Atnaujintas 2004 rugpjūčio 6 d.
Nr.58
(1261)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Neišbertas dirvon grūdas nesudygsta

Bronius VERTELKA

UAB „Švenčionių vaistažolės“
žaliavų supirkėjas
Stasys Urbonavičius

Žemė – didžiulė vertybė, tačiau ji dabar nevertinama. Važiuodamas pakelėse regi dirvonuojančių ar kiečiais užleistų laukų. Dažnai išgirsti dejones, jog kažką sėti ar sodinti šiandien visiškai neapsimoka.

Padėjo specialisto patarimas

Nei Lietuvos ūkininkų sąjungos Panevėžio ir Pakruojo skyriuose, nei šių rajonų savivaldybių Žemės ūkio skyriuose negalėjo pasakyti pavardžių tų žmonių, kurie augina vaistažoles. Panevėžietis Vytautas Skruzdys bandė imtis šio verslo, tačiau nusivylė. Jo netenkino vaistažolių supirkimo kainos. Vieneriais metais už čiobrelių kilogramą jam mokėjo15 litų, kitais – perpus mažiau. Pagaliau pavyko sužinoti, kad Sujetų kaimo moterys rengiasi auginti vaistažoles. Užsiimti tokiu verslu pareiškė norą net 18 sodiečių.


Keistuoliai gali pakeisti pasaulį

Švenčionių verslo
informacinio centro direktorė
Birutė Borovikienė
Autoriaus nuotrauka

Švenčionių krašto žemė mielaširdinga turistui, bet ne žemdirbiui. Kaip išgyventi to regiono žmonėms, „XXI amžiaus“ korespondentas Bronius VERTELKA klausia Švenčionių verslo informacinio centro direktorės Birutės BOROVIKIENĖS.

Švenčionys visada buvo Lietuvos pakraštys ne vien geografiniu, bet ir sąmoningumo požiūriu, - teigė pašnekovė. - Čia praleidau visą savo gyvenimą, todėl gerai žinau, kaip sunkiai keičiasi žmonių galvosena. Nors kiek ragavę mokslų jaunuoliai važiuoja į sostinę, kur pajamos ir perspektyva. Norintys išsilaikyti savame krašte, imasi senųjų verslų, tačiau netrukus įsitikina, kad iš to neišgyvens. Tada ima mąstyti, ką reikia daryti kitaip, nei buvo daroma ir prieš šimtą metų. Sunkiai, bet imasi naujų verslų.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija