Atnaujintas 2004 rugsėjo 15 d.
Nr.69
(1271)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Džordžo Bušo koziriai

Petras KATINAS

Džordžas Bušas pabrėžė,
kad, kova su terorizmu
ir nacionalinio saugumo
užtikrinimas išliks viena
svarbiausių JAV
politikos sričių

JAV Respublikonų partijos suvažiavime Niujorke dabartinis prezidentas Džordžas Bušas buvo oficialiai patvirtintas partijos kandidatu antrajai kadencijai. Suvažiavimas vyko keturias dienas ir, skirtingai nuo prieš mėnesį vykusio Bostone Demokratų partijos suvažiavimo, kuriame daugiausia buvo šlovinamas demokratų kandidatas Džonas Keris ir giriami jo nuopelnai Vietnamo kare, vengiant konkretumo dėl Irako krizės ir kovos su tarptautiniu terorizmu, respublikonai nevengė kalbėti ekonomikos ir socialinės politikos klausimais. Žinoma, pagrindinis akcentas Niujorko suvažiavime buvo kova su terorizmu, kuris, anot Kalifornijos gubernatoriaus Arnoldo Švarcenegerio ir paties Dž.Bušo, kelia didžiausią grėsmę JAV saugumui. Ir ta grėsmė šimtus kartų didesnė nei demokratų kritikuojamas deficitinis JAV biudžetas ar ekonominė situacija. JAV viceprezidentas Dikas Čeinis priminė tautiečiams, kad demokratų kandidatas Dž.Keris yra neryžtingas žmogus, kuris, per 20 metų būdamas Senate, balsuodavo neturėdamas ir nesugebėdavęs pareikšti savo pozicijos tuo ar kitu klausimu. Įdomu, kad vieną ryškiausių kalbų remiant Dž.Bušą respublikonų suvažiavime pasakė demokratas Džordžijos valstijos senatorius Zelas Mileris, pasmerkęs savo partijos kandidatą, ypač jo pareiškimą, kad jis panaudotų karinę jėgą prieš teroristus tiktai tuo atveju, jeigu tam pritartų Jungtinės Tautos. Pasak senatoriaus, tokiu atveju ne Vašingtonas, o Paryžius ar Berlynas nuspręstų, kada JAV reikia gintis ir kada pakelti rankas aukštyn. Suvažiavime pasakė kalbą ir neseniai mirusio prezidento Ronaldo Reigano sūnus Michaelas Reiganas, kuris priminė savo tėvo ryžtingumą lemtingais atvejais ir palygino su dabartinio prezidento ryžtingumu kovojant su terorizmu, konkrečiai, pradėjus karinę operaciją Irake.

Savo kalboje prezidentas Dž.Bušas atrėmė visus demokratų kaltinimus ir, priminęs ekonomikos, socialinės rūpybos, sveikatos apsaugos reikalų svarbą būsimojoje antrojoje jo kadencijoje, pabrėžė, kad, nepaisant tam tikrų klaidų Irake, kova su terorizmu ir nacionalinio saugumo užtikrinimas išliks viena svarbiausių JAV politikos sričių. Nors Respublikonų partijos suvažiavimo metu Niujorke visą savaitę vyko protesto demonstracijos dėl karo Irake, kuriose dalyvavo beveik 100 tūkst. žmonių, atliktos visuomenės apklausos rodo, jog Dž.Bušo populiarumas gerokai šoktelėjo. Anksčiau buvo skelbta, kad abu kandidatus remia maždaug per pusę rinkėjų, o kova vyksta tik dėl 3-4 proc. neapsisprendusiųjų. Dabar už Dž.Bušą pasirengę balsuoti 52 proc. apklaustųjų, o už demokratą Dž.Kerį – tik 42 proc. Pagrindinis pasirengusiųjų balsuoti už dabartinį prezidentą argumentas yra tas, jog tik Dž.Bušas yra vienintelis JAV politikas, galintis toliau kariauti su terorizmu ir laimėti šią kovą.

Pats prezidentas respublikonų suvažiavimo išvakarėse pademonstravo savo ryžtingumą. Jis, apsilankęs „Boeing“ sraigtasparnių gamykloje Pensilvanijos valstijoje, sakydamas kalbą šios gamyklos techniniam personalui ir darbininkams pareiškė: „Išsipildo prezidento R.Reigano svajonės ir planai“. Gamyklos darbininkai ovacijomis sutiko prezidento žodžius. Kaip žinoma, „Boeing“ – vienas pagrindinių dar R.Reigano pradėtos „žvaigždžių karų“ daugiamilijoninės programos vykdytojų. Dž.Bušo atvykimo į gamyklą išvakarėse šios gamyklos inžinieriai sumontavo galingą raketą, galinčią sunaikinti ore iš bet kurios pasaulio vietos paleistą priešo raketą. Pagal nacionalinės priešraketinės gynybos planą, pirmosios tokios raketos bus dislokuotos Aliaskoje jau 2005 metų pabaigoje. O daugiau kaip šimtas – iki 2012 metų. Pentagono specialistų teigimu, tokios raketos bus labai patikimas skydas saugojant JAV teritoriją nuo bet kokios raketų atakos. Planuojama dislokuoti 250-300 tokių raketų.

„Tironams, kurie vis dar mano, kad galima šantažuoti JAV ir visą laisvąjį pasaulį, mes pasakysime: „Paleiskite raketas – mes visas jas sunaikinsime“, – pareiškė Dž.Bušas. Kaip žinoma, demokratų kandidatas Dž.Keris ne kartą prieštaravo tokių raketų kūrimui ir dislokavimui.

EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija