Atnaujintas 2004 rugpjūčio 13 d.
Nr.60
(1263)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Olimpiada prasideda!

Šiandien Atėnuose atidaromos XXVIII vasaros olimpinės žaidynės. Dvi savaites vyksiančiose iš senosios Graikijos atėjusiose svarbiausiose sporto varžybose jėgas išbandys keli tūkstančiai sportininkų iš viso pasaulio. Lietuvos olimpiečių delegacijoje - 64 sportininkai

Petras KATINAS

Tarptautinio olimpinio komiteto
prezidentas Žakas Rogas
ir Atėnų organizacinio komiteto
prezidentė Jana
Angelopulos-Daskalaki
apžiūri Atėnų olimpinį kompleksą

Atėnų olimpinių žaidynių
talismanai Fevos ir Atena
Akropolio fone

Antradienį Vilniaus Sporto
rūmuose surengtoje
simbolinėje Lietuvos
olimpiečių palydoje
į Atėnų olimpines žaidynes
sportininkams sėkmės
palinkėjo prezidentas
Valdas Adamkus

Vienintelė moteris Irako
rinktinėje Ala Hikmat Džasim

Pasaulio žiniasklaida Atėnų olimpinėms žaidynėms skiria labai daug dėmesio. Rašoma apie tai, kaip Graikija pasirengė žaidynėms ir atskleidžiami įdomūs faktai. Pavyzdžiui, vien sveikinimų transparantų, vėliavų ir kitokių atributų su užrašais „Sveiki atvykę!“ ilgis siekia daugiau kaip 370 kilometrų. Dar apie 200 km audeklo su panašiais užrašais bus pakabinta kituose Graikijos miestuose, kur vyks sportinės varžybos – senojoje Olimpijoje, Iraklione, Salonikuose, Patrų ir Voloso miestuose. Atėnų gatvės papuoštos ne tik vėliavomis ir plakatais, bet jose pastatyta per 1200 videokamerų. Tuo tarpu Pasaulio laukinės gamtos fondas, esantis Austrijoje, paskelbė savo ekspertų išvadas, kad olimpinės žaidynės Atėnuose padarys rimtą ir nepataisomą žalą aplinkai. Pasak gamtosaugininkų, Graikija tinkamai nepasirengusi Olimpiadai pagal daugelį ekologinių aspektų. Pavyzdžiui, neišspręstas klausimas dėl atliekų išvežimo ir sunaikinimo, ekonomiško vandens panaudojimo, nesutvarkyta visuomeninio transporto sistema. Kai dėl transporto, tai į Atėnus po 50-ies metų pertraukos vėl sugrįžo tramvajus. Pradėta eksploatuoti 26 kilometrų ilgio tramvajų linija, kuri sujungė Atėnų centrą su pietiniais jo priemiesčiais. Tramvajai žaidynių metu dirbs visą parą ir perveš per dieną 80 tūkst. keleivių.

Graikijos premjeras Kostas Karamanlis prieš žaidynes atidarė labai įdomią parodą, skirtą Olimpiados istorijai. Garsiausi pasaulio muziejai atsiuntė į Atėnus daug eksponatų apie antikos laikais vykusias varžybas. Be to, parodos lankytojai galės pamatyti sportinį inventorių, kuriam jau net 28 amžiai! Iš viso šioje unikalioje parodoje demonstruojama 237 eksponatai iš 34 pasaulio muziejų.

Ypač daug dėmesio šioje Olimpiadoje skiriama sportininkų dopingo kontrolei. Pirmą kartą ši kontrolė bus atliekama visose sporto šakose. (Anksčiau kraujo tyrimai buvo atliekami tik ištvermės reikalaujančiose šakose.) Atėnuose tikrins keturis geriausiai varžybose pasirodžiusius ir keletą atsitiktinai parinktų sportininkų. Dar neprasidėjus žaidynėms, paaiškėjo kai kurie pažeidėjai. Pavyzdžiui, Lenkijos sunkumų kilnotojas svorio kategorijoje iki 94 kilogramų, Sidnėjaus 2000-ųjų Olimpiados sidabro medalio laimėtojas Šimonas Koleckis nedalyvaus žaidynėse, nes jo kraujuje rasta draudžiamų anabolinių preparatų. O garsi Vokietijos jojikė Meredit Michaelė Birbaum irgi negalės dalyvauti varžybose. Mat jos arklio, vardu Šaterfliai, organizme irgi rasta dopingo pėdsakų. Dar dviejų Graikijos beisbolo rinktinės narių dopingo testai davė teigiamus rezultatus. Abu įkliuvę sportininkai yra graikų kilmės amerikiečiai. Tuo tarpu Airijos ilgų nuotolių bėgikas Katalas Lombardas prisipažino vartojęs dopingą. „Aš neketinau laimėti medalių ar uždirbti pinigų, tik norėjau būti pajėgus varžytis su kitais bėgikais ir turėti vienodas galimybes“, – sakė airis. Jie teigė, kad dopingas lengvojoje atletikoje įgijęs epidemijos mastą. O štai Turkijos bėgikė Suraja Aihan įtariama vartojusi dopingą ir bandžiusi tai užmaskuoti kelio trauma. Ir Rumunijos bėgikė Karmen Zamfir buvo diskvalifikuota savo šalies lengvosios atletikos federacijos, nors dopingo kiekis iš pradžių rastas labai mažas, o po pakartotinio testo – išvis nerasta ir Olimpinis komitetas buvo leidęs dalyvauti žaidynėse. Dėl dopingo vartojimo pašalinti dviratininkai Deividas Milaras iš Didžiosios Britanijos ir Oskaras Kamencindas iš Šveicarijos, taip pat Ispanijos irkluotojas Chovisas Gonsalesas, vienintelis Kenijos boksininkas Deividas Munjazija. Tuo tarpu JAV sprinteris Bernardas Viljamsas, sugautas vartojęs marihuaną, atsipirko įspėjimu.

Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Žakas Rogas patvirtino, kad dopingas ir korupcija nebus toleruojami. Mat praėjusį šeštadienį dėl įtarimų korupcija buvo panaikinta TOK nario Ivano Slavkovo akreditacija. Bulgaras kaltinamas žadėjęs už pinigus organizuoti paramą Londono kandidatūrai rengiant 2012 metų olimpines žaidynes.

Taip pat imtasi nepaprastų saugumo priemonių baiminantis įvairaus plauko teroristų išpuolių. Ta baimė visai pagrįsta. Nes, likus kelioms dienoms iki žaidynių atidarymo, nežinomi asmenys apmėtė buteliais su padegamuoju skysčiu Graikijos kultūros ministerijos pastatą. Tuo metu ministerijos rūmuose vyko vadinamoji kultūros olimpiada – koncertas, kuriame dalyvavo žymūs atlikėjai iš daugelio pasaulio valstybių. Graikijos policija teigia, kad išpuolį surengė vietiniai anarchistai, kurie prieš Olimpiadą labai suaktyvėjo.

Daugiausia medalių tikisi surinkti JAV, Rusijos, Vokietijos ir Lenkijos delegacijos. Kinijos delegacijoje yra 407 sportininkai, kurie rungsis 26 rungtyse. Pasak Kinijos delegacijos vadovų, kinų sportininkų uždavinys – laimėti trečią komandinę vietą, kaip tai buvo Sidnėjuje 2000 metais. Tik 84 Kinijos sportininkai dalyvavo ankstesnėse olimpiadose, visi kiti naujokai. Vidutinis kinų atletų amžius – 23 metai. Rinktinėje – 269 moterys ir 138 vyrai. Tikimasi, kad Kinijos sportininkai iškovos 20 aukso medalių. 2000-aisiais Olimpiadoje Sidnėjuje dalyvavo 311 kinų sportininkų ir jie laimėjo 28 aukso, 16 sidabro ir 15 bronzos medalių.

Kitos sportinės valstybės – Vokietijos – delegacijoje – 452 sportininkai. Tai antra pagal dydį olimpinė delegacija Vokietijos sporto istorijoje. Atletams siekti pergalės padės 249 treneriai, medikai ir sporto funkcionieriai. Vokietijos olimpinio komiteto duomenimis, išlaidos delegacijai sudarys 4,6 mln. eurų.

2000 metų Olimpiadoje vokiečiai iškovojo trylika aukso, septyniolika sidabro ir 26 bronzos medalius ir užėmė penktąją komandinę vietą po JAV, Rusijos, Kinijos ir Australijos.

Mūsų kaimynai lenkai pasiuntė į Atėnus 199 sportininkus. Iš jų 50 – lengvaatlečiai.

Į Atėnų olimpiadą išvyko ir 29 Irako olimpiečiai, vien futbolo žaidėjų - 23. Jie buvo paraginti kovoti aukštai iškėlus galvas už savo vargstančią tėvynę. „Sporto laukai vienija visų šalių, tautybių ir religijų žmones”, - kalbėjo Irako olimpinio komiteto vadovas Ahmedas al Samarajis Bagdado krepšinio aikštyne susirinkusiems sportininkams ir jų artimiesiems. „Visa tai simbolizuoja naująjį Iraką. Irako vėliavos iškėlimas aukštai į Atėnų dangų bus didžiulis įvykis mūsų šaliai”, - sakė jis. Nors šalyje tebesitęsia ginkluota kova, Irako olimpinis komitetas, įsteigtas tik prieš šešis mėnesius, stengėsi įvairiausiais būdais, kad būtų sudaryta olimpinė rinktinė. Futbolininkų rungtynės turbūt labiausiai bus žiūrimos namie per televizorių. Tačiau daugelis domėsis, kaip seksis boksininkui, plaukikui, dviem bėgikams, sunkumų kilnotojui, dziudo bei taekvondo imtynininkui.

Daug dėmesio teks vienintelei moteriai rinktinėje - bėgikei 19 metų Alai Hikmat. Bet didžiausios viltys siejamos su taekvondo kovotoju 28 metų Raedu Abasu. Pastarasis pernai per kvalifikacines varžybas įveikė pasaulio čempioną, bet vėliau jam sekėsi blogiau; vis dėlto nedaug tetrūko, kad būtų iškovojęs teisę važiuoti į Olimpiadą. Tačiau pergalė prieš čempioną sužavėjo federacijos valdininkus ir šie pakvietė R. Abasą, kuris dirba kepėju, į Olimpiadą. „Tai viskas, apie ką aš svajojau - atstovauti savo šaliai, rungtis už Iraką. Aš nesijaudinu, aš pasitikiu savimi. Dievo padedamas galiu įveikti varžovus. Tikiuosi laimėti medalį savo šaliai”, - kalbėjo jis.

Irakui grįžti į olimpinį judėjimą daug padėjo JAV administratorius Irake Polas Bremeris, pats buvęs sportininkas. Jis rūpinosi, kad Irako olimpinis komitetas būtų tinkamai finansuojamas, remiamas.

Anksčiau Irako olimpinio komiteto vadovas buvo Sadamo Huseino sūnus Udajus, kurį daugelis sportininkų vadina psichopatu ir sadistu. Nepatikusius sportininkus jis įkalindavo, kankindavo. Pernai liepą jis buvo sąjungininkų nukautas.

Tuo tarpu Graikijos kompanija „GFK Market Analysis“ surengė apklausą, kaip Graikijos žmonės vertina Olimpiadą. Iš šios apklausos aiškėja, kad milijonas graikų apsilankys stadionuose ir stebės įvairias varžybas. Kiti atsakė, jog pasitenkins televizijos transliacijomis. Į klausimą, kodėl sporto sirgaliai neatvyks į stadionus stebėti varžybų, 48 proc. atsakė, jog iki olimpinių objektų gana tolimi atstumai, 28 proc. Olimpiados metu atostogaus, 17 proc. skundėsi bilietų brangumu, o 12 proc. atsakė nemėgstantys minios.

Įdomius duomenis paskelbė Kazachstano olimpinis komitetas. Į Atėnus atvyko 117 kazachų sportininkų. Už pirmąją vietą sportininkams ir jų treneriams pažadėta skirti po 100 tūkst. dolerių, už antrąją – 50 tūkst., už trečiąją – 30 tūkst. Atitinkamai bus įvertinti ir užėmusieji ketvirtą, penktą ir šeštą vietas: po dešimt, penkis ir tris tūkstančius dolerių.

O Latvijos vyriausybė numato skirti po 100 tūkst. latų (apie 530 tūkst. litų) už aukso, po 50 tūkst. už sidabro ir 30 tūkst. už bronzos medalius.

Kol delegacijų vadovai skaičiuoja ir planuoja būsimuosius medalius, Jungtinėse Valstijose, pagrindinėje pretendentėje į Olimpiados nugalėtojus, kilo didelis triukšmas dėl „svajonių komandos“, sudarytos iš garsiausių NBA krepšinio žvaigždžių pasirodymo priešolimpiniame turnyre Europoje. JAV „žvaigždės“ triuškinamai pralaimėjo italams (78:95), įveikė vokiečius tik trijų taškų skirtumu (80:77). Bet atsigriebė prieš pasaulio čempionus serbus, laimėdami rungtynes 78:60. Tačiau JAV krepšinio rinktinės vadovai, skirtingai nei žiniasklaida, nedramatizuoja padėties ir įsitikinę, kad amerikiečiai be didelio vargo taps Olimpiados nugalėtojais.

Vilniuje išlydėta į Graikijos sostinėje Atėnuose šiandien prasidedančias olimpines žaidynes Lietuvos sportininkų delegacija. Iš viso akredituota 64 sportininkai bei 39 aptarnaujančio personalo atstovai – treneriai, vadovai ir medikai. Į Atėnus ketina atvykti ir visi trys aukščiausieji vadovai – Prezidentas, Premjeras ir Seimo Pirmininkas. Daugiausia tikimasi iš krepšininkų, disko metiko V.Aleknos, dviratininkų ir baidarininkų.

EPA-ELTA nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija