Atnaujintas 2004 rugpjūčio 27 d.
Nr.64
(1267)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Partizanams atminti

Klebonas kun. Kęstutis
Vosylius (kairėje) pašventino
atminimo lentą

Prie paminklinės lentos.
Viduryje iš kairės - tremtinys
Mindaugas Babonas
ir partizanas Povilas
Pečiulaitis-Lakštingala

Garliava. Rugpjūčio 22-ąją, Juodojo kaspino dienos išvakarėse, minint Baltijos kelio penkioliktąsias metines, Garliavoje atidengta paminklinė lenta, skirta 1947 metais nužudytiems partizanams atminti.

Už tėvynę žuvusiųjų paminėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Garliavos Šv. Trejybės bažnyčioje. Šv. Mišias aukojęs kun. Mindaugas Martinaitis kvietė maldai už tuos jaunus žmones, kurie tam tikru laiku, tam tikromis istorinėmis sąlygomis paaukojo tai, ką turėjo brangiausia – savo gyvybę.

„Galbūt mes nebeturėsime tokių sąlygų pasireikšti. Duok Dieve, kad nebeturėtume. Bet galime aukoti save ir kitaip – darbais ir pasirinktu gyvenimo būdu. Žemai lenkiame galvas prieš žuvusius partizanus. Jie buvo tėvynės brangintojai, laisvės ir laisvo žmogaus brangintojai. Jie galėjo pasirinkti plačius vartus, bet meilė Dievui, Tėvynei, Laisvei ir artimui padarė, pakoregavo kitaip. Kiekvienam leista pačiam laisva valia pasirinkti, per kuriuos – plačius ar siaurus – vartus eiti. Koks yra mūsų kelias šiandien?“ – retoriškai klausė kun. M.Martinaitis, susiedamas Šventąjį Raštą, istorines peripetijas ir mūsų dienas.

Po šv. Mišių garliaviečiai susirinko Vytauto gatvėje, prie „klestėjusio“ socializmo laikotarpiu statyto namo, pažymėto 105-uoju numeriu. Šiandien čia įsikūręs prekybos centras „Taupyk“.

Nuo šiol ant jo sienos lenta su įrašytomis pavardėmis liudys istorinę atmintį: „Čia ilsisi išniekinti Tauro apygardos partizanai, žuvę už Lietuvos laisvę 1947 m. Bruzga Povilas-Audra. Misiūnas Martynas-Skroblas. Merkšaitis Juozas-Nemunėlis. Vasiliauskas Vladas-Jaunutis. Vasiliauskas Juozas-Diena. Dapkevičius Alfonsas-Nemunas. Mikušauskas Antanas-Šarvas. Drūlia Viktoras-Ėglis. Drūlia Jonas-Skardis“.

Garliavos parapijos klebonas kun. Kęstutis Vosylius pašventino atminimo lentą su 1947 metais nužudytųjų partizanų pavardėmis.

Seniūnas Kęstutis Povilaitis priminė, kad šalia Garliavos vyko aktyvus partizaninis judėjimas, kovos už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę. Pačioje Garliavoje buvo įsikūręs stribų štabas, kuriame įvairiausiais būdais ir metodais buvo bandoma išgauti informaciją. Terorizuodami ir kankindami jie savo kruvinus pėdsakus slėpė kaip išmanė. Šioje Garliavos vietoje buvo pelkės, čia ir buvo atsikratoma įkalčiais. Seniūnas K.Povilaitis dėkojo visiems, kas rūpinosi ir įvertino istorinę tiesą, žuvusiųjų likimus ir įamžino jų atminimą – ateities kartoms paliko šią atminimo lentą. Seniūnas padėkojo visiems dalyvaujantiems ir prisidėjusiems prie šio atminimo ir paminėjimo dienos.

Susirinkusiesiems kalbėjo buvęs partizanas Povilas Pečiulaitis-Lakštingala, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos narė Vilija Jagminienė. Savo mintis ir pamąstymus išsakė daugelis dalyvių.

„Džiugu, kad po daugelio metų prisimename savo didvyrius, kurie, negailėdami brangiausio žmogaus turto – gyvybės, paaukojo ją už mūsų ateities kartų laisvę. Jie krito už Lietuvos laisvę. Tai šių žmonių auka, paaukota ant mūsų laisvės aukuro. Jei ne jie, lietuviai būtų mažuma Lietuvoje, kaip latviai yra mažuma Latvijoje“, – sakė buvęs tremtinys, poezijos knygų autorius Mindaugas Babonas, padeklamavęs savo eilių.

Džiuljeta KULVIETIENĖ

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija