Atnaujintas 2004 rugsėjo 22 d.
Nr.71
(1274)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Grybų traukinys

Pasitinkamas Grybų traukinys

„Grybų traukinys“, sėkmingai startavęs rugpjūčio 7-ąją Vilniuje maršrutu Vilnius-Marcinkonys, finišuos rugsėjo 25-ąją Varėnoje. Jis atveš smalsuolius, panūdusius dalyvauti tradicinėje devintojoje varėniškių Grybų šventėje.

Beveik du mėnesius trukusi bendra Varėnos rajono savivaldybės ir AB „Lietuvos geležinkeliai“ organizuota akcija „Pažinkime Varėnos kraštą keliaudami traukiniu“ visus Lietuvos žmones, norinčius pažinti Varėnos kraštą, jo etnografiją bei unikalų šio krašto kraštovaizdį su grybingiausiais šalyje miškais, kvietė jame grybauti, poilsiauti ir pramogauti. Kiekvieną šeštadienį Grybų traukinio keleiviai buvo svetingai sutinkami Marcinkonyse. Čia jų laukė ne tik kalnai grybų, bet ir daugybė turiningų pramogų – ekskursija po etnografinę sodybą, muziejų, pažintis su muziejaus kieme triūsiančiais amatininkais – puodžiais, drožėjais, pynėjais ir žvakių liejikais, kurių darbų vietoje buvo galima ir įsigyti. Čia pat buvo galima paskanauti ir tradicinių dzūkiškų patiekalų.

Akcija prasidėjo įspūdinga šventine programa prie Vilniaus geležinkelio stoties. Čia buvo oficialiai atidarytas kasmetinis grybavimo sezonas, o pagrindiniu šventės akcentu tapo specialiai dekoruotas Grybų traukinys. Pirmuosius jo keleivius linksmino grybų šeimyna, Perlojos kaimo kapelos muzikantai, Senosios Varėnos ansamblis „Serbenta“, laimėtojus džiugino originalūs momentinės loterijos „Kazlėkas irgi grybas“ prizai – grybautojo krepšiai, auliniai batai, kepuraitės, skarelės, kelionės bilietas į Marcinkonis ir daugybė kitokių malonių dovanėlių. Šiai išvykai specialiai prie trijų traukinio vagonų buvo prikabinti dar trys-kad išsitektų visi grybavimo entuziastai.

Akcija keliauti Grybų traukiniu buvo suorganizuota ne šiaip sau. Tradicija tapo kasmet, prasidėjus grybavimo sezonui, tūkstančiams vilniečių važiuoti grybauti į miškingiausius ir grybingiausius Varėnos miškus. Todėl šiemet Varėnos rajono savivaldybė pabandė grybų sezono metu, kai į Dzūkiją traukiniais vyksta daugiausia žmonių, „naudą derinti su pramogomis“ – populiarinti pažintinį bei poilsinį turizmą.

Rūta Averkienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija