Atnaujintas 2004 rugpjūčio 13 d.
Nr.60
(1263)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Parapijos 100 metų jubiliejus

Sasnavos bažnyčios statytojo
kun. Stanislovo
Čėsnos kapas šventoriuje

Sasnava. Birželio 26–27 dienomis parapija minėjo 100 metų jubiliejų. Ruošdamasi šiai iškilmei, bendruomenė atnaujino savo bažnyčią: dar 2002 metų vasarą joje pakeistos grindys, pastatytas naujas marmuro altorius, kurio rėmėjai yra tikintieji iš Bergiš Gladbacho (Vokietija) krašto. Iki šventės iš dalies suremontuota senoji klebonija, kad joje galėtų įsikurti parapijos namai.

100 metų jubiliejų sasnaviškiai pradėjo bendra malda. Birželio 26 dieną bažnyčioje vyko Švč. Sakramento adoracija, buvo klausoma išpažinčių, aukojamos šv. Mišios už parapijoje esančius kaimus. Vėliau Dženčialaukoje, Tautkaičių klojimo teatre, įvyko kaimiškos muzikos vakaronė. Dalyviams linksmintis padėjo Igliaukos tautinių šokių kolektyvas „Tryptas“, Baraginės kaimo kapela „Sūduva“, mišrus vokalinis ansamblis „Aistuva“ iš Marijampolės. Sutemus dangų nušvietė fejerverkai, kuriuos parapijai jubiliejaus proga padovanojo jos geradariai iš Bergiš Gladbacho krašto.

Birželio 27 dienos ryto šv. Mišiose prisiminti iš parapijos kilę ir joje darbavęsi kunigai, seserys vienuolės. Sasnavoje net 45 metus dirbo pirmasis klebonas, bažnyčios statytojas kun. Stanislovas Čėsna (1864–1949). 21 metus parapijai vadovavo mons. Albinas Deltuva (1917–1999), kurį 1998 metais pakeitė dabartinis klebonas kun. Arvydas Liepa. Tarp įžymių dvasininkų, kilusių iš šio krašto, yra vysk. Kazimieras Ruškys-Ruškevičius (1836–1925), kun. Jonas Reitelaitis (1884–1966) ir kiti.

Vidurdienio šv. Mišioms už parapijos dvasinį atsinaujinimą, geradarius bei visus gyvus ir mirusius parapijiečius vadovavo vysk. Rimantas Norvila. Savo žodyje ganytojas kvietė rūpintis gyvąja Bažnyčia, ištikimai laikytis tikėjimo, pavyzdžiu nurodydamas Švč. M. Mariją, kurios vardo titulą turi ši parapija.

Po šv. Mišių šventės dalyviai susirinko šalia šventoriaus esančioje aikštėje. Sveikinimo žodžius tarė Bergiš Gladbacho merė Marija Tereza Opladen, Marijampolės apskrities viršininkas Albinas Mitrulevičius, Marijampolės savivaldybės meras Vidmantas Brazys, Sasnavos seniūnė Nijolė Smilgienė ir kiti. Vyriausybės vardu sasnaviškius pasveikino sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas.

Parapijos klebonas kun. A.Liepa gausiems rėmėjams dėkingumo ženklan padovanojo simbolinius angelus. Jie įteikti ne tik geradariams iš Lietuvos, bet taip pat Pagalbos Lietuvai ir Baltarusijai komiteto prezidentui Herbertui Michaeliui Vencleriui iš Vokietijos, infulatui Lucianui Švenškovskiui iš Lenkijos.

Šventę pratęsė kaimiškos muzikos ansamblio „Jonis“ koncertas.

KAP

Vido VENSLOVAIČIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija