Atnaujintas 2004 rugpjūčio 27 d.
Nr.64
(1267)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Atgal į „šviesų rytojų“

Rusijos demografas ir filosofas Igoris Gundarovas paskelbė naują idėją, kaip prikelti Rusiją iš nesibaigiančios krizės, didelės dalies gyventojų skurdo, gimstamumo mažėjimo ir vis trumpėjančio vidutinio amžiaus. Jo paskelbtoje studijoje Kremliui siūloma nedelsiant įvesti Rusijoje planinę rinkos ekonomiką. Pasak jo, jeigu 70 proc. visų Rusijos turtų priklausytų valstybei, o 30 proc. būtų privačiose rankose, Rusija pagaliau išbristų iš skurdo, o jos žmonės nebebūtų oligarchų įkaitais. I.Gundarovas geriausiu politiniu modeliu Rusijai siūlo sovietų valdžią. Mat, pasak jo, tą valdžią „genialiai sugalvojo Leninas, o sunaikino Stalinas“. Esą ši Lenino sugalvota sovietų valdžia savo didžiules galimybes parodė 1921-1927 metais, kai buvo įvesta vadinamojo nepo (naujosios ekonominės politikos) sistema. Tada, pasak I.Gundarovo, Rusija pasiekė tiesiog fantastiškų rezultatų, labai greitai atkūrė ekonomiką, sunaikintą Pirmojo pasaulinio ir pilietinio karo metais. Ekonomikos augimas pasiekė stulbinamą lygį – net 44 proc. per metus; daugiau nei tris keturis kartus sumažėjo nusikalstamumas, klestėjo kultūra. Tačiau I.Gundarovas, šlovindamas Leniną ir jo įvestą nepą, nenori prisiminti, kad ne kas kitas, o pats Leninas įvedė tą nepą tik laikinai, ką pats ne kartą sakė. Pirmiausia vėl atkurdamas „buržujų klaną“, iš anksto planavo juos sunaikinti vėl.

„Kad šalis neišmirtų, reikia kuo greičiau atkurti sovietų valdžią“, - reziumuoja I.Gundarovas. Jis taip pat siūlo vietinės valdžios rinkimus rengti „objektyviai ir sąžiningai“, nes tik tokiu atveju bus išvengta korupcijos ir papirkinėjimo. Mokslininkas nustatė, kad tokios masinės korupcijos vietinės valdžios – tarybų rinkimuose organizuoti neįmanoma. Nežinia, ar I.Gundarovas pats tiki tuo, ką sako. Juk kur ne kur, o renkant vietinę valdžią Rusijoje korupcijos masteliai nė kiek ne mažesni nei renkant Valstybės Dūmą. Todėl I.Gundarovo pasiūlymas, kad aukščiausius Rusijos pareigūnus, taip pat ir prezidentą rinktų vietinės valdžios deputatai, siekiant išvengti korupcijos, yra, švelniai tariant, iš fantastikos srities.

Beje, apie sovietų valdžios atkūrimą pradeda kalbėti vis daugiau Kremliui artimų Rusijos politologų. Keliami ne tik tokios valdžios privalumai, bet ir kietos rankos, totalitarizmo pranašumai. Štai politologas Sergejus Kara-Murza laikraštyje „Komsomolskaja pravda“ rašo: „Prisiminkime nesenus laikus, kada po Didžiojo tėvynės karo visa europinė SSRS dalis buvo paversta griuvėsiais, jau 1948 metais Sovietų Sąjungos ekonomika pasiekė prieškarinį lygį. Jeigu atminsime ideologinius samprotavimus, tai reikia pripažinti, kad totalitarizmas - geriausias būdas suvienyti liaudį sprendžiant gyvybiškai būtinus klausimus. Esu visiškai įsitikinęs, kai tik aukščiausioje valdžioje atsiras žmogus ir griežtai pasakys liaudžiai: „Mužikai, baikite gerti ir imkitės darbo“, - visuomenėje bemat susidarys sveikas branduolys, kuris labai greitai pritrauks visus visuomenės sluoksnius. Dabar egzistuojančios politinės struktūros arba nustos egzistavusios, arba ateis nauji žmonės ir nauja tvarka“. Pasakyta pakankamai aiškiai – Rusijai reikalingas naujas Stalinas. O kandidatas į „tautų vadą ir mokytoją“ irgi yra. Tai dabartinis Rusijos prezidentas, kurį kai kurie Kremliaus valdovo pataikūnai jau lygina su imperatoriene Jekaterina ir imperatoriumi Petru Pirmuoju.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija