Atnaujintas 2004 rugpjūčio 25 d.
Nr.63
(1266)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Tamsiosios praeities
viltinga užbaiga

Edmundas SIMANAITIS

Lietuvos vardą vartoti griežtai draudžiama

1863 metų pavasarį sukilimas buvo beveik numalšintas. Tų metų gegužę caras paskyrė pėstininkų generolą M. Muravjovą Vilniaus generalgubernatoriumi ir Šiaurės Vakarų krašto viršininku. Lietuvos vardą minėti raštuose ir kalbose buvo griežtai uždrausta. Generalgubernatorius gavo užduotį – įgyvendinti etninėse lietuvių gyvenamose žemėse „rusų pradų atkūrimo“ programą. Programa numatė neleisti „lenkų kilmės“ asmenims, prie kurių priskiriami ir etniniai lietuviai, dirbti jokioje valstybinėje tarnyboje. Pirmumo teise į tarnybą bus skiriami iš imperijos centro gubernijų atkeliami rusai stačiatikiai. Katalikų Bažnyčia turi būti visapusiškai varžoma, o jos veikla griežtai kontroliuojama. Sukurti itin palankias sąlygas stačiatikybei įsišaknyti. Sparčiai steigti rusiškas mokyklas, kuriose dirbtų tiktai rusai mokytojai. Skatinti rusus iš centrinių imperijos gubernijų keltis į Šiaurės Vakarų kraštą. Vienas svarbiausių reikalavimų – pakeisti lietuvių raštijos lotynišką abėcėlę kirilica.


Tikimasi restauruoti E.Andrė projektuotus parkus

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Eduardas Andrė –
didis parkų kūrėjas
pasaulyje, palikęs
ženklų pėdsaką Lietuvoje

Lietuvos kultūros vertybių apsaugos departamentas (KVAD), bendradarbiaudamas su Europos istorinių parkų apsaugos ir restauravimo ekspertais, mokys Lietuvos specialistus saugoti, restauruoti istorinius parkus, taip pat rengs Lietuvos istorinių parkų restauravimo galimybių studiją. Istorinių parkų apsaugos ir restauravimo ekspertai, kraštovaizdžio specialistai iš Prancūzijos, Belgijos, Liuksemburgo, Italijos liepos pradžioje aplankė tris netoli Vilniaus esančius garsaus kraštovaizdžio architekto Eduardo Andrė (1840-1911) projektuotus parkus – Trakų Vokėje, Lentvaryje bei Užtrakyje, susitiko su vietos administracija ir parkų savininkais.


Grožio karžygis

Per du šimtus kilometrų nuo pietinių Australijos krantų, Ramiajame vandenyne, ilsisi nepaprasto grožio Tasmanijos sala. Nuo Lietuvos šią žemę skiria keliolika tūkstančių mylių, tačiau Tasmanijos gyventojai Lietuvos vardą puikiai žino ir taria jį su didžiausia pagarba.

Olegas Truchanas gimė 1923 metais Šiauliuose. Rusams okupavus Lietuvą antrą kartą, vaikinas pasitraukė į Vokietiją, o iš ten išvyko į Tasmaniją. Visa širdimi ir siela kankinamai ilgėdamasis Lietuvos, jausdamas nepaliaujamą skausmą dėl okupuotos tėvynės kančių, visas savo jėgas ir talentą paaukojo Tasmanijos gamtai išsaugoti, tuo pačiu pašlovindamas savo gimtinę Lietuvą, amžiams įrašydamas tėvynės vardą į salos metraštį ir jos žmonių širdis.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija