Atnaujintas 2004 rugsėjo 17 d.
Nr.70
(1273)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Rekolekcijos tikybos mokytojams

Kun. Vygintas Gudeliūnas
su Šilalės dekanato
tikybos mokytojais
aptaria tikybos
mokymo problemas

Jau daug metų Telšių vyskupijos Katechetikos centras, prieš prasidedant rugsėjui, gražioje Telšių Šv.Antano Paduviečio Katedroje organizuoja rekolekcijas šios vyskupijos tikybos mokytojams. Tai sielos apvalymas ir dvasinis pasistiprinimas pradedant naujus mokslo metus.

Ir šiemet, likus savaitei iki mokslo metų pradžios, Katechetikos centras, vadovaujamas kun. eduk. lic. Rimanto Gudlinkio ir šio centro metodininkės Margaritos Petrauskaitės, pakvietė tikybos mokytojus į jiems organizuotas rekolekcijas.

Iš tiesų prasmingos buvo šios rekolekcijos, nes visą dieną buvo dirbama pagal išsamią ir tikybos mokytojams itin patrauklią bei naudingą TVKC darbuotojų parengtą programą. Ją vykdė ir rekolekcijas vedė kun. Vygintas Gudeliūnas, Paduvoje (Italija) studijuojantis pastoracinę liturgiją.

Gausiai susirinkusiems Žemaitijos tikybos mokytojams įžanginį žodį tarė TVKC vadovas kun. R.Gudlinkis, kuris taip pat supažindino su išsamia rekolekcijų dienos programa. Po to buvo išklausyta vyskupo dr. Jono Borutos, SJ, kalba. Ganytojas pasveikino mokytojus su prasidedančiais mokslo metais ir nurodė svarbiausias gaires tikybos mokytojų darbe, ragino dirbti sąžiningai, atsakingai, o svarbiausia – rengti jauną žmogų ne vien šiam, t.y. laikinajam gyvenimui, o Amžinybei. Jaunas žmogus turi suvokti, jog Bažnyčia - tai ne tik pastatas, bet ir tikinčių katalikų bendruomenė. Ypač daug vyskupas kalbėjo apie šiandieninės „laisvės“ problemas, kad reikia padėti jaunimui suprasti tikrąją žmogui Dievo duotą laisvę, o ne suvokiant ją kaip kūno malonumų, pagundų ir geismų „laisvę“. Pasak vysk. J.Borutos, reikia priimti laisvę ir šviesą, kuri ateina iš Dievo, o ne iš šio pasaulio.

Visus labai sudomino rekolekcijų vadovo kun. V.Gudeliūno konferencijos pokalbiai „Gyvenimo Evangelija“ ir „Priklausyti bendruomenei“. Viename šių konferencijų pokalbių buvo gvildenamas klausimas, kaip išgirsti ir suvokti Dievo Žodį, kaip jį įdiegti į kasdienį gyvenimą ir juo vadovautis. Kalbėdamas apie priklausymą bendruomenei, kun. V.Gudeliūnas akcentavo, kad pats vienas žmogus negali išsilaikyti krikščioniškame gyvenime, jam būtina įsitraukti į bendruomenę, nes bendruomenė – tai vieta, kurioje pražysta Šv. Dvasia, kuri mus ir jungia į vieną katalikišką bendruomenę, vienijančią mus su Kristumi.

Nemažai laiko buvo skirta meditacijai. Tikybos mokytojai, įkvėpti Evangelijos tiesų, netgi kūrė savas maldeles.

Po teorinių dalykų, po agapės kunigų seminarijoje, jau popiet, vyko Švč.Sakramento adoracija ir šv.Mišios, kurias aukojo rekolekcijų vadovas kun. V.Gudeliūnas talkinant TVKC vadovui kun. R.Gudlinkiui ir Telšių licėjaus direktoriui kun. Sigitui Žiliui. Visiems giliai atmintin įstrigo kun. V.Gudeliūno pamokslas, skirtas tikybos mokytojams.

Šios rekolekcijos tikybos mokytojams suteikė didelio dvasinio peno.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Telšiai

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija