Atnaujintas 2004 liepos 30 d.
Nr.57
(1260)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Negaliu tylėti, esu laisvas žmogus

Lietuvos jaunimo dienos Šiauliuose

Inesė RATNIKAITĖ

Prieš susitaikinimo pamaldas

Jaunimo dienos - tai galimybė būti kartu, išgirsti ir būti išgirstam, išsilaisvinti ir kalbėti tai, dėl ko negali tylėti. Jos kiekvienam dovanoja nors šiek tiek vilties, nors šiek tiek – tikėjimo, nors šiek tiek – meilės ir labai daug tikro džiaugsmo.

Lietuva jaunimo dienas švenčia jau trečią kartą. Liepos 24-ąją Šiauliai pražydo jaunimu, atvykusiu iš visų septynių Lietuvos vyskupijų, visų dekanatų ir daugelio parapijų. Taip pat dalyvavo svečiai iš Prancūzijos, Vokietijos, Niujorko (JAV) ir kt. Renginio tema – „Negaliu tylėti“. Tai, jog jauni žmonės tikrai negali tylėti ir nori būti išgirsti, rodė susirinkusiųjų gausa. Susirinko daugiau nei keturi tūkatančiai besišypsančių, gyvenimo džiaugsmu trykštančių, kupinų idėjų ir noro sekti Kristumi jaunuolių.

Lietuvos jaunimo dienos prasidėjo 11val. centrinio Šiaulių parko estradoje. Meninėje dalyje giesmės pynėsi su šokiais, jaunimas bandė atskleisti renginio temą ir pasakyti, kodėl jis negali tylėti. Kontekstas iš tiesų platus, nes tylėti neleidžia aplink esantis blogis, nykstantis gėris; taip pat negali tylėti tas, kurio širdis kupina džiaugsmo, kuris neranda atsakymų į savo klausimus, kuris nori padėti bėdoje esančiam draugui ar jaučiasi vienišas...

Susirinkusiuosius sveikino garbingieji ganytojai ir valdžios atstovai. Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis kalbėjo su viltimi ir tvirtu tikėjimu, kad jaunimo dienose praleistos valandos daugeliui gali tapti naujo gyvenimo pradžia. Aplinkui „tiek daug blogio šešėlių, tiek daug tamsių naktų, tiek daug nereikalingų aukų... Todėl pripildykite savo širdis meile, Dievu, kad neliktų vietos blogiui jūsų širdyse“. Išreikšdamas ir Šventojo Tėvo 2000 metais pasakytas mintis, ganytojas linkėjo: „Lietuvos jaunime, jeigu jūs būsite tuo, kuo turite būti, jūs pakeisite Lietuvos veidą“.

Šiaulių meras Vytautas Juškus išreiškė tikėjimą, jog šį kartą jaunoji karta, turinti tokias dideles galimybes mokytis, kurti, siekti, gali keisti mūsų šalies gyvenimą į gerąją ir gražiąją pusę. „Puiku matyti, kad jaunimas priima ir puoselėja krikščioniškąsias vertybes, kurių pagrindas yra meilė. Noriu tikėti, kad toks brangus jausmas neleis jums būti abejingiems Lietuvos ateičiai ir išugdys tikrais jos patriotais“, - sakė meras.

Valstybinės jaunimo reikalų tarybos atstovas Juozas Meldžiukas teigė, kad galbūt kam nors liepos 24-oji buvo apsiniaukusi, galbūt kažkam buvo šalta, kažkas neturėjo su kuo pabendrauti ir buvo vienišas, bet taip tikrai nebuvo mums, į Lietuvos jaunimo dienas susirinkusiems. Šiuos žodžius patvirtino ir į dangų paleisti balti tikėjimo, vilties ir meilės balandžiai.

Šiek tiek pailsėję, pavalgę ir pasižvalgę aplinkui, negalintys ne tik tylėti, bet ir vienoje vietoje nustygti jaunuoliai išsisklaidė po Šiaulius. Popietę prasidėjęs jaunimo festivalis siūlė švęsti ir padėti spręsti problemas, susipažinti su žymiais žmonėmis, sportuoti ar smagiai pašokti, padainuoti, išreikšti mintis piešinių kalba ir kt.

Kiekvienas galėjo pasirinkti iš keturių blokų: religinio, socialinio-psichologinio, pilietinio ar menų, suskirstytų net į trisdešimt teminių užsiėmimų. Po trijų valandų grįžusiųjų švytintys veidai rodė, jog stengtasi buvo ne veltui.

„Iš tiesų ta nuotaika, kuri tvyro čia, yra Dievo vaikų ilgesio ir troškimo nuotaika“, – teigė brolis Astijus susitaikinimo pamaldų metu. Susitaikinimo pamaldos – tai buvimas su savimi, žvelgimas į savo sielą; taip pat tai išsipildęs troškimas atsinaujinti, išvalyti širdį nuo joje glūdinčių akmenų ir vietoj jų pakviesti Kristų. „Ir šiandien tas Viešpats, prie kurio jūs prieisite, Jis laukia, kad jus išlaisvintų, kad jūs skelbtumėte šiame laikotarpyje, moderniajame laikotarpyje, pasauly laisvės dvasią, kad mes nebijome, nes mes esame Dievo vaikai“, – ragino brolis Astijus pamokslo metu. Tikėjimu ir tikrumu skambėjo jo žodžiai, išreiškiantys esančiųjų mintis: „Negaliu tylėti, esu laisvas žmogus, Negaliu tylėt, nes Tu, Viešpatie, vedi mane, Tu padovanojai man laisvę ir aš nebijau, nes Tu mano atpirkėjas, nes Tu apreiškei man mylintį Tėvą“.

Vakare susirinkusius į koncertą Popiežiaus vardu pasveikino apaštalinis nuncijus Lietuvoje arkivyskupas Peteris Stephanas Zurbriggenas. „Negali tylėti tie, kurie jau sutiko Kristų arba buvo Jo sutikti, – sakė arkivyskupas, – neškite šitą gerąją naujieną į pasaulį. Popiežius kviečia būti savo bendraamžių evangelizuotojais“.

Koncerte dalyvavo Arina su „Veto Bank“, „Next“, Rosita Čivilytė, „Gyvai“, „Quest“, Angelė Joknytė su grupe, taip pat visi tie, kurie nenorėjo miegoti, negalėjo ramiai tylėti.

Šios Lietuvos jaunimo dienos tuo nesibaigė. Jos nutiesė tiltą į platesnio masto renginį. Atvykę atstovai iš Vokietijos pakvietė visus dalyvavusius į jų organizuojamas Pasaulines jaunimo dienas, vyksiančias Kelne 2005-aisiais.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija