Atnaujintas 2004 rugsėjo 15 d.
Nr.69
(1271)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Neprarado vilties išlikti

Bostono lietuviai paminėjo uždaromos
parapijos šimtmečio jubiliejų

Bostono lietuviai dar liepos
mėnesį piketavo prie Šv. Petro
Katedros prašydami
nepanaikinti jų parapijos

Nepaisant visu liūdnų žinių, ateinančių iš Bostono arkivyskupijos, vietos lietuvių bendruomenė dar neprarado vilties išsaugoti savo parapiją. Rugsėjo 8 dieną vyskupo apsilankymo mūsų parapijoje metu buvo proga dar kartą išreikšti savo didelį susirūpinimą Bostono apylinkių lietuvių sielovados ateitimi. Vyskupas, atmetęs lietuvių pakvietimą dalyvauti sekmadienio iškilmingame Šv. Petro parapijos šimtmečio jubiliejaus minėjime, pasisiūlė ta proga aukoti šv. Mišias. Be to, iš anksto buvo pabrėžta, kad minėjime žiniasklaidos atstovai nebus pageidaujami, nes nebus diskutuojama parapijos uždarymo klausimais. Bostono lietuviai sutiko priimti vyskupą ir nutarė po šv. Mišių surengti vaišes jo garbei. Vėlų rugsėjo 8 dienos vakarą gražiausiomis gėlių puokštėmis išpuoštoje Šv. Petro bažnyčioje gausiai susirinkę parapijiečiai lietuvių ir anglų kalbomis giedojo ir meldėsi. Per maldas įvairių kartų ir organizacijų atstovai prašė Visagalį padėti išsaugoti Bostono lietuvių dvasinio susitelkimo namus. Galingai skambėjo visų parapijiečių giedama ”Marija, Marija”. Po šv. Mišių, pagal amerikietišką tradiciją, tikintieji turi progą pasisveikinti su šv. Mišiose dalyvavusiais kunigais. Tą pavakarę nusidriekė ilga eilė žmonių, ypač jaunų, su mažais vaikais ant rankų, norinčių pasveikinti vyskupą ir paprašyti jo dar kartą pagalvoti dėl mums taip skausmingo sprendimo uždaryti paskutinę Bostono apylinkėse lietuvių parapiją. Vėliau, susirinkę į parapijos salę, prie vaišių stalo parapijiečiai laukė vyskupo, tačiau jis čia nepasirodė.

Kitą dieną laikraščiuose pasirodė straipsniai, kuriuose buvo aprašytas Bostono vyskupo vizitas, paminint, kad lietuviai sukūrė vyskupo vizito metu įtemptą atmosferą, dėl kurios jis atsisakė dalyvauti vaišėse. Laikraščiai paminėjo, jog dėl šios lietuviškos parapijos išlaikymo yra susirūpinę ir Lietuvos Vyriausybės atstovai bei diplomatai. Taigi tokia buvo lietuviškos Šv. Petro parapijos šimtmečio jubiliejaus įžanga.

Rugsėjo 12 dieną, jau nuo ankstaus ryto, žmonės būriavosi prie Šv. Petro bažnyčios. Vieni kabino papuošimus, kiti nešė kėdes, rengdami pakylas parapijos nuotraukai. Atvyko ir Lietuvos ambasadorius JAV V.Ušackas. Su juo parapijiečiai turėjo progos pabendrauti ir padėkoti už jo pastangas padėti išlaikyti Bostono lietuvišką parapiją. Švęsti parapijos jubiliejaus atvyko vyskupas P.Baltakis, prelatas E.Putrimas, apylinkių lietuviai kunigai.

Pamokslą pasakė daugelį metų šiai parapijai atidavęs prel. A.Kontautas, pažymėjęs, kad lietuviai yra verti turėti dvasinio susitelkimo namus ir yra teisūs dėdami visas pastangas išsaugant paskutinę Bostono lietuvišką bažnyčią. Pamokslas buvo palydėtas ilgais plojimais. Šv. Mišių metu būreliui jaunimo buvo suteiktas Sutvirtinimo sakramentas. Bažnyčios choras atliko kompozitorių J.Gaidelio ir J. Kačinsko, kuris šioje bažnyčioje dirbo vargonininku, kūrinius.

Į vieną prabangiausių Bostono restoranų susirinkę parapijiečiai ir svečiai prie parapijos šimto metų ženklo vis ėjo uždegti žvakučių, kurios simbolizavo praeities ir dabartinių parapijiečių kartu vienybę. Stalai pagal lietuvišką tradiciją, buvo papuošti “šakočiais”. Banketo metu kalbėjo ambasadorius V.Ušackas, kuris pažadėjo ir toliau daryti viską, kas padėtų išsaugoti lietuvišką Šv. Petro parapiją. Buvo apžvelgta praeito šimtmečio parapijos istorija, nušviečiant egzistavusių organizacijų veiklą, tuometinių lietuvių gyvenimo socialines ir kultūrines aplinkybes. Aktorius iš Lietuvos E.Stancikas atliko meninę programą, kurioje perteikė bažnyčių statytojų mintis.

Svečiai iš kitų parapijų ir ypač vaikai, dalyvavę jubiliejinėse šv. Mišiose, buvo pakviesti į bažnyčios gimtadienio šventę, kuri įvyko parapijos salėje, kai ant torto buvo uždegta 100 žvakučių. Į šį renginį atvyko “Amerikos lietuvio” priedo “Rytų pakrantė” redakcijos darbuotojai, kurie platino šį leidinį ir rengė reportažą iš parapijos jubiliejaus šventės.

Bostono lietuviai žada ir toliau siekti, kad būtų sustabdytas bažnyčios uždarymo procesas. Jie dar nėra nusprendę, ar ryšis imtis kraštutinių priemonių (24 valandų budėjimas ir maldos bažnyčioje), ką jau daro viena amerikiečių parapija, neleidžianti uždaryti jų bažnyčią.

Aldona TURAUSKYTĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija