Atnaujintas 2004 rugsėjo 15 d.
Nr.69
(1271)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Nusikaltimas ir bausmė

Prof. dr. Petras Šalčius (1893-1958) buvo ekonomistas. Kauno universitete vieną semestrą teko ir man klausyti jo paskaitų „Kapitalistinė ekonomika“. Jo brolis Matas – garsus prieškario keliautojas ir populiarios knygos „Svečiuose pas 40 tautų“ autorius.

Dar Nepriklausomoje Lietuvoje Kaunas garsėjo „Maisto“ gamykla. Čia iš aplinkinių rajonų ūkininkai veždavo gyvulius. Iš jų buvo gaminami įvairūs mėsos gaminiai.

Vieną nutikimą pasakojo mano klasės draugas. Jo žmonos giminaitis dirbo „Maiste“. Tuo metu direktoriumi buvo prof. P.Šalčius. Giminaitis susigundė kažką išsinešti. O ten buvo daug skanėstų! Bet tikrintojas juos surado ir pranešė direktoriui. Rytą atėjęs tas darbininkas gavo jau apskaičiuotą atlyginimą ir atleidimo iš darbo raštą.

Tais laikais darbą gauti buvo dar sunkiau nei dabar. Atleidimas šeimai – tikras smūgis. Pas direktorių nuėjo jo mama ir verkdama prašė dovanoti. Direktoriui pagailo mamos ir jis sutiko nusikaltusįjį vėl į darbą priimti, tik su sąlyga: jis turi nueiti į Vytauto bažnyčią pas Vaižgantą išpažinties ir iš jo atnešti tai patvirtinantį raštelį. Jaunuolis įvykdė nurodymą ir į darbą vėl buvo priimtas.

Dar keletas žodžių apie mūsų giminystės ryšius. Nors aš pati Šalčiūtė, bet su minėtais Šalčiais buvome, nors ir keista, tolimi giminės iš mamos (Petraičių) pusės. Jie net gyveno tame pačiame Čiudiškių kaime. Šalčių sodyba buvo ant kalniuko, ir mama pasakojo, kad matydavo Petrą ar Matą, ganančius gyvulius. Jie jau buvo paaugę ir besimokantys berniokai. Vienoje rankoje laikydavo lazdą, kitoje – atverstą knygą.

Teofilė ŠALČIŪTĖ

Jūrė, Marijampolės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija