Atnaujintas 2004 rugpjūčio 25 d.
Nr.63
(1266)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Išeivijos padangėje

Į Amžinybę išėjo „Amerikos balso“ radijo žurnalistas Alfonsas Petrutis

Alfonsas Petrulis

Šių metų pradžioje buvo nutraukta „Amerikos balso” radijo laida į Lietuvą, o pavasarį mirė vienas pirmųjų to radijo darbuotojų Alfonsas Petrutis. Jis gimė 1914 m. gegužės 16 d. Rygoje, Latvijoje, Jono Petručio ir Juzefos Žylaitės šeimoje, kuri 1918 metais grįžo į Lietuvą. Čia A. Petrutis vedė Reginą Norvaišaitę. Jaunasis Alfonsas gana anksti įsitraukė į visuomeninę, sportinę veiklą. Gyvendamas Telšiuose, su draugu įsteigė sporto klubą „Džiugas”, kurio komandoje jis žaidė kelerius metus. Anksti ėmė dalyvauti skautų organizacijoje. Telšiuose vadovavo skautų Vyčių būreliui. Teko dalyvauti ir tarptautinėse skautų stovyklose: Latvijoje, Olandijoje. 1940 metais A.Petrutis buvo laimėjęs konkursą ir priimtas į Vilniaus radiją pranešėju. 1941 metais išlaikė gimnazijos egzaminus ir buvo priimtas į Vilniaus universitetą, bet 1943 metais nacių okupacinė valdžia universitetą uždarė ir jaunuoliui teko išvykti į Kauną, kur įstojo į Dramos studiją.

Sovietų kariaunai artėjant prie Lietuvos, A. Petrutis išvyko į Austriją, kur įsidarbino paprastu darbininku. Sovietams artėjant, 1945 metais prie Vienos teko trauktis į Vokietiją, kur amerikiečių zonoje, prie Flensburgo, sulaukė karo pabaigos. Čia buvo susitelkęs nemažas būrys lietuvių pabėgėlių, ir jis su keliais skautais įsteigė draugovę, kuri sutraukė pabėgėlių stovykloje gyvenusius skautus. A. Petrutis buvo išrinktas draugovės vadovu. 1946 metais Alfonsas atvyko į Boną tęsti mokslo ir ten įsitraukė į lietuvių studentų veiklą - įsteigė stalo teniso, krepšinio komandas, priklausė lietuvių studentų tautinių šokių būreliui, trejus metus buvo Bonos universiteto lietuvių studentų organizacijos pirmininku, keletą metų pirmininkavo Bonos universiteto lietuvių studentų korporacijai „Šviesa“. Tuo pat metu (1946 - 1949) Bonos universitete išklausė nustatytą mokslo kursą ir rengėsi ginti mokslinę disertaciją daktaro laipsniui gauti konstitucinės teisės srityje. Atėjo eilė išvykti į JAV, kur jį pasitiko giminės. Gavo darbą fabrike ir iškart įsitraukė į vietos lietuvių veiklą. Įsteigė scenos mėgėjų - dramos būrelį.

1951 metais pradėjo talkinti „Amerikos balso“ radijo laidai į Lietuvą. O jau 1953-iaisiais A.Petrutis priimamas radijo pranešėju, netrukus, 1956 metais, tapo „Amerikos balso“ radijo lietuvių tarnybos vedėju. Dirbo iki 1986 metų pavasario, kai išėjo į užtarnautą poilsį. Mirė žymus radijo žurnalistas, publicistas šių metų pavasarį. Palaidotas Šv. Pranciškaus Ksavero kapinėse, Masačiuseto valstijoje.

K.D.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija