Atnaujintas 2004 rugpjūčio 20 d.
Nr.62
(1265)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Restauruojamas didysis
bažnyčios altorius

Kretingos Viešpaties Apreiškimo
Švč. Mergelei Marijai bažnyčia
Gedimino ŽILINSKO
(ELTA) nuotrauka

Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje pradėtas restauruoti didysis altorius. Restauravimo metu vaizdinė ir nugarinė altoriaus dalys bus valomos nuo dulkių, suodžių ir kitų nešvarumų, antiseptikais impregnuojami mediniai paviršiai, polimerinėmis medžiagomis tvirtinama mediena, šalinami aliejiniai uždažymai. Keturios didžiojo altoriaus skulptūros bus restauruojamos Vilniuje.

Kultūros vertybių apsaugos departamentas Kretingos bažnyčios didžiajam altoriui ir jo skulptūroms restauruoti skyrė 20 tūkst. litų, darbai bus tęsiami ir kitais metais.

Kretingos bažnyčia su vienuolynu buvo pastatyta XVII a. pradžioje Žemaičių seniūno ir LDK etmono Jono Karolio Chodkevičiaus iniciatyva. 1908-1912 metais pagal Krokuvos architekto Slavomiro Odživolskio projektą bažnyčia buvo padidinta, praplėsta šoninėmis navomis. Šventovė ne kartą buvo niokojama karų ir gaisrų, tačiau dvasininkai išsaugojo kai kuriuos vertingus meno dirbinius. Bazilikinė tinkuoto mūro bažnyčia buvo ne kartą perstatyta, remontuota, todėl joje yra įvairių stilių - gotikos, renesanso - bruožų, septyni barokiniai altoriai. Po didžiuoju altoriumi palaidota didikų Chodkevičių šeima ir vienuoliai. Bažnyčios sienas puošia fundatorių Sofijos ir Jono Karolio Chodkevičių portretai. Šv. Antano paveikslas garsėja savo stebuklinga gydomąja galia, prie jo yra daug votų. Išlikusios vertingos choro stalės su vienuolių portretais, drožiniais, fundatorių herbais puoštos centrinės ir zakristijos durys, sakykla su vienuolika skulptūrų (sovietiniais metais aštuonios skulptūros buvo pavogtos, po to pagamintos jų kopijos).

Netoli bažnyčios, senosiose Kretingos kapinėse, palaidotas vienuolis biologas Jurgis Pabrėža (tėvas Ambrozijus), ant jo kapo prieškario metais pastatyta koplytėlė, šalia šventoriaus prieš dešimtmetį iškilo paminklas J. Pabrėžai.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija