Atnaujintas 2004 rugsėjo 15 d.
Nr.69
(1271)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Svėdasuose susitinka gėrio ir dvasingumo puoselėtojai

Su Svėdasų parapijos klebonu
kun. Rimantu Kauniečiu
(antras iš dešinės) bendrauja
„Vaižganto skaitymų“
organizatoriai „Lietuvai
pagražinti draugijos“ aktyvistas,
šios draugijos Centro valdybos
pirmininkas Juozas Dingelis
(kairėje), dr. Juozas Lapienis
ir svėdasiškė medikė, draugijos
Svėdasų skyriaus
vadovė Aldona Širvinskienė

Žinomas fotomenininkas
vilnietis Vytautas Ylevičius,
aktyvus „Lietuvai pagražinti
draugijos“ narys Svėdasų
krašte, randa ir atgaivą,
ir kūrybinį įkvėpimą. Neseniai
jis išleido spalvingą kalendorių
su Svėdasų vaizdais, parengė
leidinį apie Svėdasų kraštą

Svėdasų krašte (Anykščių r.) nuo 1991-ųjų vasaros puoselėjama graži tradicija – organizuojami „Vaižganto skaitymai“, į kuriuos gausiai renkasi vietiniai gyventojai, kraštiečiai, menininkai, dvasininkai, politikai, „Lietuvai pagražinti draugijos“ nariai. Taip prasmingai ir įdomiai pagerbiamas iš Svėdasų krašto kilęs literatūros klasikas, kanauninkas, visuomenės veikėjas, „Lietuvai pagražinti draugijos“ įkūrėjas Juozas Tumas-Vaižgantas.

Pirmasis renginys, skirtas „Lietuvai pagražinti“ draugijos 70 metų sukakčiai paminėti, 1991 metais pavyko, sulaukė didelio dalyvių ir žiūrovų antplūdžio. Tad buvo nuspręsta „Vaižganto skaitymus“ organizuoti kasmet..

Šiemet ketinama juos surengti rugsėjį, per Šv. Mykolo atlaidus. (Svėdasų šv. arkangelo Mykolo parapijoje nuo seno garsiausi tituliniai atlaidai švenčiami rugsėjo pabaigoje.) „Vaižganto skaitymai“ šiemet sutampa ne tik su garsiaisiais svėdasiškių atlaidais, bet bus skirti ir žymiai datai – J.Tumo-Vaižganto 135-osioms gimimo metinėms pažymėti. Renginio dalyviai lankysis Vaižganto gimtuosiuose Maleišiuose, taip pat Kunigiškių kaime veikiančiame Svėdasų krašto muziejuje, dalyvaus šv. Mišiose Svėdasų Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje, bus pagerbtas rašytojo tėvų, besiilsinčių Svėdasų miestelio kapinėse, atminimas, susikaupta prie paminklo Vaižgantui miestelio centre, vyks daug įdomių susitikimų.

Iki „Vaižganto skaitymų“ Maleišiuose, kur stovėjo Tumų sodyba ir kur dabar aukštaūgių medžių prieglobstyje galime matyti skulptoriaus Bernardo Bučo sukurtą Vaižganto biustą, turėtų būti baigta statyti nauja tvora pagal vietinio architekto, dabar jau išėjusio Amžinybėn Broniaus Kazlausko parengtą projektą. Tačiau tvoros statyba jau tęsiasi kelerius metus, nes jai reikia nemažai brangių medžiagų ir kt. „Lietuvai pagražinti draugijos“ (draugijos Centro valdybos pirmininkas Juozas Dingelis) ir Svėdasų seniūnijų vadovai deda daug pastangų, kad pagaliau tvora, ženklinanti buvusią Tumų sodybvietę, būtų kuo greičiau užbaigta. Dar jubiliejiniais Vaižganto metais Maleišiuose buvo pasodinta 120 liepaičių alėja – dabar medžiai jau aukšti, išlakūs, teikia atgaivą parapijiečiams. Vaižganto paminklo aplinka rūpinasi Svėdasų seniūno suburti talkininkai, taip pat Maleišiuose gyvenantys seneliai – brolis ir sesuo Antanas ir Elena Grižai, kurių tėvai su Tumais buvo artimi kaimynai.

Svėdasiškiai nekantriai laukia ir rūpestingai rengiasi tradiciniams „Vaižganto skaitiniams“ ir Šv. Mykolo atlaidams.

Vytautas BAGDONAS

Anykščių rajonas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija