Atnaujintas 2004 liepos 30 d.
Nr.57
(1260)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Sunkiai sprendžiamas galvosūkis

Petras KATINAS

Irako konflikto statistikoje – dar vienas apvalusis skaičius. Nuo JAV ir jos sąjungininkų karinės operacijos pradžios jau žuvo tūkstantis koalicijos karių. Tūkstantuoju tapo vienas amerikiečių jūrų pėstininkas, kuris žuvo nuo nežinomų teroristų kulkų Bagdade. Iš viso vien amerikiečių Irake jau žuvo daugiau nei 880. Kiti – koalicijos partnerių kariai. Žuvusių, o tiksliau – įvairaus plauko teroristų nužudytų irakiečių niekas neskaičiuoja. Tiesa, pirminiais apskaičiavimais, vien per birželio mėnesį per įvairius sprogdinimus ir susišaudymus žuvo daugiau nei 400 irakiečių. Kiek jų žuvo nuo konflikto pradžios – baisu ir pagalvoti.

Na, o teroristai toliau terorizuoja JAV sąjungininkus. Jie jau nužudė du bulgarų įkaitus ir gąsdina kraujo upėje paskandinti visą Bulgariją, jeigu nebus išvesti 470 bulgarų taikdarių, tarnaujančių Lenkijos kontroliuojamoje zonoje. Tokie patys grasinimai pasirodė ir Lenkijos adresu. Tačiau Lenkijos ir Bulgarijos premjerai pareiškė, kad jokiu būdu nenusileis teroristų šantažui, skirtingai nei padarė Filipinai, bemat išvedę savo 50 karių, kai tik buvo pagrobtas vienas filipinietis.

Apskritai įvykiai Irake nieko gero nežada. Pastaruoju metu kai kurios pasaulio informacijos agentūros paskelbė sensacingą žinią apie tai, jog stojęs prieš Irako teismą buvęs diktatorius Sadamas Huseinas savo gynybai gali panaudoti labai stiprų kozirį, kurį jam suteikė… JAV Centrinė žvalgybos valdyba! Tuose pranešimuose teigiama, kad gali subyrėti vienas pagrindinių kaltinimų buvusiam diktatoriui už tai, jog jo įsakymu 1988 metais buvo įvykdytos masinės kurdų žudynės. Agentūra „Inter Press Servis“, išplatinusi šį pranešimą, teigia, kad ji remiasi vienu CŽV pranešimu, kuriame esą teigiama, jog S.Huseinas tuo metu tiktai iš laikraščių sužinojo apie tūkstančių kurdų žudynes. Iki šiol šių žudynių vykdytoju yra laikomas S.Huseino patikėtinis generolas Ali Hasanas Madžidas, kuris jau seniai Vakaruose vadinamas „Cheminiu Ali“. Mat jo įsakymu nuodingomis dujomis buvo išnuodyta keliolika tūkstančių kurdų, tarp jų – moterų ir vaikų. Minėta agentūra remiasi ir Centrinės žvalgybos valdybos karininko Stiveno Peletjė pernai rudenį įtakingame laikraštyje „New York Times“ paskelbtu straipsniu. Jame S.Peletjė rašė, kad kelių ekspertizių duomenimis nustatyta, jog 1988 metais kurdai buvo nužudyti kaimyninio Irano cianido dujomis, kurių Irakas neturėjo. Esą CŽV nustatė, kad Irano slaptųjų tarnybų specialusis dalinys surengė šių dujų ataką prieš Irako kurdus todėl, jog siekė diskredituoti S.Huseiną pasaulio akyse. Sunku pasakyti, ar tai tiesa, bet galima neabejoti, kad S.Huseino gynėjai tikrai pasinaudos tokia sensacinga informacija.

Ir dar vienas amerikiečių spaudos pranešimas, susijęs su Irako problema. Prestižinis žurnalas „New Republic“ paskelbė, kad prezidento Džordžo Bušo administracija pareikalavo iš savo sąjungininko Pakistano žūtbūt suimti tarptautinį teroristą Nr.1 Osamą bin Ladeną. Esą net datą nustatė – iki rugpjūčio pirmosios. Mat kaip tik tomis dienomis įvyks priešlaikinis Demokratų partijos suvažiavimas, kuriame galutinai bus patvirtinta demokratų kandidato senatoriaus Džono Kerio kandidatūra į JAV prezidentus. Žurnalas teigia, jog Dž. Bušas siekia panaudoti galimą O. bin Ladeno suėmimą, kad paveiktų visuomenės nuomonę į savo pusę. Tiesa, Baltųjų rūmų spaudos sekretorius ir oficialus JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Šonas Makkormakas atsisakė patvirtinti tokius pranešimus, ypač apie O.bin Ladeno suėmimo datą, kurios iš Islamabado reikalauja Vašingtonas. Bet dūmų be ugnies nebūna. Pastaraisiais mėnesiais su vizitais Islamabade lankėsi labai aukšti Vašingtono pareigūnai: Centrinės žvalgybos valdybos direktorius, valstybės sekretorius Kolinas Pauelas, valstybės departamento koordinatorius kovai su terorizmu ir kiti labai aukšti JAV diplomatai bei specialiųjų tarnybų pareigūnai. Visi jie esą kategoriškai reikalavo iš Pakistano aukščiausių pareigūnų kuo greičiau suimti arba sunaikinti O.bin Ladeną, kuris su savo artimiausiais sėbrais slapstosi netoli Pakistano–Afganistano sienos esančioje Pietų Vaziristano provincijoje. Tai žino ne tik amerikiečiai, bet ir pakistaniečiai, kurie pastaruoju metu sutelkė šiame rajone didžiules karines pajėgas, kad blokuotų visus kalnų tarpeklius bei takus, kad sučiuptų ar nukautų O.bin Ladeną. Be to, amerikiečiai pažadėjo Pakistanui sėkmingos operacijos atveju pagreitinti žadėtų naikintuvų „F-16“ tiekimą Islamabadui.

Visa bėda ta, jog minėtame Pietų Vaziristano rajone, kur, kaip manoma, slapstosi O.bin Ladenas, gyvena įtakingos puštūnų gentys, kurios palaiko O.bin Ladeno teroristus. Bet pasirodė žinios, kad Pakistano ir JAV atstovai veda intensyvias derybas su puštūnų genčių vadais tuo klausimu. Teigiama, jog tie būtų nieko prieš išduoti O.bin Ladeno slaptavietes, tačiau užsiprašė nežmoniškai didžiulę kainą.

Kitas dalykas, Pakistano prezidentas Mušarafas atsidūrė gana keblioje padėtyje. Iš vienos pusės jis palaiko antiteroristines operacijas Irake ir Afganistane, iš kitos – pačiame Pakistane daugiau nei pakankamai teroristų rėmėjų, kurie jau ne kartą kėsinosi į jo gyvybę, o dabar skelbia, kad dar iki rudens įvykdysiantys savo pažadą – nužudyti prezidentą Mušarafą. Dabar radikalieji islamistai ėmė masiškai žudyti irakiečius, naujosios Irako vyriausybės pareigūnus. Tikslas aiškus – demoralizuoti tos vyriausybės darbą, įbauginti visus, kad žmonės neitų į valstybės tarnybą. Tai dar kartą parodo, jog tarptautiniai teroristai, pasirinkę Iraką savo kėslams įgyvendinti, kelia vis daugiau galvosūkių viso pasaulio bendruomenei.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija