Atnaujintas 2004 rugpjūčio 27 d.
Nr.64
(1267)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pašventintas paminklas partizanams

Renginyje dalyvavę kunigai
ir LLKS pirmininkas
dimisijos kapitonas J.Čeponis

Kupiškio rajono Šimonių seniūnijoje, prie Puožgirio miško, pašventintas paminklas, skirtas Algimanto apygardos Algirdo kuopos aštuoniems partizanams: Vladui Valikoniui-Šernui, Bonifacui Dūdai-Pisoriui, Domui Matulioniui-Eimučiui, Luciui Černiui-Laisvūnui, Vladai Matulionytei-Rožei, Povilui Matulioniui, Petrui Velaniškiui, Povilui Garbėnui-Šarkiui, Baliui Vaškeliui-Kęstučiui. Apie B.Vaškelį žinios buvo pateiktos tik šventinant paminklą ir jo pavardę pageidavo įtraukti į sąrašus.

Iškilmės prasidėjo šv. Mišiomis Šimonių bažnyčioje, kurioje vyko ir Žolinės atlaidai. Ši parapijos šventė vyko labai iškilmingai, dalyvavo labai daug žmonių. Šv. Mišias aukojo net trys kunigai, dalyvavo monsinjoras A.Svarinskas, kurio įsimintini pamokslai palietė tikinčiųjų širdis. Prie vietinio bažnyčios choro lyg tyro šaltinio vanduo prisijungė Panevėžio tremtinių choras „Likimai“. Po šv. Mišių Panevėžio choristai buvo pakviesti padainuoti ir miestelio žmonėms bei svečiams.

Iš miestelio mašinų kolona pajudėjo paminklo partizanams link. Čia jau laukė Kupiškio jaunieji šauliai ir savanoriai. Susirinko iki pusantro šimto žmonių. Šventinant paminklą dalyvavo keturi kunigai, kalbėjo ir mons. A.Svarinskas, savanoriai iškilmingu saliutu atidavė pagarbą žuvusiesiems. LLKS pirmininkas dimisijos kapitonas J.Čeponis priminė, kokią kainą jauni žmonės sumokėjo už meilę Lietuvai. Kalbėjo Kupiškio rajono meras L.Apšega. Turiningą baigiamąjį žodį tarė Algimanto apygardos vadas dimisijos leitenantas J.Kadžionis, koncertavo Kupiškio miesto dūdų orkestras. Po iškilmių pasidalyti prisiminimais žmonės susirinko į Šimonių pagrindinės mokyklos valgyklos salę. Prie sumuštinių buvo malonu prisiminti jaunystę, o choristų gražūs balsai privertė užmiršti senatvę, ligas. Šventė pavyko didelio žmonių būrio pastangomis. Labai daug padėjo seniūnas, nes reikėjo iškirsti krūmus, atvežti juodžemio. Aplinką tvarkė jaunieji Kupiškio šauliai, o paminklą statė A.Šimėnas ir karys savanoris V.Makutėnas. Iškilmių dalyviai dėkingi už suteiktas patalpas mokyklos vadovybei. Tikiu, kad šios patriotiškumo kibirkštėlės įžiebs ugnį ir jaunimo širdyse, nes istoriją kuriame mes patys ir mūsų darbai.

Antanas ŠIMĖNAS,

Laisvės kovų dalyvis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija