Atnaujintas 2004 rugpjūčio 20 d.
Nr.62
(1265)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Augustinas Dirvelė po Slavikų

Skirsnemunėje prie tėvo
(sėdinčio viduryje) namelio
kun. A.Dirvelė stovi kairėje
su seserimis, savo broliu
Juozu ir kitu pranciškonu.
Užrašyta: „Atminimui (Mylimai
sesutei Pranutei Dirvelytei
(Duoda) Br. Augustinas Dirvelė)
1924. VII. 10. Kretinga“.
Dar viena sesuo, vardu Agota.
Iš Slavikų kun. A.Dirvelės
tėvas buvo persikėlęs
į Skirsnemunę,
gyveno šalia kapinių

Šakių dekanato Slavikų parapijos 250-mečio šventė įvyko liepos 24-25 dienomis. „XXI amžiaus“ Nr.58 (rugpjūčio 6 d., penktadienio numeryje) išspausdintas Romo Bacevičiaus reportažas „ Parapijos jubiliejus“, kur minima, kad pirmąją Slavikų bažnyčią 1754 metais savo lėšomis pastatė Jurbarko seniūnas kunigaikštis Mykolas Čartoriskis ir kad ji buvusi medinė, priklausiusi Jurbarko parapijai filijos teisėmis, kol 1795 metais įsteigta savarankiška Slavikų parapija. Išvardijami garsiausieji, taip pat iš šios parapijos kilusieji Slavikų kunigai, tarp jų ir kun. Antanas Augustinas Dirvelė, OFM (1901-1948).


Iš mano biografijos…

Kun. Vytautas Palubinskas
Gedimino JOKŪBAIČIO nuotrauka

Nustebau perskaitęs rašinį „Tėviškėje paminėjo kunigystės 50-metį“ („XXI amžiaus“, Nr.56), kuriame pasakojama apie auksinį mano 50 metų kunigystės jubiliejų Sintautuose. Norėčiau patikslinti kelis faktus iš savo biografijos. Iš tiesų mano vaikystė neprabėgo Sintautuose, nes aš dar nebuvau nė trejų metukų, kai mūsų gausi dvylikos asmenų šeima 1929 metų kovą emigravo iš Lietuvos į Argentiną. Buenos Airėse baigęs valstybinę pradinę mokyklą, 1940 metais įstojau į Buenos Airių arkivyskupijos seminariją. Joje mokėsi daugiau kaip 300 studentų, dauguma iš sostinės, taip pat ir kitų Argentinos provincijų, šiek tiek ir iš kitų Pietų Amerikos valstybių.


Džiaugiamės parapijos namais

Akimirka iš parapijos namų
atidarymo. Dešinėje –
vyskupas Rimantas Norvila,
antras iš dešinės – klebonas
kun. Kęstutis Vosylius
Jono PUODŽIŪNO nuotrauka

Liepos pradžioje Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila ir Garliavos klebonas kun. Kęstutis Vosylius perkirpo juostelę ir atidarė parapijos namus, esančius Vytauto g. 61a. Vyskupas juos pašventino. Šis pastatas, buvusi sena klebonija, buvo ilgai alinama. Didelis mūrinis dviaukštis pastatas per bolševikinę okupaciją buvo paverstas vykdomuoju komitetu, paskui – ligonine. Jis taip buvo nuniokotas, kad rodės vargu kas jį galės suremontuoti. Bet Dievas davė, atsirado energingas iniciatyvus klebonas kun. K.Vosylius, kuris ėmėsi meistrystės ir paprasto darbininko amato. Ir darbai pajudėjo. Kapitaliai remontuoti pradėta 2003 metų pavasarį prieš Velykas.


Nublukusi bažnyčia ir varpinė
vėl švyti!

Prisimenu miglotai, kai buvo dažoma Lesčių Dievo Apvaizdos bažnyčia. Tuomet man buvo kokie penkeri metai, tai buvo prieš 15 metų. Nuo tada bažnyčia ir nebuvo dažyta, per tokį ilgą laikotarpį ji nuo saulės nubluko, atrodė blankiai, o laiptai – nutrupėję, nepanašūs į laiptus.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija