Atnaujintas 2004 rugpjūčio 13 d.
Nr.60
(1263)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

„Dorybių mokyklėlėje” vaikai mokomi nesutrikti įvairiais gyvenimo atvejais

Dieninės vaikų vasaros
poilsio stovyklos „Dorybių
mokyklėlė” dalyviai su savo
mamytėmis ar senelėmis
dailininko Antano
Žmuidzinavičiaus tėviškėje
Balkūnuose. Paskutinėje eilėje
(antras iš kairės) stovi kelionės
gidas Miroslavo seniūnas
Jonas Juravičius

Vaikams patiko ir kelionės, ir pamokėlės, ir maistas

Alytus. Šiemet jau trečią vasarą Alytaus Šv.Angelų sargų parapijoje veikė dieninė vaikų vasaros poilsio stovykla „Dorybių mokyklėlė”. Ji skirta socialiai remtinų - daugiavaikių, bedarbių ar nepilnų - šeimų vaikams. Pirmadieniais ir ketvirtadieniais dvidešimt vaikų nuo septynerių iki penkiolikos metų „Dorybių mokyklėlėje” mokėsi bendravimo meno, gausino dvasines žinias, valgė pietus, mėgavosi arbata ir saldumynais. Jie buvo skatinami orientuotis, nesutrikti įvairiais gyvenimo atvejais.

Kiekvieną rytą stovyklautojams paskaitas skaitė Marijampolės kunigų seminarijos klierikas Gediminas Keršys. Su jaunuoliais buvo diskutuojama įvairiomis temomis – „Aš ir bažnyčia”, „Angelai ir žmonės”, „Elgesys viešumoje“. Vaikai apsilankė Šv.Liudviko bažnyčioje ir pabendravo su jos klebonu Vytautu Sabaliausku. Socialinė pedagogė Inga Barčaitė ir mokytoja Leokadija Miliuvienė stovyklėlės lankytojus supažindino su Alytaus istorija ir istoriniais objektais: Miesto sodu, Jaunimo parku, poeto Anzelmo Matučio muziejumi bei kt.

Dvi dešimtys stovyklautojų, kelios jų mamytės ir senelės Alytaus rajono Miroslavo seniūnijos seniūno Jono Juravičiaus dėka susipažino su šios vietovės kultūrinėmis vertybėmis. Keliauninkus pasitikęs prie Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos autentiško statinio, J.Juravičius juos vežiojo vos ne po visą seniūniją, apimančią 50 kaimų, iki tarp Tolkūnų ir Pupasodžio įsispraudusio „Dainavos legendos” parko. Dzūkijos nacionaliniu paveldu besirūpinančio Miroslavo seniūno nuotaikingi pasakojimai patiko ir vaikams, ir suaugusiesiems.

„Ši kelionė buvo naudinga ne tik pažintiniu, bet ir doriniu aspektais. J.Juravičiaus pateikti Lietuvos inteligentų pavyzdžiai žadino norą užaugus būti mecenatais, o kol kas... nepamiršti sveikintis (L.Radziukynas nuolat „labą rytą“ pasakančiam piemenukui padovanojęs 100 litų. Tai buvusi vos ne dvigubai didesnė suma už jo visų metų darbą - A.K.).

Geranoriškas seniūno priėmimas sužadino ir vaikų pilietiškumo jausmą. Jie dar ilgai kalbėjo, aptarinėjo išgirstus čia gyvenusių garsių žmonių poelgius,- teigė „Dienos namų” direktorė, stovyklos vadovė Kristina Bondareva.

Stovykla naudinga ir mamoms

Pasak „Dienos namų” direktorės, stovykla džiaugėsi ir tėveliai. Motinos nors trumpam išsivadavo iš šeimos rūpesčių rato. Čia padėdamos gaminti valgį jos pasidalijo patirtimi, stebėdamos socialinės pedagogės darbą dalyvavo ugdymo procese.

„Daugiavaikėms mamoms „Dorybių mokyklėlė” buvo savotiška stovykla ir ugdymo mokykla”, - mano ir čia dirbančios pedagogės. Joms pritarė stovyklautojų mylima vienuolė Ramutė Račkauskaitė.

Norinčiųjų lankyti stovyklėlę buvo daugiau, negu ji gali priimti. Organizatoriams apmaudu, kad negalėjo priimti visų šeimų atžalų, neturinčių galimybės poilsiauti mokamose stovyklose. Daug jų paliko be tikslo slampinėti gatvėse ir prie namų.

„Dienos namų” bendruomenė už galimybę pasirūpinti kelių dešimčių vaikų prasmingu poilsiu ir užsiėmimu dėkoja rėmėjams: miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjui Vytuoliui Valūnui ir jo pavaduotojai Birutei Salickienei, Alytaus dekanui kun. Arūnui Užupiui, AB „Alytaus duona” direktoriui Romui Adomavičiui, AB „Astra” direktoriui Semionui Bondarevui, UAB „Bonvaldos servisas” direktoriui Viktorui Bondarevui, UAB „Pretendentas” direktoriui Andriui Bondarevui, Miroslavo seniūnui Jonui Juravičiui, autotransporto firmos savininkui Valiui Misevičiui ir vairuotojui Šarūnui Kančiui.

Stovyklėlė buvo didelė dovana tiems, kurie norėjo nors keletą dienų atitrūkti nuo suirzusių tėvelių ir įkyrių kiemo vaikų draugijos.

Aldona KUDZIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija