Atnaujintas 2004 rugpjūčio 27 d.
Nr.64
(1267)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pakartota Baltijos kelio grandinė

850 metrų ilgio tautinių
spalvų austinę juostą
laikė šimtai įvairaus
amžiaus žmonių
Tomo Černiševo
(ELTA) nuotrauka

Į neperskiriamą grandinę, kaip ir prieš penkiolika metų Baltijos kelyje, Vilniaus Katedros aikštėje sustoję žmonės pirmadienį susivienijo bendroje maldoje už Tėvynės laisvę ir vienybę.

Skambant istorinei Baltijos kelio dainai, perduodami vieni kitiems gėlių puokštę nuo Gedimino kalno iki Katedros aikštės nunešė jaunuoliai, kurie dar būdami vaikai lygiai prieš 15 metų dalyvavo visas Baltijos šalis sujungusioje akcijoje. Nuo Gedimino bokšto nutiesta ir ilgiausia Lietuvoje trispalvė - 850 metrų ilgio tautinių spalvų austinė juosta, kurią laikė šimtai įvairaus amžiaus žmonių - nuo žilagalvių senelių iki mažų vaikų.

Pro šią gyvąją grandinę tautiniais drabužiais pasipuošusios merginos ir kariai šventinėmis uniformomis nešė simbolinę gyvų lauko gėlių puokštę, priminusią rugpjūčio 23-iąją, nepakartojama akcija prieš penkiolika metų suvienijusią trijų Baltijos šalių tautas. Prie tautine juosta apjuostos Arkikatedros trijų pagrindinių Lietuvos konfesijų - katalikų, evangelikų ir stačiatikių - hierarchai visus pakvietė ekumeninei maldai.

„Šios dienos minėjimas ir susiėjimas teprimena kiekvienam iš mūsų, kad nėra sunku susiburti į bendruomenę, kurią vienija laisvės ir vienybės idealai, tačiau daug sunkiau šią bendruomenę ugdyti ir grūdinti”, - sakė Vilniaus arkivyskupas kardinolas Audrys Juozas Bačkis, paraginęs visus kasdienės maldos pareigai.

„Prieš penkiolika metų kiekvienas iš mūsų matėme savo artimą ir Dievą, nes tuo metu tarp mūsų kaip ir nebuvo skirtumų, mes nekreipėme tiek dėmesio į mūsų socialinę kilmę, turtinę padėtį. Šiandien norėčiau pakviesti, kad vėl išmoktume regėti vienas kitą ir regėti Dievą”, - sakė evangelikų liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis.

„Tai buvo vienas iš naujo Lietuvos gyvenimo puslapių, kada pasirinkome kitą kelią, savo kelią. Tai yra mūsų pasirinkimas, mūsų kelias ir pasiryžimas juo eiti. Lietuvos stačiatikiai kasdien meldžiasi už Dievo saugomą mūsų šalį. Mums reikia dvasios tvirtybės, ir ją turime išsaugoti, puoselėti ir perduoti savo vaikams, vaikaičiams ir kitoms kartoms”, - teigė Stačiatikių Bažnyčios kunigas Vitalijus Karikovas.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija