Atnaujintas 2004 rugpjūčio 13 d.
Nr.60
(1263)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Dėl artėjančių Seimo rinkimų

Lietuvos Sąjūdžio nuostatos

Lietuvos Sąjūdis konstatuoja:

1. Prezidento ir Europos Parlamento rinkimai, tebesitęsiantys ir tebesiplečiantys skandalai ir kylantys nauji svarbiausiose valstybės valdymo institucijose išryškino Lietuvos kairiųjų valdančiųjų partijų krizę.

2. Populistinių, pseudodemokratinių struktūrų agresyvų stiprėjimą ir jų siekių grėsmę Lietuvos valstybei. Nors VNDPS (Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga) ir LDP (Liberalų demokratų partija - paksininkai) aljansui kartu su gatvių marginalais ir Rusijos parama nepavyko Lietuvos prezidente padaryti K.Prunskienės, bet rudenį žadamas revanšas, jau viešai skelbiama Brazausko epochos pabaiga.

3. V.Uspaskich (iš esmės „Gazprom”) pinigais per porą metų yra sukurtas itin pavojingas veiksnys - veiklus administravimo ir propagandos tinklas, kurio pagalba dabar staiga sudaryta ir išpopuliarinta dar viena populistinė Darbo partija. Ji pretenduoja į valdžią Lietuvoje po Seimo rinkimų — viena arba su K.Prunskienės ir R.Pakso aljansu, o jos programoje įrašytas ketinimas pakeisti parlamento rinkimų sistemą. Tai tikslai, kurių V.Uspaskich kartą jau siekė per nepavykusį referendumą: pakeitus Konstituciją, turėti Lietuvoje niekur negirdėtą deputatų atšaukimo mechanizmą ir tuo būdu - per finansuojamas atšaukimo struktūras — iš šalies arba iš viršaus valdomą Seimą. Tai būtų panašu į putinistų „valdomą demokratiją”, tai grėsmė vakarietiškai parlamentinei demokratijai Lietuvoje ir jau pasiekto lygio nepriklausomybei.

4. Demokratinės partijos turėtų tam aktyviai priešintis, tačiau kai kurios iš jų jau ieško būdų pataikauti ir prisitaikyti. Kai kurios yra neišlaikiusios rinkimų pažadų egzamino ir žlunga dėl vidinių grupuočių nesuderinamumo.

5. Teigiamai išsiskiria Tėvynės sąjunga, nors neišvengusi klaidų, bet atlaikiusi nelengvus išmėginimus po dviejų buvusių premjerų 1999 metais sukeltų krizių, telkianti platų demokratinį patriotinį frontą ir vėl atgaunanti rinkėjų pasitikėjimą. Europos Parlamento rinkimuose ji aplenkė centroliberalus ir socliberalus, nedaug nusileido valdančiajai LSDP. Respublikos Prezidento rinkimuose Tėvynės sąjungos paremti kandidatai pagal balsų skaičių buvo pirmas ir trečias (V.Adamkus ir P.Auštrevičius), o antrame rate laimėjo vieningai remtas V.Adamkus.

Todėl Lietuvos Sąjūdis atmeta mėginimus skelbti tariamą „visų tradicinių” partijų krizę, nes šitaip sąmoningai ar nesąmoningai tiesiamas kelias populistinių Darbo ir kitų partijų sėkmei. Dėl tokios žalingos tendencijos eskalavimo Lietuvos Sąjūdis perspėja naujai kuriamus sąjūdžius bei visuomenines organizacijas. Tikrai ne visos tradicinės lietuviškos partijos nusipelnė smerkimo ir nusivylimo jomis. Lietuvos Sąjūdis kvies Seimo rinkimuose remti Tėvynės sąjungą. Lietuvos Sąjūdis kviečia Tėvynės Sąjungą konsoliduotis su kitomis išbandymus išlaikiusiomis demokratinėmis institucijomis.

Kovo 11-osios kryptis turi būti išsaugota ir įtvirtinta!

Lietuvos Sąjūdžio Taryba

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija