Atnaujintas 2004 rugpjūčio 27 d.
Nr.64
(1267)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Keliame į tave rankas, Marija

Kaip mes galima atsidėkoti Švč. Mergelei Marijai už gausų javų derlių, kitas gamtos dovanas? Tai savo kukliomis pastangomis nuo senų laikų darome garsiuosiuose, dvasinguose Žolinės atlaiduose Pivašiūnuose. Daug metų lankausi šiuose atlaiduose, juose niekad nepavargstu, o grįžtu į namus dvasiškai dar labiau sustiprėjęs, atsigavęs.


Pasakykime „gana“

Melskime Viešpatį Dievą, prašykime Mergelę Mariją, kad ji būtų mūsų užtarėja, bet nereikalaukime stebuklo. Apvaizda netolimoje praeityje Lietuvą apdovanojo stebuklu. Be kraujo praliejimo atgavome laisvę ir nepriklausomybę. O ką mes Jam už tai? Net nepadėkoję nusivijome aukso veršį.


Perspėjimas

Nepaisant katalikų nuolankumo kitatikiams, klaidatikiams, satanistams, bedieviams bei komunistams, negalėjome mes, tikintieji, išvengti šių žmonių agresijos, kuri iš pradžių pasireiškė gatvėse brukant savo klaidingus raštus, per spaudą ir televizijas, o dabar jau vyksta pačioje mūsų Bažnyčioje prisidengus katalikais, vykdančiais ekumeninę evangelizaciją. Iš tikrųjų tai atviras kerštas mūsų Bažnyčiai, nes, priimdami sakramentus (Komuniją, Santuokos sakramentą), šie evangelizuotojai ardo mūsų tikėjimą ignoruodami mus iš esmės. Kaip tai vyksta? Įsiskverbiama į visus katalikiškus judėjimus, prieinama prie kunigų ir vienuolių, savi žmonės įkišami ten, kur turi eiti Šv. Dvasios pakviesti.


Tenegęsta vilties žvaigždė

Viena svarbiausių žmogaus dvasinių vertybių yra viltis. Kaip negalima įsivaizduoti gyvo medžio be šaknų, taip neįmanoma suprasti žmogaus gyvenimo be vilties. Ji suteikia pasitikėjimo savo jėgomis bei galimybėmis, neleidžia įsigalėti abejonėms, skatina veikti. Bet koks nusivylimas gali virsti tragedija, silpnavalį nustumti į pražūtį, į paties savęs susinaikinimą. Tik valingas žmogus gali pasipriešinti netgi didžiausioms gyvenime pasitaikančioms audroms.


Kas atgaivins sužvarbusias širdis

…Našlė, anksti netekusi autoavarijoje žuvusio vyro, viena augino penketą vaikų. Visi buvo berniukai ir dargi gerokai padykę. Kol buvo gyvas jos vyras – sūnumis rūpinosi tėvas. Ypač nelengva pasidarė moteriai, kai jos sūnūs įkopė į paauglystės amžių. Prasidėjo tarpusavio peštynės, neaiškios draugystės, pasimatymai ir kt. Moteris bandė savo atžalas auklėti pasitelkdama vadinamąją liaudišką pedagogiką, bet vaikai ėjo vis dykyn ir dykyn…


Užmiršk „Kauno dieną“!

Parašyti paskatino pats „Kauno dienos“ žurnalistas Leonas Žalys. 2003 metų rugpjūčio gale išleidau savo knygą „Šeima – Tauta – Valstybė“. Kauno miesto mero pirmasis pavaduotojas K.Starkevičius pažadėjo duoti patalpą šiai knygai pristatyti. Jis taip pat patarė užeiti į „Kauno dieną“ ir paprašyti L.Žalį, kad jis įdėtų trumpą pranešimą apie tai. Aš nedelsdamas nuvykau į „Kauno dienos“ redakciją, įteikiau savo knygos egzempliorių L.Žaliui ir paprašiau „Kauno dienoje“ pranešti apie jos pristatymą. Mano dideliam nustebimui, L.Žalys paėmė tą knygą, net nežvilgtelėjęs į jos viršelį, padėjo ant stalo ir žiūri man į akis nieko nesakydamas, ar jis įdės laikraštyje pranešimą. Aš, kiek palaukęs ir nieko iš L.Žalio neišgirdęs, išėjau. Koridoriuje sutikau pažįstamą „Kauno dienos“ žurnalistę ir jos paprašiau pagarsinti apie mano knygos išleidimą, be to, įteikiau knygos egzempliorių.


Šalia vadovėlio – ir „Kregždutė“

Į duris beldžiasi Rugsėjo 1-oji. Moksleivių tėveliai skuba savo atžalas aprūpinti sąsiuviniais, pieštukais, parkeriais, pasiekimų knygutėmis ir t.t. Ir tai suprantama, nes ne laikas tuo rūpintis, kai skambutis pakvies mokinius į klases.

Daugelis moksleivių ir vėl pasirinks tikybos, o ne etikos pamokas. Kaip būtų naudinga, kad tikybos pamokas lankysiantys moksleiviai jau dabar užsiprenumeruotų jiems skirtą laikraštuką „Kregždutė“ ir per tikybos pamokas šalia tikybos vadovėlio gulėtų ir šis leidinukas. Tai papildomas žinių šaltinis, norint puikiai įsisavinti tikybos mokymo programą, norint save dvasiškai tobulinti.


Televizijos laidų barškalai

Pastaraisiais mėnesiais televizijos debatų laidas stebintiesiems turi atrodyti, jog „kažkas ne taip”, jei jose nepasirodo du, lyg etatiniai, triukšmingi TV artistai – Rolandas Pavilionis ir Julius Veselka. Šalia ar už jų dažniausiai pasodinamas ir koks nors savo kruvinu komunistinio režimo paveldu besididžiuojantis senbolševikis. Na, ir prasideda agitpropinis barškėjimas, skirtas tiesai, faktams ir logikai nuslopinti.


Pastebėjimai

Dažnai klausausi per radiją „Sveikinimo rato“, vedamo laidos vedėjos Loretos. Berods kai buvo sveikinami Jonai ir Janės, mane nustebino vedėjos pasakymas: „Sveikinimuose neminėkite Dievo vardo: netinka, šventvagiška, kai minimas Dievas, turtas, pinigai“. Nejaugi? Jei žmonėms patinka siunčiant sveikinimą paminėti Dievo vardą, tegu sako; jei ne – tegul nesako. Bet drausti, manau, netinka. Tikinčius žmones tai skaudina. Man tai primena draudimą giedoti Lietuvos himną radijo ir televizijos programų pradžioje ir pabaigoje bei Trispalvės nebūtiną kėlimą per valstybei svarbias šventes. Dievo neminėti, himno negiedoti, vėliavos nekelti! Kodėl taip daroma? Kur mes einame? Kuo mes tapsime – kosmopolitais ar anarchistais?


Bestuburis liberalizmas

Jau ne vieną kartą buvau susirengęs parašyti ta skaudžia antimoralės tema, bet vis atidėliojau. Tačiau birželio 21 dieną pamačiau ant vieno pigaus laikraštėlio viršelių tokių „grožybių“, kad man užėmė kvapą. Tikrai nepriklausau dabar įžūliai propaguojamiems kietiems vyrukams ar kokiems „dvasiniams runkeliams“, todėl man matyti ir girdėti dažnai per žiniasklaidą rodomą bjaurastį ir visokį seksualinį purvą būna tikrai sunku. Rašau šį laišką norėdamas atkreipti atitinkamų tarnybų ir žinybų dėmesį į tą problemą. Atrodo, kad demokratija kai kam tėra tik savo gyvuliškų instinktų atpalaidavimas ir pasipelnymas iš įvairių žmonių silpnybių bei žemų instinktų.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija