Atnaujintas 2004 rugpjūčio 18 d.
Nr.61
(1264)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Tautodailininkas, drožėjas, saviveiklininkas

Alfonsas ZUBRECKAS

Aldonos ir Tomo Jončų šeimą, jau daugiau kaip dvidešimt metų gyvenančią Veseluvkos kaime Jonavos rajone, gerai pažįsta beveik visi Užusalių seniūnijos gyventojai. O čia ši šeima pradėjo gyventi 1980 metais, kada tuometiniame Kalnėnų tarybiniame ūkyje T.Jončas pradėjo dirbti statybininku. Nuo 1993 metų jis sėkmingai atlieka Užusalių seniūnijos komunalinio ūkio viršininko pareigas. Nors jau prieš kelerius metus peržengė savo gyvenimo 60 metų ribą, tačiau ne tik sėkmingai susitvarko su jam pavestu darbu, bet ir abu su žmona aktyviai dalyvauja kultūriniame gyvenime. Kaip sako vietos kultūros namų direktorė Vitalija Šatkienė, Aldona ir Tomas Jončai – vieni aktyviausių vietos folklorinio ansamblio dainininkų. O pats Tomas, esant reikalui, sugeba mušti ir būgnus, noriai prisideda prie bet kokio kultūrinio renginio organizavimo. Ši šeima gyvena ūkiškai – apdirba penkis hektarus žemės ir laiko net aštuonetą galvijų, tad tenka tik stebėtis jų energija.

Tomas Jončas gimė ir augo Žemaitijoje, Tauragėje. Tačiau vėliau su tėvais apsigyveno Kaune, kur 1962 metais baigė Statybininkų mokyklą, įgijo santechniko ir dujininko specialybę. Po to dešimt metų dirbo Kauno gazifikacijos valdyboje meistru, vėliau – vienoje Kauno profesinėje technikos mokykloje gamybinio mokymo meistru.

T.Jončas šiandien yra ne tik geras savo srities specialistas, aktyvus saviveiklininkas, gimtojo krašto kultūros puoselėtojas, bet ir vienas aktyviausių tautodailininkų, medžio drožėjų Jonavos rajone. Pomėgis drožinėti į jo gyvenimą atėjo savaime, dar ankstyvojoje jaunystėje. Iš pradžių tai buvo nedidelės medžio skulptūrėlės, o bėgant laikui T.Jončas griebėsi didesnio formato šventųjų skulptūrų drožybos, kūrė koplytstulpius.

1988 metais T.Jončas buvo priimtas į Lietuvos tautodailininkų sąjungą „Saulutė“, tai leido jam su savo kūryba išeiti į platesnius vandenis. Jau dalyvauta ne vienoje rajoninėje, respublikinėje parodoje. Užusaliečio T.Jončo kūryba gėrėjosi Pasaulio lietuvių dainų šventės dalyviai 1998 metais. Anuometės Sovietų Sąjungos parodoje Maskvoje už suvenyrines dėžutes iš medžio T.Jončas net buvo apdovanotas medaliu. Ne vienas jo drožinys buvo eksponuojamas įvairiose tautodailininkų parodose Danijoje, Lenkijoje, Belgijoje, Olandijoje.

T.Jončas nemažai savo statulėlių padovanojo vietos gyventojams. Prieš kelerius metus Užusaliuose atsirado tautodailininko sukurtas koplytstulpis, primenantis 1863 metų sukilimo dalyvius. Kada vietos pagrindinė mokykla minėjo savo gyvavimo šimtmetį, prie jos pastato atsirado jubiliejinis ženklas. O Užusalių kultūros namų saviveiklininkai džiaugiasi T.Jončo pagamintomis kanklėmis.

Prieš kurį laiką prie Užusalių kultūros namų buvo atidarytas tautodailės darbų muziejus, kuriame sukaupta nemažai darbų. Tačiau piktadariai šį muziejų nusiaubė. Bet T.Jončas nenusimena ir žada ateityje muziejų vėl atkurti.

Aldona ir Tomas Jončai džiaugiasi, kad ir jų vaikai bei vaikaičiai seka tėvų pėdomis. Sūnus Marius bei duktė Daiva mėgsta tapybą, vyresnioji vaikaitė Gabrielė sėkmingai mokosi Kauno muzikos mokyklos Etnografijos skyriuje ir visuomet kankliuoja senelio pagamintomis kanklėmis. O jaunesnioji vaikaitė Rūta dainuoja folkloro ansamblyje.

Jonava

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija