Atnaujintas 2004 rugpjūčio 11 d.
Nr.59
(1262)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Akimirkos spindesys

Marija Žakavičiūtė –
fėja Meliuzina

Po spektaklio. Vidurinėje
eilėje antra iš kairės –
M.Žakavičiūtė – fėja
Meliuzina, E.Žebertavičiūtė -
Pelenė, mokytoja
B.Andrejevienė, rež. V.Sipaitis,
B.Didžgalvytė - princas,
mokytojas V.Klova

Visų biografijose yra įsimintinų akimirkų. Tačiau, kalbant apie mūsų kultūros istoriją, apie mūsų tautos dvasinio pasaulio asmenybes, jų negalime praleisti nepastebėjus. Tos akimirkos gal tik blykstelėjimas, bet jau turėjo tolesnių, didesnių darbų užuomazgas.

Mokiausi tada Kauno II mergaičių gimnazijos (buvusios „Aušros“ mergaičių) aštuntoje klasėje. Mūsų gimnazija garsėjo talentingais pedagogais. Vien tik muziką dėstė tokie būsimieji kompozitoriai kaip P.Tamoliūnas, J.Bašinskas, V.Klova, A.Barniškis… Stiprūs buvo gimnazijos literatų ir dramos būreliai. Pirmąjį globojo mokytoja Ona Dabrikaitė, antrąjį – žinomo dainininko ir režisieriaus Rostislavo Andrejevo žmona, anglų kalbos mokytoja Birutė Jonynaitė-Andrejevienė.

Tai šit, kaip tik 1949 m. balandžio 20 d. mūsų gimnazijos scenoje įvyko „Pelenės“ pastatymo premjera. Režisavo ir pačią pjesę parašė V.Sipaitis (gruodžio 24 dieną sueis 100 metų nuo jo gimimo). Mergaičių noras dalyvauti buvo didžiulis, nes… tai buvo pusiau muzikinis spektaklis. Ir mes dainavome. Jautėmės, tarsi būtume Valstybės teatro scenoje… Į spektaklį prigužėjo ir kitų gimnazijų mokiniai ir pedagogai. O muziką šiam spektakliui, režisieriaus paprašytas, parašė jaunas gimnazijos mokytojas (tada dar Konservatorijos studentas) Vytautas Klova. Pelenę vaidino dabar žinoma teatro, kino ir televizijos artistė Elvyra Žebertavičiūtė, princą – vėliau tapusi aktore Birutė Didžgalvytė. Man teko Pelenės krikšto motinos fėjos Meliuzinos vaidmuo.

Tikriausiai nei kompozitorius V.Klova, nei aktorės E.Žebertavičiūtė ir B.Didžgalvytė nepaminėjo to pastatymo, to fakto savo autobiografijose, bet tai buvo kiekvieno jų pradžių pradžia, rengiantis Didžiajam Šuoliui.

Marija Macijauskienė

Ričardo ŠAKNIO fotokopijos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija