Atnaujintas 2004 rugsėjo 17 d.
Nr.70
(1273)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Rugpjūtis – darbo ir poilsio metas

Pamokslą sako Smilgių
parapijos klebonas
kun. Eugenijus Troickis

Stovyklos dalyviai Šventojoje

Jau trečią vasarą Panevėžio vyskupijos Šeimos centras buvo surengęs stovyklą Šventojoje visų dekanatų Šeimos centrų savanoriams ir jų šeimoms. Rugpjūčio pradžioje net 60 savanorių su šeimomis vėl svetingai buvo priimti ir apgyvendinti pajūrio poilsiavietės nameliuose. Visais gyvenimo ir maitinimosi klausimais tėviškai rūpinosi niekada nenuilstantis Šventosios klebonas kun. Vidmantas Gricius. Stovyklos tikslas – pasidalyti gerąja patirtimi, padėti, padrąsinti, suteikti naujų žinių visus metus uoliai besidarbavusiems žmonėms, kurie, negailėdami savo laisvalaikio, skaitė paskaitas sužadėtiniams, ėjo į mokyklas kalbėti jaunimui, tėvams, teikė individualias konsultacijas. Penkios dienos prie jūros – tai lyg kompensacija visai savanorio šeimai, padėka už supratimą, kantrybę, toleranciją savo sutuoktiniui, vaikams.

Sudarydami dienotvarkę, organizatoriai stengėsi optimaliai suderinti užsiėmimų ir poilsio laiką. Buvo pasirinktas stovyklos šūkis: „Stebėk, vertink, veik“. Rytiniuose užsiėmimuose, kuriuos vedė psichologės panevėžietė Jolanta Ribačevskaitė ir pasvalietė Aldona Norkūnienė, buvo bandoma geriau pažinti save, suvokti kai kuriuos savo asmenybės aspektus. Popietiniuose pokalbiuose VDU doktorantė, VšĮ Leidybos ir informacijos centro „Už gyvybę“ direktorė Birutė Obelenienė kalbėjo antropologiniais savęs kaip vyro ar moters pažinimo aspektais, akcentuodama, kad vienintelis teisingas santykis tarp lyčių yra meilė. Beje, gilinantis į meilės ištakas dažniausiai pereinama į kitą plotmę – teologinę. Todėl labai daug atsakymų į diskusijose iškilusius klausimus padėjo rasti kartu dalyvavęs Panevėžio vyskupijos Smilgių parapijos klebonas kun. Eugenijus Troickis, kuris nuoširdžiai ir sumaniai pratęsė pokalbius apie savęs ir artimo meilę bei kai kuriuos dalykus pagrindė teologiniais aspektais.

Neliko užmiršti ir jauniausieji stovyklos dalyviai: tėveliams besigilinant į sudėtingas suaugusiųjų pasaulio problemas, vaikai, vadovaujami kūrybingų savanorių Laimos ir Viktorijos, žaidė įvairiausius žaidimus, mokėsi dainuoti daineles ir giedoti giesmes. B.Obelenienė jiems vedė pokalbį apie mergaičių ir berniukų tarpusavio bendravimą. Muzikine stovyklos programa, jaunimo užimtumu ir kitais įvairiais organizaciniais reikalais rūpinosi Panevėžio vyskupijos Šeimos centro programų koordinatorius, būsimasis psichologas Antanas Mockus. Jo atliktų dainų ir giesmių vakaras dar ilgai išliks visų dalyvių atmintyje. Neužmirštami ir savanorių iš Anykščių, Biržų, Utenos, Kupiškio, Zarasų pravesti vakarai bei rytmetinės maldos.

Stovykla jau liko praeityje. Tačiau jos prisiminimai, manau, dar ilgai lydės. Nuoširdi dalyvių padėka ir atsiliepimai rodo, kad labai reikalingos tokios stovyklos. Jos ne tik suteikia galimybę atgauti fizines bei dvasines jėgas, bet ir sujungia visų vyskupijos dekanatų savanorius, padeda labiau pažinti vieniems kitus, aptarti bendras problemas ir rūpesčius. Nors ir turime nepaprastai rūpestingą bei veiklų vyskupą Joną Kaunecką, kuris ypatingą dėmesį skiria šeimoms ir Šeimos centrui (jis skaito paskaitą sužadėtiniams „Santuokos sakramentas“), tačiau vien tik Lietuvos Bažnyčios lėšomis nebūtų įmanoma rengti tokių stovyklų. Šią stovyklą bei daugelį kitų Šeimos centre vykstančių projektų finansavo Vokietijos katalikų pasauliečių akcija Rytų šalims remti „Renovabis“. Telieka nuoširdžiai jiems padėkoti ir stengtis, kad jų parama būtų kuo naudingiau panaudota, vykdant Šeimos centrų veiklą: rengti sužadėtinius šeimai, konsultuoti asmenis ir šeimas, esančius krizėje, mokyti šeimos planavimo, steigti savitarpio paramos grupes ir kt.

Jūratė ŠAUMANIENĖ,
Panevėžio vyskupijos Šeimos centro direktorė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija