Atnaujintas 2004 rugpjūčio 13 d.
Nr.60
(1263)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Būkime tikri katalikai

Dabartinė karta – jaunimas ir jų tėveliai – yra sovietinio ateizmo auklėtiniai. Mokykloje ir per masines informacijos priemones buvo kalbama, kad Dievo nėra, kad Bažnyčia ir kunigai – tik žmonių išnaudotojai. Tikėti ir eiti į bažnyčią buvo didžiausias nusikaltimas. Taigi nieko stebėtina, kad daug parapijiečių neina į bažnyčią, nors sakosi esą tikintys. Dešimtmečius klestėjęs ateizmas daugelį išmušė iš tiesos kelio, suluošino žmones dvasiškai, išmokė meluoti, vogti. Iš to kyla ir girtuokliavimas, sutuoktinių neištikimybė, jaunimo palaidumas. Apsispręskime vėl eiti tik Tiesos keliu, o tai yra Kristaus kelias. Dabar jau niekas nebevaržo, niekas nebegąsdina. Uždekime tikėjimo laužą ir neleiskime jam užgesti. O kad jis neužgestų – nuolat jį kurstykime, t.y. sekmadieniais eikime į bažnyčią. Ateikite su savo atžalomis ir stokite šalia kitų tikinčiųjų.

Kasmet būreliai vaikų priima Pirmąją Komuniją. Po to bažnyčioje vėl nebematyti nei tėvelių, nei atžalų. Jaunimas – tai mūsų ateitis. Kokį išauginsime – toks ir bus. Todėl stenkimės jau nuo mažens ugdyti jų charakterį teigiama linkme. Dažnai tėvai mano, kad bažnyčioje lankytis privalu tik pagyvenusiems žmonėms, o vaikai dar suspės. Pasakyta: ką jaunas įprasi – tą senas rasi.

Jaunimą reikia kviesti į dvasingumą ir patriotizmą ugdančias organizacijas: angelaičių, skautų, ateitininkų ir kt. Mokykla turėtų domėtis ir popamokine moksleivių veikla: organizuoti įvairias sporto varžybas, kultūrinius renginius. Svarbiausia, kad jaunimas būtų užimtas. Labai svarbią reikšmę turi patriotinis auklėjimas, verta imti pavyzdį iš pokario jaunimo, kuris už tautos laisvę drąsiai kovojo su šimteriopai didesniu priešu, net atidavė savo laisvę ar gyvybę. Svarbu jaunimui uždegti artimo meilę, kad jis išmoktų bendrauti su kitos bendruomenės, kito miesto ar gyvenvietės jaunimu, kartu linksmintųsi, sportuotų.

Noriu paminėti teigiamus pavyzdžius Kruonio parapijoje ir visų pirma pasidžiaugti Kruonio mokykloje veikusia skautų organizacija (gaila, dabar ji nebeveikia, nutraukus jos vadovui finansavimą), kuriai vadovavo dvasingas, priklausantis LKD R.Vilkauskas. Jis patraukdavo jaunimą savo asmeniniu pavyzdžiu. Kartą prieš Vasario 16-osios minėjimą jis atėjo su savo skautais į bažnyčią ir paklausė, kas eis išpažinties – atsakymas buvo neigiamas. Tačiau, pamatę, kad jų vadovas eina išpažinties, vaikai irgi juo pasekė. Galiu išvardyti ir daugiau pavyzdžių. Klebonas kun. R.Mikalauskas ateina aukoti šv. Mišių su 10-12 mokyklinio amžiaus berniukų – patarnautojų. Tik gaila, kad nebeliko mokyklinio amžiaus mergaičių adoruotojų. Mergaitės buvo aktyvios Atgimimo laikotarpiu, adoruodavo visas pulkelis. Reikėtų, kad mokyklos katechetės arba pastoracinės tarybos narės atnaujintų šį gražų veiksmą.

Kruonio parapijos pastoracinės tarybos nariai rodo gražų pavyzdį dalyvaudami pamaldose. Teigiamą įtaką daro ir Krikščionių demokratų Kruonio kuopos nariai, kurių yra dešimt. Kuopos nariai lankosi Kruonio senelių globos namuose, viena narė gieda bažnyčios chore, kita gretimoje Darsūniškio parapijos bažnyčioje vargonuoja. Aktyviai dirba Katalikių moterų draugijos narės, Kruonio „Caritas“, Kolpingo draugija ir kai kurie pavieniai asmenys.

Noriu visiems, kurie laiko save katalikais, priminti penktąjį Bažnyčios įsakymą: „Išlaikyk savo bažnyčią“.

Jonas KAIRIŪKŠTIS,
Kruonio parapijos pastoracinės tarybos narys,
LKD Kruonio kuopos pirmininkas

Kaišiadorių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija