Atnaujintas 2004 rugpjūčio 27 d.
Nr.64
(1267)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Bestuburis liberalizmas

Jau ne vieną kartą buvau susirengęs parašyti ta skaudžia antimoralės tema, bet vis atidėliojau. Tačiau birželio 21 dieną pamačiau ant vieno pigaus laikraštėlio viršelių tokių „grožybių“, kad man užėmė kvapą. Tikrai nepriklausau dabar įžūliai propaguojamiems kietiems vyrukams ar kokiems „dvasiniams runkeliams“, todėl man matyti ir girdėti dažnai per žiniasklaidą rodomą bjaurastį ir visokį seksualinį purvą būna tikrai sunku. Rašau šį laišką norėdamas atkreipti atitinkamų tarnybų ir žinybų dėmesį į tą problemą. Atrodo, kad demokratija kai kam tėra tik savo gyvuliškų instinktų atpalaidavimas ir pasipelnymas iš įvairių žmonių silpnybių bei žemų instinktų.

Kas gi pasidarė mūsų Lietuvoje, kada žiniasklaida, atrodo, eina lenktynių, koks leidinys pateiks publikai didesnę bjaurastį ar šlykštynę? Ypač tuo požiūriu mėgstama eksploatuoti vyrišką „liniją“, gudriai prisidengiant meno, istorijos ir net mokslo skraiste. Labai dažnai vyrai parodomi kaip galvijai, buki ir neturintys nė menkiausio gėdos jausmo eržilai arba jie vaizduojami kaip eksperimentiniai bandomieji triušiai.

Net ir dabar apie moteris niekas nedrįsta sakyti ar rodyti daugiau nei leidžia moralės normos ar jos pačios bei jų gynėjai ir užtarėjai. O štai vyrų savigarba, atrodo, niekam nerūpi, jų niekas negina, o kai kas net jaučia malonumą visaip pasityčioti iš jų turint tikslą įsiteikti dailiajai lyčiai. Gal kai kas mano, kad Lietuva yra vien gėjų kraštas ir pagal savo supratimą bando derintis prie tų gėjų skonio. Jei minėtas pigus laikraštėlis būtų ką nors bjauraus pateikęs apie moteris, tas triukas redakcijai tikrai nebūtų geruoju pasibaigęs, o štai tyčiotis ir žeminti vyrus, pasirodo, galima. Laikraščio redakcija šiuo atveju puikiai žino, kad jos ir panašių į ją niekas nepatrauks nei į teismą, nei kitaip nubaus. O kas baus, jei mūsų simboliniai moralės sergėtojai nieko bloga nei to laikraštėlio iliustracijose, nei panašių į jį puslapiuose neranda, jei tik ten būna pasityčiota iš vyriškos savigarbos?

Panašiai elgiasi ir vadinamoji lygių teisių tarnyba, kuri šefuoja išskirtinai dailiąją lytį, o vyrai paliekami patys sau. Kartkartėmis žiniasklaidoje pagvildenama, kodėl tie mūsų vyrai taip neilgai gyvena, bandoma ieškoti to priežasčių. Minimos ir vienos, ir kitos priežastys, išskyrus tą, kad vyrai labai dažnai į viešumą išstatomi pašiepiamai, nepagarbiai ar tiesiog atvirai pasityčiojant. Manau, kad toks nepagarbus požiūris vaidina toli gražu ne paskutinį vaidmenį ir dėl jų trumpo amžiaus. Negalima atmesti ir prielaidos, kad žiniasklaidoje pasirodančios nepadorios scenos ar objektai pateikiami norint sukompromituoti ir nuvainikuoti demokratiją, sukelti tarp žmonių nepasitikėjimą ar net pasibjaurėjimą ta daugelio išsvajota demokratija. Neseniai televizijos laidoje „Požiūris“ buvo rodomi varnų naikintojai ir jų valgytojai. Be to, pareikšta „iškili“ mintis, kad tie varnų paruošėjai turi „gerų“ planų ateityje - ruošti patiekalus iš gyvulių patinų sėklidžių. Tai turėtų privilioti turistus ir kitus „egzotikos“ mėgėjus. Šitai pranešama pakiliu tonu, rimtai, be jokios kritikos. Aš tokį bestuburį liberalizmą vadinu paprasčiausiu liurbizmu, kada, praradę gėdą, įvairūs individai iš demokratijos daro anarchiją, kai visai nebūtina laikytis moralės normų ir panašių dalykų.

Vytas TAMOŠIŪNAS

Klaipėda

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija