Atnaujintas 2004 rugsėjo 3 d.
Nr.66
(1269)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Sprogimai nesiliauja

Rusijos saugumo tarnybos (FST) generolas leitenantas A.Fetisovas pranešė, kad, atlikus dviejų Rusijos keleivinių lėktuvų priežasčių tyrimą, nustatyta, jog jie buvo susprogdinti ore. Tuoj po šio pareiškimo Maskvos centre, šalia prekybos centro ir Rygos metro stoties, nugriaudėjo dar vienas sprogimas. Žuvo dešimt žmonių, daugiau kaip 50 sužeista. Kai kurie jų – sunkiai. Manoma, kad buvo susprogdinta nežinomo asmens automobilyje palikta bomba. Nors tyrimas dėl šio sprogimo dar tik pradėtas, iškart pasigirdo balsų, kad jį įvykdė čečėnų „teroristai“. Tą patvirtino ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas į Sočį atvykusiems Prancūzijos prezidentui Žakui Širakui ir Vokietijos kancleriui Gerhardui Šrioderiui. Jis sakė, kad rusų keleivinius lėktuvus susprogdino su tarptautiniu teroristų „Al Qaeda“ tinklu susijusi islamistų grupuotė.

Dėl Ž.Širako ir G.Šrioderio atvykimo į Sočį susitikti su V.Putinu sklinda daug įvairiausių gandų. Kalbama, kad rezgamas kažkoks sąmokslas prieš JAV „hegemonizmą“. Oficialiai pranešama, kad trijų valstybių vadovai aptarė padėtį Irake, kovą su tarptautiniu terorizmu ir neseniai įvykusius Čečėnijos prezidento „rinkimus“. Kancleris G.Šrioderis netgi įžiūrėjo kažkokią pažangą Čečėnijoje.

Tuo tarpu netgi Rusijos spauda stebisi, kad demokratinių valstybių vadovai laiko V.Putiną demokratinės šalies lyderiu, nors tos demokratijos Rusijoje jau nebėra. Kaip ir demokratinių partijų. Anot žinomo rusų politikos apžvalgininko Viačeslavo Kostikovo, iš visų pusių kyšo ideologiškai amorfiškos „Jedinnaja Rossija“ partijos ausys, kuri nėra jokia partija, o tiktai valdžios biurokratijos sambūris“. O V.Putinas, turėdamas Paryžiaus ir Berlyno paramą, toliau stiprina Rusijos karinę galią. Vyriausybės pateiktame 2005 metų biudžeto projekte, kurį neabejotinai patvirtins Valstybės Dūma, numatyta karines išlaidas padidinti net 27,6 proc. 2005 metais karo reikalams bus skirta 528 mlrd. 83,4 mln. rublių. Specialiosios paskirties kariuomenės vadu paskirtas generolas pulkininkas Jurijus Solovjovas pasigyrė, kad Rusijos priešlėktuvinės gynybos daliniuose sukurta sistema, kuri leis numušti bet kokį teroristų užgrobtą lėktuvą mažiau nei per minutę. Pasak generolo, Rusijoje niekada negalės įvykti tokie dalykai, kaip JAV tragišką rugsėjo 11-ąją.

Tuo tarpu po sprogimo Maskvos centre Rusijos sostinėje kilo panika. Gatves užtvindė šimtai automatais ginkluotų milicininkų ir saugumiečių. Masiškai tikrinami dokumentai. Gavus pranešimą, kad užminuota Maskvos Kursko metro stotis, iš jos skubiai evakuoti keleiviai ir personalas. Todėl neatsitiktinai Rusijos sostinėje liūdnai juokaujama, kad prezidentas V.Putinas pasielgė teisingai, perkeldamas Rusijos sostinę iš Maskvos į Sočį, kur ir priiminėja kitų valstybių vadovus.

P.K.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija