulį pasiekė tik po to, kai į regioną nuvyko Jungtinių Tautų programų pareigūnai. Kovose jau žuvo tūkstančiai žmonių, dešimtys tūkstančių skursta beveik neaprūpinamose stovyklose, milijonai gyvena nuolatiniame pavojuje.

Ir sudaniečiai, ir kaimyninių Afrikos kraštų gyventojai susirūpinę, kad Darfuro konfliktas nevirstų tokiu pilietiniu karu, koks dar neseniai slėgė pietų Sudaną. Sudano pietuose pilietinis karas prasidėjo 1983 metais. Pagrindinė jo priežastis buvo etiniai ir religiniai Sudano gyventojų skirtumai, pietinių šalies regionų išnaudojimo ir islaminimo politika. Per 21 metus karo veiksmuose arba nuo bado ir ligų mirė du su puse milijono žmonių. Turėdamas tokią žiaurią patirtį, Sudanas negali leisti, kad jo teritorijoje vyktų naujas pilietinis karas.

Pagal VR, ITAR-TASS-Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija