Atnaujintas 2004 rugpjūčio 25 d.
Nr.63
(1266)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Neįgaliųjų bičiulė

Prieš penkiolika metų, 1988–ųjų pavasarį, Lietuvos neįgaliųjų gyvenimas pasikeitė. Tais metais buvo įkurta Lietuvos invalidų draugija. Taip pat pradėjo kurtis Invalidų draugijos skyriai visuose šalies rajonuose.

Jonavietė Violeta Neimontaitė, dar dirbdama rajono centrinėje bibliotekoje, visuomeniniais pagrindais pradėjo bendrauti su Jonavos rajono invalidais. Tačiau tai buvo tik pavieniai susitikimai su neįgaliais žmonėmis. Keli susitikimai respublikinėse knygos šventėse su pirmuoju Lietuvos invalidų draugijos pirmininku rašytoju Jonu Mačiukevičiumi leido suprasti, kad ir Jonavos rajone invalidai bus suburti į vieną branduolį, kas leis neįgaliems žmonėms artimai bendrauti, bendrai ir konkrečiai spręsti visas invalidų problemas.


Į Amžinybę išėjo „Amerikos balso“ radijo žurnalistas Alfonsas Petrutis

Alfonsas Petrulis

Šių metų pradžioje buvo nutraukta „Amerikos balso” radijo laida į Lietuvą, o pavasarį mirė vienas pirmųjų to radijo darbuotojų Alfonsas Petrutis. Jis gimė 1914 m. gegužės 16 d. Rygoje, Latvijoje, Jono Petručio ir Juzefos Žylaitės šeimoje, kuri 1918 metais grįžo į Lietuvą. Čia A. Petrutis vedė Reginą Norvaišaitę. Jaunasis Alfonsas gana anksti įsitraukė į visuomeninę, sportinę veiklą. Gyvendamas Telšiuose, su draugu įsteigė sporto klubą „Džiugas”, kurio komandoje jis žaidė kelerius metus. Anksti ėmė dalyvauti skautų organizacijoje. Telšiuose vadovavo skautų Vyčių būreliui. Teko dalyvauti ir tarptautinėse skautų stovyklose: Latvijoje, Olandijoje. 1940 metais A.Petrutis buvo laimėjęs konkursą ir priimtas į Vilniaus radiją pranešėju. 1941 metais išlaikė gimnazijos egzaminus ir buvo priimtas į Vilniaus universitetą, bet 1943 metais nacių okupacinė valdžia universitetą uždarė ir jaunuoliui teko išvykti į Kauną, kur įstojo į Dramos studiją.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija