Atnaujintas 2004 rugpjūčio 18 d.
Nr.61
(1264)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pagerbtos Puvočių dainininkės

Rūta AVERKIENĖ

Puvočių moterų
etnografinis ansamblis
su rajono meru
ir kitais svečiais

Ak, tos senovinės dzūkiškos melodijos! Graudus iki ašarų ringavimas. Kiekvienoje jų – vis kiti gyvenimai, kitos, neparašytos istorijos. Tvyro jos iki šiol senose kaimo pirkiose, slėpdamos dar anų, ankstesnių gyvenimų paslaptis. Ir balsas – tartum gija iš anapus – jų, Dzūkijos kaimo moterų.

Vieną šeštadienį buvo puiki proga ne tik tų dainų pasiklausyti, bet ir su pačiomis dainininkėmis pabendrauti. Tądien Puvočiuose buvo švenčiamas etnografinio ansamblio kūrybinės veiklos dešimtmetis. Baltai pasidabinusios dainorėlės laukymėje už kaimo subūrė ne tik garbius svečius, puvočiškius, iš miestų suvažiavusius jų vaikus, bet ir nemažą būrį dainininkų ir muzikantų iš visos Lietuvos. Drauge tai buvo ir kaimo šventė – argi ne šventė, kai į vieną būrį esami ir buvę kaimo gyventojai sueina? Buvo sugiedotas ne tik Puvočių kaimo himnas, bet ir prisiminta nelengva šio kaimo istorija, kurio lenkmečiu viena dalis buvo ,,po lenkais“, o kita – Lietuvoje. Puvočiuose prieš 140 metų gyveno 500 gyventojų. Neaišku, kas nutiko, kad po 40 metų jų liko tik 254. Na, o dabar Puvočiuose gyvena 66 gyventojai, ansamblyje tedainuoja tik aštuonios moterys. Joms groja Petras Kašėta iš Kašėtų kaimo, nes vietiniai vyrai, sako, nemoka.

Ansamblietes sveikinusieji prisiminė, kad Puvočių moterys dainavo visada – jų dainos skambėjo miškuose ir prie Merkio, grybaujant, po rugiapjūtės ir bulviakasio. Na, o koncertuoti gausesnei auditorijai jas subūrė vadovė Onutė Drobelienė tik prieš dešimtmetį.

Tačiau prisiminti yra ką – Puvočių etnografiniam ansambliui teko keletą kartų koncertuoti ir atstovauti Lietuvai Vokietijoje, dainuoti Balstogėje, Punske (Lenkija), Klaipėdoje, Vilniuje, Babtuose ir Varėnos rajone. Ne tik dėl nuostabios Puvočių apylinkių gamtos, bet ir jų, dainininkių, Puvočių kaimo vardas žinomas visoje Lietuvoje.

Po jubiliačių koncerto pagal seną dzūkišką paprotį du kaimo kryžiai – stovintis kaimo vidury ir kitas, kaimo kapinaitėse – buvo padabinti austiniais rankšluostėliais.

Puvočių kaimo dainininkes dainomis ir muzikavimu pagerbė ,,Kuršių ainių“ ansamblis iš Klaipėdos, pučiamųjų ansamblis iš Babtų, ,,Insula“ iš Telšių, ,,Kupolės“ ir ,,Serbentėlės“ ansambliai iš Kauno rajono. Na, ir, žinoma, kaimynai – Marcinkonių ir Žiūrų etnografiniai ansambliai. Puvočių kaimo šventėje dalyvavo ir ansamblietes sveikino kultūros viceministras Juozas Širvinskas, Seimo narys Gediminas Jakavonis, buvęs Seimo narys Vytautas Bogušis, muzikologė Zita Kelmickaitė.

Pasak dainininkių, netikėtos ir malonios staigmenos buvo prezidento Valdo Adamkaus, kultūros ministrės Romos Žakaitienės, Vilniaus mero Artūro Zuoko sveikinimo ir padėkos raštai. Varėnos rajono meras Vidas Mikalauskas ansamblio vadovei Onutei Drobelienei ir kiekvienai dainininkei įteikė Varėnos rajono savivaldybės padėkos raštus. Viena aktyviausių ansambliečių Stasė Bogušienė buvo pagerbta ministro pirmininko Algirdo Brazausko ir Seimo pirmininko Artūro Paulausko dovana – šveicarišku laikrodžiu. Sveikinimų ir padėkos žodžių Puvočių kaimo dainininkės sulaukė iš Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Algio Miškinio, iš šio kaimo kilusio, taip pat buvusių puvočiškių, svečių.

Po koncerto vykusioje vakaronėje buvo galima skanauti dzūkiškų vaišių, dainuoti, bendrauti.

Varėnos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija