Atnaujintas 2004 rugsėjo 17 d.
Nr.70
(1273)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Apie žmogaus pažiūras spręskime
iš jo asmeninio gyvenimo ir rūpesčio bendruoju gėriu

Vyskupų laiškas Seimo rinkimams artėjant

Brangūs tikintieji, visi geros valios Lietuvos piliečiai!

Rinkimai vyksta metu, kai galėtume džiaugtis nemažais Lietuvos laimėjimais, kai atsivėrė saugesnio ir geresnio gyvenimo perspektyvos. Idant toks gyvenimas ateitų į kiekvienus namus, iš parlamento derėtų laukti ramaus darbo ir tęstinumo. Tačiau Seimo autoritetas nėra aukštas ir buvo sąmoningai smukdomas. Žmonių nusivylimu rinktaisiais atstovais skuba pasinaudoti savi ir importuoti Lietuvos „gelbėtojai“. Piliečiui nelengva susivokti tarp besikeičiančių ir vis naujų partijų, sąjungų, koalicijų.


Šiluvos atlaidai – Lietuvos tikinčiųjų viltis ir paguoda

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Kardinolas Audrys Juozas
Bačkis sekmadienį laimina
į Šiluvą susirinkusius
maldininkus

Rugsėjo 8 dieną Šiluvoje prasidėję atlaidai tęsėsi iki rugsėjo 15 dienos. Pagrindinė šių metų atlaidų maldų intencija – kad per Eucharistijos metus, prasidėsiančius spalį, dar labiau pamiltume Eucharistinį Jėzų. Pirmąją dieną, Švč. Mergelės Marijos gimimo dieną, buvo meldžiamasi už žuvusius ginant Lietuvos laisvę, už karius, prašant apsaugos tėvynei, kad grįžtų tarpusavio santarvė. Antrąją dieną melstąsi už teisėsaugos darbuotojus, už tai, kad nuteistieji sugrįžtų į laisvę, visavertį gyvenimą.


Trys dienos kelyje iš Kryžių
kalno į Šiluvą

„U-a, Šiluva! Mes atėjom!“, – skelbė beveik 500 piligrimų minia, saulėtą sekmadienio pavakarę įžengusi į Lietuvos šventovę Šiluvą. Tris dienas trukęs piligriminis žygis Kryžių kalnas – Šiluva, startavęs rugsėjo 10 dieną Kryžių kalne, baigėsi rugsėjo 12 dieną šv. Mišiomis, kuriose Dangiškajam Tėvui buvo dėkojama už ištvermę, kelionės draugus, meldžiamasi už likusius namie ar savo širdyse dar neišgirdusius kvietimo eiti Jo keliu.


Prasidėjo mokslo metai

Rugpjūčio 30 dieną Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijoje vyko naujųjų mokslo metų pradžios inauguracijos šventė.

Ji prasidėjo šv. Mišiomis seminarijos koplyčioje. Eucharistijos šventimui vadovavo kardinolas Audrys Juozas Bačkis, kartu meldėsi vyskupas Juozas Tunaitis, seminarijos vadovybė, Kaišiadorių ir Panevėžio vyskupijų dekanai, dėstytojai, seserys vienuolės, seminarijos darbuotojai ir klierikai.


Rugpjūtis – darbo ir poilsio metas

Stovyklos dalyviai Šventojoje

Jau trečią vasarą Panevėžio vyskupijos Šeimos centras buvo surengęs stovyklą Šventojoje visų dekanatų Šeimos centrų savanoriams ir jų šeimoms. Rugpjūčio pradžioje net 60 savanorių su šeimomis vėl svetingai buvo priimti ir apgyvendinti pajūrio poilsiavietės nameliuose. Visais gyvenimo ir maitinimosi klausimais tėviškai rūpinosi niekada nenuilstantis Šventosios klebonas kun. Vidmantas Gricius. Stovyklos tikslas – pasidalyti gerąja patirtimi, padėti, padrąsinti, suteikti naujų žinių visus metus uoliai besidarbavusiems žmonėms, kurie, negailėdami savo laisvalaikio, skaitė paskaitas sužadėtiniams, ėjo į mokyklas kalbėti jaunimui, tėvams, teikė individualias konsultacijas. Penkios dienos prie jūros – tai lyg kompensacija visai savanorio šeimai, padėka už supratimą, kantrybę, toleranciją savo sutuoktiniui, vaikams.


Istorines relikvijas būtina išsaugoti

Rugpjūčio 23 dieną Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios požemiuose – grafų Kosakovskių amžino poilsio vietoje – lankėsi Kultūros vertybių apsaugos vyr. inspektorė Audronė Vyšniauskienė, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedros docentas Rimantas Jankauskas, Lietuvos nacionalinio muziejaus restauratorė Simona Matuzevičiūtė ir savivaldybės paminklosaugininkė Gražina Mrazauskienė.


Evangelizacija ir netradiciniai
religiniai judėjimai

Vilkaviškio vyskupijos tikybos mokytojų rudens konferencija Marijampolėje

Rugpjūčio 26 dieną Marijampolėje įvyko Vilkaviškio vyskupijos tikybos mokytojų rudens konferencija. Po šv. Mišių Bazilikoje, kurioms vadovavo vyskupai Rimantas Norvila ir Juozas Žemaitis, MIC, renginio dalyviai susirinko municipalinio dramos teatro salėje. Čia pagrindinį pranešimą apie netradicinius religinius judėjimus Lietuvoje skaitė VDU Socialinio darbo instituto direktorius mons. Artūras Jagelavičius.


Pasisėmėme dvasinės stiprybės

Praėjusį šeštadienį mes, grupė Šilalės maldininkų, lankėmės Šiluvoje. Palietėme akmenį, ant kurio pirmą kartą Europoje buvo apsireiškusi Dievo Motina. Kiekvienas pajutome nenusakomą jaudulį ir begalinę meilę Švč. Mergelei Marijai. Drauge ir individualiai pasimeldusi koplyčioje, lygiai 12 valandą gausi maldininkų minia plūstelėjo prie didžiulės mūrinės Šiluvos bažnyčios, tiksliau, prie priešais ją įrengto lauko altoriaus su kupolu virš jo. Čia iškilmingoje aplinkoje dalyvavome Kauno arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus aukojamose pagrindinėse šv. Mišiose, dalyvaujant įvairių Lietuvos dekanatų bei parapijų kunigams. Itin gražiai ir įspūdingai šią šv. Mišių auką savo gausiu dalyvavimu papuošė Telšių Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai, kurių debiutą po šv. Mišių gerai įvertino arkivyskupas S.Tamkevičius. Labai puikiai giedojo jungtinis Kauno miesto parapijų choras.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija