Atnaujintas 2004 rugpjūčio 6 d.
Nr.58
(1261)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Gražioje bažnyčioje – gražūs atlaidai

Švėkšnos klebonas
kan. Petras Stukas, iš Šilutės
atvykęs atlaidų vadovas
kun. Virginijus Palionis
ir garbingasis svečias
iš Argentinos
kun. Augustinas Steigvilas

Šv. Jokūbo atlaidų procesija

Iškilmingas aikštės – bažnyčios
kalendoriaus – atidarymas.
Kalba Švėkšnos seniūnas
Alfonsas Šeputis

Švėkšna. Miestelis garsėja gražia ir didinga dviejų bokštų Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia. Šis raudonų plytų mūrinis gotikinio stiliaus statinys puošia visą Švėkšnos miestelį. Ji ateinančiais metais švęs savo šimtmetį. Pirmoji bažnyčia čia buvo pastatyta dar 1507 metais.

Nuo 1976-ųjų Švėkšnos parapijai vadovauja ir Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia rūpinasi klebonas, Šilutės vicedekanas kan. Petras Stukas. Jis čia dirba beveik trisdešimt metų ir yra parapijai reikalingas, nes tikintieji mato klebono nuveiktus darbus, jaučia jo nuoširdumą, meilę bei toleranciją žmonėms.

Liepos 25-ąją, sekmadienį, parapija šventė Šv. apaštalo Jokūbo atlaidus ir Švėkšnos 495 metų jubiliejų. Malonu buvo matyti visą pulką baltai pasipuošusių mergaičių, pasiruošusių šv. Mišių adoracijai, ir dar puošniau apsirengusių berniukų – patarnautojų. Ir bažnyčia buvo šventiškai išdabinta.

Pirmąsias atlaidų šv. Mišias, skirtas jaunimui, aukojo kan. P.Stukas, pamokslą pasakė iš Šilutės atvykęs ir šiems atlaidams vadovavęs kun. Virginijus Palionis. Jis kalbėjo apie kasdieninę jauno ir seno žmogaus pareigą –maldą, apie tikinčiojo ryšį su Dievu siekiant sielos išganymo ir Amžinybės danguje. Jau iš pat ryto visi kunigai - šilutiškis kun. V.Palionis, švėkšniškis kan. P.Stukas, čionai atvykęs Šilutės dekanato Gardamo parapijos klebonas kun. Vaidas Buivydas ir švėkšniškis kunigas altaristas Aloyzas Lideikis klausė išpažinčių.

Sumą aukojo kun. V.Palionis kartu su kitu svečiu, buvusiu švėkšniškiu kun. Augustinu Steigvilu iš Argentinos Rozarijo miesto. Mat šią atlaidų dieną kun. A.Steigvilas šventė savo gimimo 80-metį ir kunigystės 50-metį. Švėkšniškiai turėjo progą išgirsti dar vieną kun. V.Palionio pamokslą. Po iškilmingos procesijos aplink bažnyčią, po visų maldų bei giesmių čia pat, prie altoriaus, buvo pagerbtas kunigas jubiliatas A.Steigvilas: jam įteikta gėlių, išsakyti nuoširdžiausi sveikinimo žodžiai, sugiedotas tradicinis „Ilgiausių metų“.

Pasibaigus atlaidų iškilmėms kan. P.Stukas pakvietė visus į prie bažnyčios ką tik įrengtą aikštę – savotišką šios bažnyčios kalendorių. O jis toks: nemažas aikštelės plotas prie šventoriaus vartų išklotas cementinėmis plokštėmis, kuriose įmūrytos marmurinės plytelės-lentelės. Jose iškaltos svarbiausios parapijos datos: kada buvo pastatytos bažnyčios, kada įvyko kokie svarbesni įvykiai. Šioje aikštelėje, apsodintoje gėlėmis, vyks įvairios šventės, susitikimai. Aikštelė įrengta klebono kan. P.Stuko ir Švėkšnos seniūno Alfonso Šepučio rūpesčiu parėmus Šilutės savivaldybei bei Seimo nariui susisiekimo ministrui Zigmantui Povilui Balčyčiui, kuris irgi dalyvavo atlaiduose.

Pasibaigus atlaidams, toliau tęsėsi miestelio šventė: vyko koncertai, buvo šokama, dainuojama, visaip linksminamasi.

Džiugu buvo matyti, kad Švėkšnos parapijos klebonas kan. P.Stukas neabejingas ir katalikiškai spaudai, religinei literatūrai. Šv. Mišioms patarnaujantys berniukai atlaidų dieną platino „XXI amžių“, Šv.Kazimiero draugijos leidinėlį „Šv.Mišios“ su Jėzaus kančios apmąstymais šv.Mišių metu bei kitą religinę literatūrą.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija