Atnaujintas 2004 rugsėjo 8 d.
Nr.67
(1270)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją

Šiame numeryje:

Perbėgėliai nekelia
pasitikėjimo

Etinis reliatyvizmas
ir atgimstanti
mokykla

Lietuva, kokios tavo
lietuviškos mokyklos?

KUR VIENYBĖ,
TEN GALYBĖ

Teroristų ar V.Putino įkaitai?

Petras KATINAS

Vyrai išneša iš Beslano
mokyklos išbėgusius
sužeistus vaikus

Šiaurės Osetijos Beslano mieste, turinčiame tik 68 tūkst. gyventojų, įvykusi tragedija sukrėtė visą pasaulį. Įkaitų grobimą pasmerkė daugelio šalių vyriausybių vadovai bei kiti politikai. Teroro aktą pasmerkė Jungtinių Tautų Saugumo Taryba. Aišku, niekuo nekaltų tūkstančio moksleivių paėmimas įkaitais – žiaurus ir nežmogiškas aktas. Tuo labiau kad žuvo, įvairiais pranešimais, mažiausiai 360 žmonių, 600 sužeista. (Kiti Rusijos pareigūnai teigia, kad žuvusiųjų gali būti daugiau kaip 600.)


Šviesa naujos mokyklos languose

Benjaminas ŽULYS

Puošniai atrodo
naujutėlė mokykla

Lapės – tos ir – ne tos

Naujųjų mokslo metų išvakarėse Kauno rajono kultūros, švietimo ir sporto skyriui buvo perduotas naujas geltonasis autobusiukas moksleiviams vežioti iš tolimesnių vietovių į mokyklą. Šiandien jis kursuoja iš Čekiškės seniūnijos Liūčiūnų ir aplinkinių vietovių į Vilkijos vidurinę mokyklą.

Šiuos mokslo metus rajone pradėjo per dvylika tūkstančių moksleivių ir 1400 pedagogų, pagalbinis personalas. Apie 900 mokinukų į mokyklos suolą sėdo pirmą kartą. Rugsėjo pradžia visur buvo šventė, o ypač – Lapėse. Čia duris svetingai atvėrė nauja, viena moderniausių šalyje, europinio lygio Lapių pagrindinė mokykla. Ji kainavo daugiau nei vienuolika milijonų litų. Bet tai nėra į balą mesti pinigai, o panaudoti ne vienai kartai auklėti, mokyti, visuomenės kultūriniams poreikiams tenkinti.


Ekumeninė atmosfera tapo nuoširdesnė

Kardinolas V.Kasperis neslepia optimizmo
dėl santykių su Maskva pažangos

Popiežiškosios krikščionių
tarybos pirmininkas vokietis
kardinolas Valteris Kasperis
su Kazanės
Dievo Motinos ikona

Kaip jau buvo pranešta, Vatikano delegacija rugpjūčio 29 dieną perdavė Maskvos patriarchatui Rusijoje garsiausią Kazanės Dievo Motinos ikoną, kuri daugiau kaip dešimtmetį buvo saugoma Popiežiaus rezidencijoje. Šį malonėmis žinomą Švč. Mergelės Marijos atvaizdą, kuris XX a. pradžioje buvo išgabentas iš Rusijos ir daugelį dešimtmečių slėpiningai keliavo per pasaulį keisdamas savo savininkus, pagaliau nupirko grupė Jungtinių Valstijų katalikų ir 1993 metais padovanojo popiežiui Jonui Pauliui II.


Valdančiosios partijos negali žadėti to, ko būdamos valdžioje nedarė

Vytauto Didžiojo universiteto
Politikos mokslų ir diplomatijos
instituto direktorius
Antanas Kulakauskas

Darbo partija negaus pusės vietų Seime, o kairiosios partijos Seimo rinkimuose pasirodys geriau nei dešiniosios. Tai Eltai tvirtino manąs Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos instituto direktorius Antanas Kulakauskas.

 

Kokie kriterijai, jūsų manymu, lems partijų pasirinkimą per Seimo rinkimus - kairės ir dešinės, „naujos” ir „senos” politikos, populizmo ir antipopulizmo?

Kriterijai greičiausiai bus mišrūs. Ko gero, svarbiausią vaidmenį vaidins riba, skirianti populistines ir vadinamąsias „tradicines” partijas. Tiesa, ši riba - pakankamai sąlyginė, „publicistinė”, bet ji patogi, norint skirti pozicijas.


Lūžtanti šviesa

Skirmantas Valiulis

Lenke Szilćgyi plaukiojantys
tarp ryškumo ir neryškumo,
šviesos ir tamsos portretai

Vengrijos fotografai yra buvę Vilniuje labai seniai, tik jie patys to nežino. 1939 metais, prieš pat Antrąjį pasaulinį karą, garsaus Vilniaus fotografo Jano Bulhako rūpesčiu Vilniuje buvo išleistas „Vengrų fotografijos almanachas“. Karas sutrukdė jo sklaidai, todėl šiandien šis leidinys yra itin retas. Kodėl vengrai ir kodėl Vilniuje? Vilnius, anuomet priklausęs Lenkijai, buvo ne menkesnis fotografijos centras negu Varšuva. Čia ėjo du fotografijos mėnraščiai, išleisti trys meninės fotografijos almanachai, Vilniaus universitete, Dailės fakultete, buvo dėstoma meninė fotografija. Viso šito fotografijos sąjūdžio organizatorius buvo J. Bulhakas, kurio fotografijų knyga „Vilniaus barokas“ neseniai pas mus išleista. Apie šį fotografą galima pasiskaityti ten pat, fotografijos istorikės M.Matulytės straipsnyje. Bet kodėl J.Bulhakui parūpo vengrai? Pirmiausia jis palaikė labai plačius tarptautinius kontaktus, buvo studijavęs Vokietijoje, gerai susipažinęs su Prancūzijos fotografais.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija