Atnaujintas 2004 rugpjūčio 6 d.
Nr.58
(1261)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Susvetimėjimo liga

Neretai skundžiamės, kad trūksta laiko nuvažiuoti ar nueiti sekmadieniais į bažnyčią, į svečius, aplankyti gimines, ligonius. Ar ne kuriozas: daugelis važinėjame nuosavais automobiliais, kartais be svarbaus reikalo, tik savo malonumui, nudirbame įvairius darbus, pasitelkdami techniką. Taigi sutaupome lyg ir nemažai laiko. O jo, pasirodo, vis negana ir negana. Paklauskime senų žmonių, ar ir jiems jaunystėje pritrūkdavo laiko aplankyti gimines, susitikus su kaimynais pabendrauti, vertingą knygą paskaityti, ilgėliau pabūti gamtoje ir pasigėrėti Dievo mums duotu jos grožiu bei dovanomis.


Pradėkime nuo katalikiškos savišvietos

Neretai tenka girdėti šnekant: eičiau į bažnyčią, melsčiausi, bet tam neturiu tikėjimo pagrindų. Mano tėvai sovietmečiu nelankė bažnyčios, o mano močiutė mane dar mažytį parengė Pirmajai Komunijai, ir tuo visas mano katalikiškas gyvenimas baigėsi. O dabar, nors ir nueinu retkarčiais bažnyčion, bet nieko nesuprantu. Kai visi klaupiasi – klaupiuosi ir aš, o kai stovi – stoviu ir aš. Šventojo Rašto skaitinių irgi nelabai suprantu, o kunigo pamokslas neretai būna vien tik tikinčiųjų barimas, kad rytais ir vakarais nesimeldžia, arba koneveikiami girtuokliai, kurių bažnyčioje nė su žiburiu nerasi.


„Kodėl aš tau nereikalingas?“

Ne taip seniai moteris, mergina, peržengusi dorovės ribas, turėjo būti pasmerkta, paniekinta. Nėščios mergaitės – Veronikos niekas nenutempė į ežerą ir neprigirdė, ji pati pasirinko tokią baigtį, aplinkinių nepakantumo prispirta. O gal reikalinga tokia žiauri nuomonė ir dabar, kai dažnai vieniša motina turi būrį vaikų ir vis nuo kito vyro? Motinoms vaikai reikalingi tik tam, kad už juos gautų pinigų. Ir stiebiasi tokie vaikučiai tarsi daigeliai, nematydami saulės. Kokia gali būti meilė, jei tų vaikų mama kasdien girta, jei cigaretė rankose, jie girdi jos šlykščias kalbas... O kad tiems vaikams kas pasaką pasektų, lopšinę prieš miegą padainuotų – kur tau!


Kada minėsime Vaikų dieną?

Lietuvos Katalikų Bažnyčia pirmąjį gegužės mėnesio sekmadienį iškilmingai mini Motinos dieną, pirmąjį birželio mėnesio sekmadienį – Tėvo dieną. O vaikai – brangiausias tėvų turtas ir Lietuvos ateitis – taip ir neturi savo minėjimo dienos. Nors tėvai daugiausia meldžiasi už vaikus, ypač tie, kurie neteko savo vaikų ir patyrė didžiausią žemėje skausmą, – rytą prabunda su širdgėla ir vakare užmerkia akis, mintyse būdami prie jų kapo.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija